Tujina

Haider prepovedal table

Celovec, 26. 06. 2006 16.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kljub razsodbi sodišča, da morajo v Pliberku in Drveši vasi postaviti dvojezične table, Haider temu nasprotuje.

Haider je napovedal, da v Pliberku za zdaj sploh ne bo krajevnih tabel
Haider je napovedal, da v Pliberku za zdaj sploh ne bo krajevnih tabel FOTO: Reuters
Avstrijsko ustavno sodišče je danes odločilo, da je koroški deželni glavar Haider februarja letos v Pliberku protizakonito prestavil krajevno tablo. V skladu z današnjo razsodbo morajo pristojni v Pliberku in Drveši vasi postaviti dvojezične table. Avstrijski ustavni sodniki so še odločili, da v kraju Škocjan zaradi nazadovanja deleža slovensko govorečega prebivalstva dvojezična topografija ni več potrebna.

Po današnji odločitvi avstrijskega ustavnega sodišča, v skladu s katero je bilo prestavljanje krajevnih tabel v Pliberku in Drveši vasi protizakonito, je deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider napovedal, da v omenjenih krajih za zdaj sploh ne bo krajevnih tabel. Po prejetju odločbe ustavnega sodišča bo dal namreč vse obstoječe krajevne table odstraniti in jih nadomestiti s prometnimi znaki za omejitev hitrosti na 50 kilometrov na uro, je sporočil Haider.

Kot je pojasnil Haider, današnjo odločbo ustavnega sodišča razume tako, da imajo glede Pliberka in Drveše vasi sedaj še približno pol leta časa, dokler ustavni sodniki ne sprejmejo odločitve v primeru desetih drugih krajev, glede katerih potekajo postopki na ustavnem sodišču. Do takrat pa naj bi imeli pripravljeno že celovito ureditev vprašanja dvojezičnih krajevnih tabel, je dejal deželni glavar avstrijske Koroške.

Za Haiderja takojšnja postavitev dvojezičnih krajevnih tabel v Pliberku in Drveši vasi ni mogoča tudi zato, ker bi morali v topografski uredbi po njegovem mnenju najprej določiti slovenski imeni za omenjena kraja. Po njegovem namreč ni vseeno, ali se na krajevnih tablah zapišeta imeni v zbornem jeziku ali pa v krajevni govorici.

Schüsslov osnutek uredbe bo verjetno potreben popravkov

Glede krajevnih tabel v Pliberku in Drveši vasi, ki jih je deželni glavar avstrijske Koroške Haider 8. februarja letos za nekaj metrov prestavil, Korinek ne pričakuje več nadaljnjih prestavljanj. To bi po njegovem sicer pomenilo "grozljiv scenarij". Če pa bi se table ponovno premaknile in se postavile zgolj enojezične, bi bilo treba računati s hitro ponovno razveljavitvijo.

Avstrijski ombudsman Peter Kostelka je po današnji odločitvi avstrijskega ustavnega sodišča, da je bilo prestavljanje krajevnih tabel v Pliberku in Drveši vasi na avstrijskem Koroškem protizakonito, izrazil zadovoljstvo, da "se je ustvarila jasnost". Obenem je Kostelka opozoril, da bi utegnili biti načrti avstrijske vlade za ureditev topografskega vprašanja v nasprotju z odločbami ustavnega sodišča. To je potrdil tudi predsednik ustavnega sodišča Karl Korinek.

Avstrijski kancler Wolfgang Schüssel je namreč v začetku maja predstavil osnutek nove uredbe za dvojezično topografijo na avstrijskem Koroškem in ga dal v presojo. V skladu s tem osnutkom naj bi bilo v prihodnje 158 krajev z dvojezičnimi krajevnimi oznakami. Predsednik avstrijskega ustavnega sodišča Korinek pa je sporočil, da bo vrhovno sodišče odločalo tudi o dvojezični topografiji v treh krajih, ki sicer niso na seznamu Schüsslovega osnutka uredbe.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

iqsto@yahoo.co.uk
27. 06. 2006 08.37
ja, škoda k Jelinko ni tolk popularn pr ns kot je Hajder tm
yan333@email.si
26. 06. 2006 16.58
a je ta Haider mal na glavo padu. tak nacionalist pa še Jelinčič ni:)