Tujina

Haider se vrača

Dunaj, 01. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kaže, da se deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider vrača v zvezno politiko. Nekaj ur po nepričakovanem odstopu predsednika svobodnjakov Mathiasa Reichholda, je stranka v četrtek zvečer sporočila, da bo Haider kandidiral na predčasnih parlamentarnih volitvah 24. novembra.

Mathias Reichhold je bil predsednik stranke komaj dober mesec
Mathias Reichhold je bil predsednik stranke komaj dober mesec FOTO: Reuters

Mathias Reichhold je v četrtek sporočil, da odstopa s položaja zaradi zdravstvenih razlogov. Reichhold, ki je bil na najvišji strankin položaj imenovan 21. septembra, je moral minuli teden v bolnišnico zaradi težav s srcem. 45-letnega Reichholda so za novega predsednika avstrijskih svobodnjakov izbrali na izrednem kongresu stranke 21. septembra v Oberwartu na avstrijskem Gradiščanskem.

Na čelu stranke je zamenjal avstrijsko podkanclerko Susanne Riess-Passer, ki je po notranjem razkolu v stranki 8. septembra odstopila s položaja.

Po mnenju strokovnjakov za javno mnenje pa FPÖ na volitvah ne bo dobila več kot 13 odstotkov glasov. Na volitvah leta 1999 so svobodnjaki dobili slabih 27 odstotkov glasov in tako prvič postali druga najmočnejša stranka v Avstriji. Neizpodbitni vodja vzpona stranke je bil Haider, ki je leta 1986 prevzel vodenje stranke, ko je stranka zbrala komaj 5 odstotkov glasov.

Reichholda bo kot predsednika in nosilca liste svobodnjakov na parlamentarnih volitvah sicer zamenjal minister za socialne zadeve, 54-letni Herbert Haupt, ki velja za enega najtesnejših Haiderjevih političnih prijateljev. Haupt želi po lastnih navedbah na predčasnih volitvah dobiti med 15 in 20 odstotki glasov. Pomembni člani svobodnjaške stranke pa so Haiderja zaprosili, naj ponovno prevzame vodenje FPÖ.

Vladna "avantura" avstrijskih svobodnjakov

Haider je po volitvah pred tremi leti, februarja leta 2000, stranko popeljal v vlado, nato pa vodilni položaj v stranki prepustil podkanclerki Susanne Ries-Passer. Avgusta letos je znotraj FPÖ nastal razkol kot posledica spora med Riess-Passerjevo in Haiderjem. Haider se je v nasprotju z ekipo ministrov FPÖ zavzemal za izvedbo davčne reforme - ene glavnih predvolilnih obljub s katero bi razbremenili ljudi z nižjimi prihodki, pa tudi za odpoved nakupa 18 sodobnih vojaških letal. Riess-Passerjeva pa je zagovarjala stališče vlade, po katerem naj bi preložili načrtovano davčno reformo na račun pomoči za poplave, ostali pa naj bi tudi pri nakupu letal.

Susanne Riess-Passer je branila vladno politiko, zaradi česar je prišlo tudi do predčasnih parlamentarnih volitev
Susanne Riess-Passer je branila vladno politiko, zaradi česar je prišlo tudi do predčasnih parlamentarnih volitev FOTO: Reuters

Zaradi teh sporov se je Riess-Passerjeva odločila za odstop tako iz vlade kot z mesta predsednice svobodnjakov, sledili pa so ji še finančni minister Karl-Heinz Grasser, Reichhold, ki je bil minister za promet, in vodja poslanske skupine v parlamentu Peter Westenthaler. Avstrijska vlada je 22. septembra napovedala, da bodo predčasne parlamentarne volitve v državi 24. novembra.