Tujina

Haider ostaja do konca mandata

Dunaj/Celovec, 26. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Koroški deželni glavar Jörg Haider, ki je zaradi slabega rezultata na predčasnih volitvah napovedal odstop s te funkcije, je sporočil, da bo na čelu koroške vlade ostal do izteka mandata leta 2004. K temu ga je prepričalo formalno vodstvo stranke na Dunaju in v Celovcu.

Jörg Haider, ki je včeraj po neuspehu svobodnjakov na nedeljskih volitvah v Avstriji napovedal odstop z mesta koroškega deželnega glavarja, si je znova premislil. Njegovo ponudbo o odstopu je najprej zavrnilo predsedstvo stranke na Dunaju.

O predlogu so vso noč razpravljali tudi njegovi strankarski kolegi v Celovcu, ki so ga uspeli prepričati, naj ne odstopi.

Kancler Schüssel imenovan za sestavo nove vlade

Avstrijski predsednik Klestil bi rad videli čimbolj stabilno in podprto vlado
Avstrijski predsednik Klestil bi rad videli čimbolj stabilno in podprto vlado FOTO: Reuters

Avstrijski predsednik Thomas Klestil je sedanjega kanclerja Wolfganga Schüssla tudi uradno imenoval za mandatarja za sestavo nove vlade. Po več kot enournem pogovoruje predsednik Klestil izjavil, da želi čimbolj stabilno vlado s kar največjo podporo v parlamentu. Kancler Schüssel pa je povedal, da se bo takoj povezal z vsemi tremi v parlamentu zastopanimi strankami, to je s socialdemokrati (SPÖ), Zelenimi in svobodnjaki (FPÖ).

Rezultati zadnjih avstrijskih volitev so v marsičem zgodovinski

Na drugi strani pa je FPÖ z 10,2 odstotkoma glasov utrpela rekordno izgubo glasov v primerjavi z letom 1999, ko je zanjo glasovalo 26,9 odstotka volivcev.

Schüsslova ljudska stranka (ÖVP) je na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah dosegla senzacionalno zmago: dobila je 42,3 odstotka glasov, medtem ko je leta1999 prejela "le" 26,9 odstotka glasov. Gre za največji porast števila glasov kakšni stranki v Avstriji po drugi svetovni vojni. SPÖ je dobila 36,9 odstotka, Zeleni pa 9 odstotkov glasov. Ostalim strankam, ki so sodelovale na predčasnih parlamentarnih volitvah, ni uspelo prestopiti štiriodstotnega parlamentarnega praga.

SORODNI ČLANKI