Tujina

Hanna že pokazala zobe

New Orleans/New York, 02. 09. 2008 07.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Tropska nevihta Hanna, ki jo spremljajo vetrovi okoli 110 kilometrov na uro in močno deževje, je že prizadela več karibskih otokov. Na Haitiju je umrlo deset ljudi, v Portoriku pa eden.

Tropska nevihta Hanna, ki jo spremljajo vetrovi okoli 110 kilometrov na uro in močno deževje, je danes prizadela več karibskih otokov. Na Haitiju je umrlo deset ljudi, v Portoriku pa eden.

Pred prihodom na območje je tedaj orkan Hanna danes izgubil na moči in se spremenil v tropsko nevihto, ki je z močnim deževjem in poplavami prizadela Haiti, Kubo, Portoriko ter otočji Turks in Caicos. V mestu Providenciales, prestolnici otočij Turks in Caicos v jugovzhodnem delu Bahamskih otokov, je podirala drevesa, prebivalci pa so ostali brez električne energije.

V Portoriku je v poplavah najmanj ena oseba umrla, na severu Haitija pa je po podatkih policije v poplavah umrlo deset ljudi. Po navedbah prič naj bi narasle vode ponekod dosegle že strehe hiš.

Pustošenje orkana
Pustošenje orkana FOTO: Reuters

Ameriški nacionalni center za orkane je danes opozoril, da bi Hanna lahko do srede pridobila na moči in se znova okrepila v orkan. Do petka ali sobote naj bi udarila na atlantsko obalo ZDA nekje med Florido in Južno Karolino, kjer se na njen prihod že pripravljajo, je povedal minister za domovinsko varnost Michael Chertoff.

V Atlantiku se je medtem oblikovala nova tropska nevihta Ike, o kateri pa je Chertoff za ameriško satelitsko mrežo CNN dejal, da je še prezgodaj za napovedi, kam bo krenila, da pa se na njen prihod na jugozahodni obali ZDA intenzivno pripravljajo.

Gustav prizanesel New Orleansu

Orkan Gustav pa, kot kaže, ni uresničil najbolj pesimističnih napovedi in je državam ob Mehiškem zalivu v ZDA prizanesel z najhujšim, čeprav je kljub temu povzročil izpad elektrike za milijon odjemalcev. Po zadnjih informacijah naj bi umrlo najmanj osem oseb.

Gustav je udaril na obalo v ponedeljek zjutraj pri kraju Cocodrie okrog 116 kilometrov jugozahodno od mesta New Orleans kot orkan 2. kategorije s hitrostjo vetra 177 kilometrov na uro, potem ko je po Mehiškem zalivu potoval kot orkan 3. kategorije. Kmalu po prihodu na kopno se je unesel v orkan 1. kategorije s hitrostjo vetrov največ do 153 kilometrov na uro.

Kljub temu pa je povzročil vse nesreče, ki so značilne za tako močan vihar. Gustav je odnašal strehe, ruval drevesa, podiral električne drogove in vse, kar ni bilo dovolj pritrjeno, prinesel pa je tudi močne padavine in povzročal poplave. Prebivalci mesta New Orleans so si oddahnili, da se ni ponovil orkan Katrina, ki je leta 2005 terjal 1600 življenj, jezovi in nasipi so do torka zjutraj opravljali svoje delo, čeprav je ponekod prišlo do prelivov.

Zvezne in lokalne oblasti so bile odločene, da se ne bo ponovila Katrina in z območja Mehiškega zaliva, kjer so pričakovali Gustava, preventivno evakuirali dva milijona ljudi. Pravočasno so bile pripravljene tudi zaloge hrane in druge pomoči. Ne glede na to pa strokovnjaki opozarjajo, da New Orleans še zdaleč ni varno mesto pred orkani. Gustav je bil precej šibkejši od Katrine in delo pri popravilu in utrjevanju nasipov še zdaleč ni končano.

Pustošenje orkana
Pustošenje orkana FOTO: Reuters

Vojaški inženirski korpus naj bi končal delo šele leta 2011. Industrijski kanal v New Orleansu, ki je bil leta 2005 prebit, je tokrat vzdržal, kakor tudi večina drugih nasipov, vendar dejstvo ostaja, da je New Orleans, ki leži nižje od morske gladine, vedno ogrožen.

Kongres je po Katrini za zaščito predvsem Louisiane pred orkani odobril skoraj 15 milijard dolarjev. V zalivu so nevarnosti orkanov izpostavljene tudi Alabama, Teksas, Mississippi in Florida.

Predsednik ZDA George Bush je bil tokrat zelo zadovoljen, saj se mu ni ponovila Katrina, zaradi katere mu je javna podpora padla in si ni več opomogla. Bush je v ponedeljek spremljal nevihto v dveh centrih za reševanje in ukrepanje v San Antoniu in Austinu. Novinarjem je povedal, da je vlada tokrat veliko bolje odgovorila na orkan. Zadovoljen je bil tudi republikanski predsedniški kandidat John McCain, ki je v zvezni državi Ohio pomagal pakirati pakete s pomočjo za žrtve orkana.

