Tujina

Haag obtožil Stanišića in Simatovića

Haag, 05. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Haaško sodišče je sporočilo, da je nekdanjega načelnika srbske službe državne varnosti Jovico Stanišića in nekdanjega poveljnika enote za posebne operacije (JSO) Franka Stimatovića Frenkija obtožilo vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti. Oba obtoženca se nahajata v beograjskem zaporu, od koder naj bi jih v enem tednu prepeljali v Haag.

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu
Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu FOTO: Reuters

Oba sta obtožena, da sta v času vojn na Hrvaškem in v BiH (1991 in 1995) sodelovala pri "skupnem zločinskem delovanju", katerega cilj je bil nasilen izgon nesrbskih prebivalcev z večjega dela Hrvaške in BiH ter njihovo vključevanje v novo državo pod srbsko dominacijo.

Skupna obtožnica, ki jo je haaško tožilstvo vložilo 1. maja, 53-letnega Stanišića in 54-letnega Simatovića bremeni tudi zločinov proti človečnosti in kršenja vojnega prava, deportacij, pregonov in ubojev.

Stanišić in Simatović sta trenutno v beograjskem zaporu, potem ko so ju aretirali zaradi vpletenosti v atentat na srbskega premiera Zorana Đinđića. Zunanji minister Goran Svilanović je medtem napovedal, da bi ju haaškemu sodišču lahko izročili v roku enega do dveh tednov. "Obtožnica ni presenečenje, saj so jo že prej bolj ali manj napovedovali. Sedaj bo sledili postopek v skladu z zakoni SČG, ki pa lahko traja dva do tri tedne. Predvidevam, da bodo pristojni organi na koncu tega postopka sprejeli odločitev o njuni izročitvi Haagu," je še povedal Svilanović.

Po besedah Svilanovića, ki je tudi predsednik nacionalnega sveta za sodelovanje s haaškim sodiščem, je haaško tožilstvo veleposlaništvu Srbije in Črne gore v Haagu izročilo obtožnico proti Stanišiću in Simatoviću, obtožnica pa naj bi že v torek prispela v Beograd.