Tujina

Haider ne bo kandidiral

Celovec, 29. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Koroški deželni glavar Jörg Haider se je odpovedal kandidaturi za stranko svobodnjakov na avstrijskih parlamentarnih volitvah, zato bo kot glavni kandidat nastopil socialni minister Herbert Haupt.

Vest o umiku Haiderjeve kandidature sta po šesturnem zasedanju v bližini Celovca sporočila vodja koroških svobodnjakov Martin Strutz in vodja svobodnjakov (FPÖ) na zvezni ravni Mathias Reichhold. Pred kratkim izvoljeni Reichhold naj bi, kot so poročali avstrijski mediji, zagrozil s svojim odstopom, če Haider ne bi umaknil svoje kandidature na volitvah. Predčasne parlamentarne volitve bodo v Avstriji potekale 24. novembra.

Volitve zaradi vladne krize

Odstop avstrijske podpredsednice Riess-Passerjeve je zatresel vlado
Odstop avstrijske podpredsednice Riess-Passerjeve je zatresel vlado FOTO: Reuters

Avstrijski parlament se je za svojo razpustitev in sklic predčasnih volitev soglasno odločil 20. septembra zaradi krize v avstrijski vladi. Krizo so povzročili v vrstah FPÖ, ko se je avgusta zaradi notranjih sporov v stranki za odstop tako iz vlade kot z mesta predsednice svobodnjakov odločila podkanclerka Susanne Riess-Passer, sledili pa so ji še finančni minister Karl-Heinz Grasser, minister za promet in infrastrukturo Mathias Reichhold in vodja poslanske skupine FPÖ v parlamentu Peter Westenthaler. Avstrijski kancler Wolfgang Schüssel se je nato zaradi odhoda dela ministrov FPÖ iz vladnega kabineta izrekel za predčasne volitve.

Razkol v svobodnjaški stranki

Notranji razkol med avstrijskimi svobodnjaki je nastopil po sporu med Riess-Passerjevo kot tedanjo predsednico stranke ter koroškim deželnim glavarjem in nekdanjim dolgoletnim predsednikom FPÖ Haiderjem. Slednji se je v nasprotju z ekipo ministrov FPÖ zavzemal za izvedbo davčne reforme, ene glavnih predvolilnih obljub FPÖ, s katero bi razbremenili ljudi z nižjimi prihodki, prav tako pa se je zavzemal za odpoved nakupa 18 sodobnih vojaških letal eurofighter. Riess-Passerjeva je na drugi strani zagovarjala stališče vlade, po katerem naj bi odložili načrtovano davčno reformo na račun pomoči za poplave, ostali pa naj bi tudi pri nakupu letal.