Tujina

Haag zavrnil pritožbe hrvaške vlade

Zagreb, 29. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaške oblasti so sporočile, da je pritožbeni senat haaškega sodišča zavrnil obe njihovi pritožbi glede obtožnice in naloga za aretacijo upokojenega hrvaškega generala Janka Bobetka.

Hrvaška vlada se je haaškemu sodišču pritožila 27. septembra, 4. oktobra pa je v Haag sledila zahteva, naj sodišče znova preuči svojo odločitev, s katero je 17. septembra potrdilo obtožnico proti Bobetku ter 20. septembra nalog za njegovo aretacijo in izročitev.

Vlada bo odločitev pritožbenega senata Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije sicer predala pristojnemu županijskemu sodišču. Pritožbeni senat je v odločitvi med drugim pojasnil, da pravila haaškega sodišča ne predvidevajo pravice do pritožbe na nalog za aretacijo, haaška pravila pa tudi določajo, da se vloge lahko nanašajo na odločitve sodnega senata, ne pa posameznega sodnika. Nalog za aretacijo je namreč podpisal en sodnik.

Po mnenju Hrvaške bi sodelovanje Bobetka v sodnem postopku lahko zagotovili z manj strogimi ukrepi kot je npr. redni poziv sodišča. Hrvaška je prav tako ocenila, da je sodnik s potrditvijo obtožnice implicitno potrdil netočna dejstva in pravne trditve, da je operacija Medački žep bila načrtovana kot nezakonita akcija za uresničevanje zločinskih ciljev.

Pritožbeni senat zavrača ugovore Zagreba

Haaški pritožbeni senat je v pojasnilu med drugim zapisal, da se postopek začne šele po potrditvi obtožnice. Zapisali so tudi, da se haaško sodišče ne bo ukvarjalo z vlogami obtoženca ali njegove obrambe preden se obtoženec ne bo pojavil pred sodiščem.

V zvezi z nalogom za aretacijo, ki se dvigne po potrditvi obtožnice, pa ocenjujejo, da se država ne more sklicevati na legitimne politične interese, temveč na kršitve pravic.

Vloga Hrvaške glede aretacije je samo ta, da jo izvrši in nima podlage, da bi izvršitev tega naloga postavila pod vprašaj. Pritožbeni senat je še presodil, da tožilstvo haaškega sodišča ni dolžno zahtevati pogovora z osebo, ki jo namerava obtožiti. Tožilstva tudi nič ne obvezuje, da mora predložiti dokaze, ki bi potrdili, da je aretacija nujno potrebna. Pritožbeni senat je še spomnil, da v običajni postopek še naprej sodita aretacija in pripor.

Kar zadeva vprašanje začasne izpustitve v Haagu menijo, da se s tem lahko ukvarja šele, potem ko bo to vprašanje preučilo prvostopenjsko sodišče. Ob koncu so še zapisali, da kar zadeva obtožnico, obstajajo pravna sredstva za obtoženo osebo, ki se pojavi pred haaškim sodiščem, seveda v kolikor ta lahko dokaže, da pomeni vložitev obtožnice zlorabo sodnega postopka.

Bobetko je slabega zdravja

Bobetko je bil poveljujoči med operacijo v Medačkem žepu
Bobetko je bil poveljujoči med operacijo v Medačkem žepu FOTO: Reuters

Bobetka so 14. novembra zaradi poslabšanja zdravja prepeljali v zagrebški klinični center Dubrava, kjer so ga namestili v zavodu za bolezni srca in ožilja. Zagrebško županijsko sodišče je v četrtek sporočilo, da upokojeni hrvaški general ni sposoben iti v Haag. Strokovna komisija je v svojem poročilu o zdravstvenem stanju Bobetka zapisala, da bi sodelovanje na sojenju in druge psihofizične obremenitve lahko privedle do občutnega poslabšanja njegovega zdravstvenega stanja in celo usodnih posledic.

Tskovni predstavnik haaškega sodišča Jim Landale je potrdil, da so prejeli uradno obvestilo Hrvaške o rezultatih medicinskega poročilo. Kot je dejal, vso dokumentacijo še prevajajo, zato zadeve še ni želel komentirati.

Bobetka v Haagu pričakujejo zaradi operacije leta 1993

Haaško sodišče je nekdanjega načelnika generalštaba hrvaške vojske Bobetka na podlagi njegove poveljniške in osebne odgovornosti obtožilo vojnih zločinov med operacijo Medački žep septembra 1993. Obtožnico so sodniki haaškega sodišča podpisali 17. septembra, 19. septembra pa so jo skupaj z nalogom za aretacijo poslali hrvaškim oblastem. Hrvaška vlada je dan kasneje zaradi neustrezne vsebine spremnih dokumentov obtožnico proti generalu Bobetku vrnila v Haag. Haaško sodišče je nato Zagrebu poslalo novo obtožnico ter nov nalog za aretacijo in izročitev Janka Bobetka in hrvaški vladi sporočilo, da je dolžna izpolniti zahteve haaškega sodišča.