Tujina

Haag zahteva Milutinovića

Haag, 20. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Glavna haaška tožilka Carla Del Ponte je od jugoslovanskih oblasti zahtevala izročitev srbskega predsednika Milana Milutinovića takoj po 5. januarju, ko se mu bo iztekel mandat.

Slobodan Milošević in Milan Milutinović
Slobodan Milošević in Milan Milutinović FOTO: Reuters

Kot je povedala Del Pontejeva na posebni tiskovni konferenci v Haagu, je včerajšnjem pismu od jugoslovanskih oblasti zahtevala, naj zagotovijo predajo Milutinovića, ki je obtožen vojnih zločinov na Kosovu, in njegov prevoz v Haag takoj, ko se mu bo iztekel mandat.

Milutinović, ki ga do izteka mandata varuje imuniteta, je zadnji bližnji sodelavec nekdanjega predsednika ZRJ Slobodana Miloševića, ki je po njegovem padcu ostal na položaju. Je pa skupaj z Miloševičem in še tremi njegovimi tesnimi sodelavci obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti na Kosovu v začetku leta 1999.

Srbski premier Zoran Đinđić je za beograjski časnik Blic izjavil, da bo Milutinović po izteku mandata moral v Haag.

Del Pontejeva je tudi dejala, da jugoslovanske oblasti ne odgovarjajo na številne zahteve haaškega tožilstva po izročitvi dokumentov, dostopu do arhivov in prič, ki so pomembni za sojenje Miloševiću, pa tudi za druge procese in preiskave. Ob tem je pojasnila, da se je za sklic tiskovne konference odločila, potem ko se včeraj jugoslovanski zunanji minister Goran Svilanović, ki je tudi predsednik nacionalnega odbora za sodelovanje s haaškim sodiščem, o omenjenem sodelovanju ni hotel pogovarjati.

ZRJ je k sodelovanju s haaškim sodiščem včeraj pozval tudi Varnostni svet Združenih narodov. V poročilu je zapisal, da mora ZRJ izpolniti zahteve sodišča ter prijeti in sodišču izročiti obtožence, omogočiti pa mora tudi zaslišanje prič in pomagati pri preiskavah.