Tujina

Haider na čelu svobodnjakov

Dunaj/Spet, 11. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
0

Koroški deželni glavar Jörg Haider bo ponovno prevzel vodenje svobodnjaške stranke, potem ko je dosedanja predsednica stranke in avstrijska podkanclerka Susanne Riess-Passer v nedeljo odstopila zaradi sporov v stranki.

Jörg Haider se vrača
Jörg Haider se vrača FOTO: Reuters

O vnovični izvolitvi Haiderja za predsednika stranke so se dogovorili na današnjem zasedanju strankinega predsedstva v Linzu, ki se sklicuje na visoke predstavnike svobodnjaške stranke. Uradne potrditve o odločitvi sicer še ni, saj jo mora potrditi še strankino vodstvo.

Za presenečenje pa je poskrbela odločitev o imenovanju ministra za socialne zadeve Herberta Haupta za glavnega strankinega kandidata na predčasnih parlamentarnih volitvah 24. novembra. Novega vodjo stranke naj bi izvolili na izrednem kongresu stranke 21. septembra.

Haider je sicer za predsednika stranke predlagal obrambnega ministra Herberta Scheibnerja, ki zdaj začasno vodi stranko. S Scheibnerjem na čelu stranke bi ljudska stranka (ÖVP) in svobodnjaki (FPÖ) morda po volitvah lahko znova oblikovali vlado, je dejal koroški deželni glavar. Kot je pojasnil, bi bil za položaj predsednika najbolj primeren eden od mlajših ministrov, pri čemer je omenil tudi ministra za infrastrukturo Mathiasa Reichholda. Tako Scheibner kot Reichhold pa sta kandidaturo za predsednika stranke, ki ga bodo izvolili na kongresu 21. septembra, že zavrnila.

Zasedanja v Linzu se niso udeležili Riess-Passerjeva, finančni minister Karl-Heinz Grasser, minister za infrastrukturo Mathias Reichhold in vodja poslanske skupine FPÖ v zveznem parlamentu Peter Westenthaler, ki so odstopili s položajev zaradi spora v stranki. Medtem je Riess-Passerjeva v pogovoru za avstrijski tednik "News" zavrnila ugibanja o morebitni vrnitvi v politiko. Kot je dejala, je njen umik dokončen. Prav tako se ne namerava udeležiti kongresa svobodnjakov 21. septembra, saj to "ne bi bilo dobro za razpoloženje" na zasedanju.

SORODNI ČLANKI