Tujina

Haag dovolil vložitev pritožbe

Zagreb, 14. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu je hrvaški vladi dovolilo, da lahko vloži pritožbo na nalog za aretacijo in izročitev upokojenega hrvaškega generala Janka Bobetka.

Hrvaški premier Ivica Račan je zadovoljen s haaško odločitvijo
Hrvaški premier Ivica Račan je zadovoljen s haaško odločitvijo FOTO: Reuters

To odločitev je sprejel pritožbeni senat petih sodnikov, ki ga je oblikovalo haaško sodišče. Hrvaška vlada je poseben zahtevek, s katerim je sodišče zaprosila za pravico do vložitve omenjene pritožbe, naslovila na Haag 27. septembra, saj je prepričana, da ni nobenih pokazateljev, da brez njegove aretacije ne bi bilo moč zagotoviti sodelovanja Bobetka v postopkih pred haaškim sodiščem.

Hrvaška vlada je izrazila zadovoljstvo z odločitvijo haaškega sodišča. "Odločitev pomeni premik v naših prizadevanjih za iskanje optimalne rešitve v primeru Bobetka. Prepričan sem, da se bo v nadaljnjem razvoju dogodkov potrdila naša opredelitev za sodelovanje s haaškim sodiščem, med drugim tudi uporaba vseh pravnih sredstev, ki so nam na voljo," je dejal hrvaški premier Ivica Račan.

Hrvaška je 4. oktobra haaškemu sodišču poslala tudi pritožbo na vsebino obtožnice proti Bobetku, vendar haaško tožilstvo o tej pritožbi še ni izreklo svojega mnenja.