Pustošenje orkana
Pustošenje orkana FOTO: Reuters

Zaradi oslabitve Gustava, ki je pred tem na Haitiju, Dominikanski republiki in Jamajki ubil 94 ljudi, je celo padla cena nafte. Po zaprtju newyorških borz je v elektronskem trgovanju cena padla za 4,06 na 109,41 dolarja za sod. Ne glede na to, da so se že v nedeljo zaprle naftne ploščadi v Mehiškem zalivu in 13 rafinerij na kopnem, ki so na poti orkana. Gustav je udaril na območje ZDA, ki proizvede četrtino ameriške nafte in ima tretjino vseh rafinerijskih zmogljivosti. Kljub strahu, da bo Gustav prizadel naftne ploščadi, pa se to ni zgodilo.

Gustav je letos sedma tropska nevihta, ki je dovolj močna, da si je zaslužila svoje ime.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nusa Zorin
03. 09. 2008 10.38
Aja,kdo pa je potem na Blanco poslal nevidno raketo? Americani? Pa mejte pamet no.Kaj so bili ti nasi idio..,ki so sli izivat svojo usodo po savi vec vredni od americanov? Vsako zivljenje je enako vredno,cena pa je neprecenljiva. Probajte ljubiti,imejte srce,pomagajte,tistemu,ki potrebuje pomoc. res,ne boste vec vredi,verjemite je pa obcutek cudovit,ko nekomu pomagas in mu polepsas trenutek zivljenja.
Nusa Zorin
03. 09. 2008 10.33
ej,ne bit taki.Pomislite,da vi zivite tam s svojo druzino,svojimi malimi otroci.... Posamezniki niso nic krivi,če ze mora naj odpihne tega Busa busastiga.Civilisti pa niso nc krivi,to so tudi ljudje,ki imajo srce in po zilah jim tece ista kri,kot nam.Taksno je pac moje mnenje.Zapomnite pa si,da to bo prislo se h nam.Kako pa bo potem,naj pobije 2 miljona slovencev pa izbrise slovenijo. Ves,ko enkrat izgubis otroka,zacnes drgace gledat na svet.Vsaj jaz sem,ceprav sem se mlada,me zdaj vsaka stvar prizadane.Mislim si bogi otroci,brez starsev in obratno,bogi starsi,btrez otroka.V Ameriki so isto matere,kot v sloveniji,ki ljubijo svoje otroke in svoje druzine. Ne boste vrjeli, tudi americani imajo srce.
Roxy79
02. 09. 2008 21.47
Še trije so na poti proti Ameriki...... Poleg Hanne,sta šte še Ike in pa Josephine,na Pacifiški strani pa Karina :) Letos bo amerikance..zdrmalo..(to vse zato,ker se umešavajo v spor z Rusijo.Rusi so pa dal kontra z nevidnimi raketami imenovanimi....Gustav,Hanna,Ike,Josephine in Karina,seveda še prihajajo nove rakete ...
marko.peser@gmail.com
02. 09. 2008 16.32
lol pismo, sem enako pomislil ko sem prebral naslov ŠKODA! pa sem že mislil da jih bo pobilo pa nič :( gustav gustav, razočaral si me
billnebill
02. 09. 2008 14.49
ŠKODA !!!!!!! SEM ŽE UPAL DA BO PAR MIOLJONOV MANJ TEH PARAZITOV IZ ON STRAN LUŽE!!!!
sladoledcebula
02. 09. 2008 13.04
haha orkan je stopnje 1. oplazil orleans evakuirali so 2 milijona ljudi ko jih ne bi če bibil orkan 3. stopnje.. all for oil
Aaron-Heydar
02. 09. 2008 11.17
@miya84: to se ne bo končalo. Vsako leto bo huje. Na žalost. Predsednik bush že 8 let fura politiko onesnaževanja okolja. V teh 8-ih letih je bilo povzročene toliko škode, da se bo poznalo še nadalnjih nekaj desetletij. Pa tudi mi posamezniki smo krivi, ker smo tako razsipno z energijo, ki se na koncu v večjem delu pretvori v toplotno.
Jst Lujz
02. 09. 2008 09.38
mogoče bi morale biti volitve vsaki 2 leti pa mal drgač preurejen sistem pa i mgoč blo ka bolš...čepraj nimam pojma kako bi to šlo, da me navte skritizirali...mgoč bi se vlade bl potrudle...
miya84
02. 09. 2008 09.09
to je pa noro. a se misle to kej končat teli viharji/orkani. se mi kar smiljo tam ljudje.