Tujina

Gustav se krepi

Kingston/New York, 29. 08. 2008 09.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
0

Tropska nevihta Gustav je doslej terjala že najmanj 68 žrtev. Možnosti, da neurje prizadene New Orleans in Mehiški zaliv, so velike.

Na Jamajki je veter s hitrostjo do 110 kilometrov na uro odnašal strehe, močan dež pa je poplavil ulice in onemogočal promet.
Na Jamajki je veter s hitrostjo do 110 kilometrov na uro odnašal strehe, močan dež pa je poplavil ulice in onemogočal promet. FOTO: Reuters

Po napovedih vremenoslovcev se Gustav do prihodnjega tedna lahko razvije v orkan, zaskrbljujoče pa je predvsem dejstvo, da bi lahko močno prizadel naftne ploščadi v Mehiškem zalivu. Oblasti se bojijo, da bi bilo to lahko največje uničenje po letu 2005, zaradi česar so cene nafte že pred dnevi poskočile.

Neurje je sicer že doseglo obalo Jamajke, kjer se z vetrovi s hitrostjo do 110 kilometrov na uro pomika proti jugu otoka in odnaša strehe, ameriški obali pa grozi, da jo bo dosegel v začetku prihodnjega tedna. Ameriški minister za domovinsko varnost Michael Chertoff je zato v četrtek obiskal New Orleans, kjer tri leta po uničujoči Katrini že potekajo priprave na morebitni udar novega orkana. Ker pa še ni jasno, kje natančno naj bi dosegel obalo, se nanj pripravljajo vse od Teksasa do severnega dela Floride. Ob udaru bi Gustav namreč lahko že postal orkan četrte ali celo pete stopnje, z vetrovi hitrosti do 180 kilometrov na uro.

Evakuacijskih ukrepov sicer še ne izvajajo, so pa predvsem v New Orleansu pripravljeni tudi na to. Mesto naj bi tako sicer z obvezno evakuacijo počakalo do treh dni pred predvidenim prihodom neurja, saj je slednja odvisna od njegove moči, so pa avtobusi za evakuacijo vseeno že v pripravljenosti, prav tako pa tudi nacionalne garde vseh držav ob Mehiškem zalivu.

V Atlantiku se je medtem oblikovala nova tropska nevihta, letos že osma po vrsti, ki je dovolj močna, da je dobila ime. Poimenovali so jo Hanna in za zdaj jo spremljajo vetrovi hitrosti 65 kilometrov na uro. Trenutno še ni mogoče napovedati, ali bo postala orkan in ali bo dosegla obalo ZDA.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.