Tujina

Haider (ne) cilja na vrh FPÖ

Dunaj, 10. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Koroški deželni glavar in nekdanji vodja avstrijske svobodnjaške stranke Jörg Haider je sinoči sporočil, da ne namerava ponovno prevzeti vodstva stranke. Ljudska stranka kanclreja Wolfganga Schüssla pa se je odločila, da bo sprožila postopek za razpustitev parlamenta in predčasne volitve.

Jörg Haider pravi, da bo stranki vedno stal ob strani
Jörg Haider pravi, da bo stranki vedno stal ob strani FOTO: Reuters

Neuresničenje kompromisa znotraj stranke in propad avstrijske vladajoče koalicije, ki jo s svobodnjaki oblikuje avstrijska ljudska stranka (ÖVP), je tudi zanj osebni poraz, zato sam ni primeren kandidat za vodjo stranke, je za avstrijsko televizijo povedal Haider.

Kot je še v njemu značilnem besednjaku povedal, ima svobodnjaška stranka (FPÖ) celo vrsto kandidatov oziroma soborcev v avstrijski vladi, ki so primerni za vodenje stranke. Že pred tem sta možnost kandidature za predsednika svobodnjakov zavrnila namestnika dosedanje predsednice stranke in podkanclerke, Susanne Riess-Passer, Herbert Scheibner in Hubert Gorbach.

Avstrijski obrambni minister Scheibner bo FPÖ vodil le do izrednega kongresa stranke 20. oktobra.

Stranke so že začele predvolilno kampanjo

Po napovedi predčasnih parlamentarnih volitev so avstrijske stranke že začele predvolilni boj s špekulacijami o možnih koalicijah. Predsednik ljudske stranke (ÖVP) in avstrijski kancler Wolfgang Schüssel je dejal, da je možna tudi ponovna sestava propadle koalicije s svobodnjaki (FPÖ). Socialdemokrati (SPÖ) in zeleni pa želijo, da bi prvič v zgodovini Avstrije sestavili vladajočo koalicijo.

Schüssel ne izključuje ponovne koalicije s svobodnjaki
Schüssel ne izključuje ponovne koalicije s svobodnjaki FOTO: POP TV

Riess-Passerjeva, ki je v boju za oblast s koroškim glavarjem Joergom Haiderjem potegnila krajšo, je danes za svojega naslednika predlagala prav Haiderja, ki je bil tudi njen predhodnik. Haider kandidature ni odklonil, čeprav je v ponedeljek za avstrijsko televizijo napovedal, da ne namerava ponovno prevzeti vodstva FPÖ. Tudi koroški svobodnjaki so predlagali, da vodstvo stranke tudi na zvezni ravni prevzame Haider.

"Stranka ve, da ji v slabih časih stojim ob strani," je dejal tokrat.

Haider je sicer za predsednika stranke predlagal obrambnega ministra Herberta Scheibnerja, ki sedaj začasno vodi stranko. S Scheibnerjem na čelu stranke bi ÖVP in FPÖ morda po volitvah lahko ponovno oblikovali vlado, je dejal Haider. Haider je pojasnil, da bi bil za funkcijo predsednika najbolj primeren eden od mlajših ministrov, pri čemer je omenil tudi ministra za infrastrukturo Mathiasa Reichholda.

Potem ko je predsednik stranke in zvezni kancler Schüssel v ponedeljek predlagal, da se 19. septembra razpusti parlament, se je predsedstvo stranke odločilo, da bodo vložili predlog za razpustitev parlamenta. Za razpustitev so se že izrekli opozicijski socialdemokrati in Zeleni, tako da je sedaj zagotovljena parlamentarna večina za predčasne volitve. Kot najverjetnejši datum volitev za zdaj velja 24. november.

Vojaških letal še ne bodo kupovali

Medtem je Avstrija opustila sporen nakup 18 modernih vojaških letal, ki je bil v ospredju spora znotraj FPÖ. Haider se je hotel odreči že sklenjenemu nakupu in s privarčevanim denarjem financirati davčno reformo, kar pa je vlada zavrnila. Potem ko je Haider na svojo stran pridobil večino strankinih funkcionarjev, so se Riess-Passerjeva, finančni minister Karl-Heinz Grasser in prometni minister Mathias Reichhold odločili za odstop. Medtem ko je Haider danes sicer dejal, da je on poskrbel za odstop od nakupa, pa je Scheibner pojasnil da je šlo za probleme s financiranjem.