Tujina

Guantanamo zaenkrat ostaja

Washington, 09. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Ameriški predsednik George Bush zaradi vse bolj pogostih nasprotovanj dopušča možnost zaprtja oporišča Guantanamo na Kubi.

V Guantanamu je trenutno zaprtih okrog 540 osumljencev terorizma (Foto: Reuters)
V Guantanamu je trenutno zaprtih okrog 540 osumljencev terorizma (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Zaprtje Guantanama sta predlagala demokratski senator Joseph Biden in nekdanji predsednik ZDA Jimmy Carter. Ugotovila sta, da imajo ZDA z njim več preglavic kot koristi.

Ameriški predsednik George Bush je odgovarjal na poplavo kritik zaradi ameriškega oporišča Guantanamo na Kubi, kjer ima ameriška vojska brez obtožnice zaprtih okrog 540 osumljencev terorizma. Čeprav je dejal, da nenehno iščejo najboljše možnosti za zaščito Američanov, se mu zaprtje taborišča zaradi političnih razlogov ne zdi smiselno. Po drugi strani pa je Bush zaradi zadnjih pritiskov nasprotnikov pustil odprta vrata za morebitno zaprtje omenjenega taborišča v prihodnosti. "Iščemo najboljše možnosti za dosego našega glavnega cilja. To je zaščita Amerike. Kar ne smemo storiti je to, da nekoga najprej spustimo, potem pa se ta vrne in udari nazaj," je povedal Bush.

Trn v peti ameriški administraciji

Administracija si je Guantanamo omislila kot kraj za izogibanje pristojnostim ameriških sodišč, vendar pa je to lani padlo v vodo, potem ko je vrhovno sodišče ujetnikom dalo nekaj pravic do pritožbe na ameriška sodišča.

Poročila o zlorabah v taborišču se vrstijo in Pentagon je pretekli teden celo priznal, da so zasliševalci resnično nekajkrat oskrunili koran, potem ko je morala revija Newsweek umakniti zgodbo o odplakovanju muslimanske svete knjige po stranišču.

Guantanamo ni gulag!

George Bush nasprotuje zaprtju taborišča na Kubi
George Bush nasprotuje zaprtju taborišča na Kubi FOTO: Reuters

Ameriški obrambni minister Donald Rumsfeld je sicer dejal, da ne pozna nikogar v administraciji, ki bi predlagal zaprtje Guantanama, kjer vojska menda zagotavlja stabilno in varno okolje. Po njegovih besedah od ujetnikov dobivajo koristne informacije s pomočjo katerih rešujejo življenja Američanov in drugih.

Bush je zatem kot "absurdno" označil primerjavo Guantanama z gulagom, ki jo je naredila organizacija za človekove pravice Amnesty International. Dejal je, da ni možna niti približna primerjava, saj z ujetniki na Kubi ravnajo v skladu z mednarodnimi standardi.

Bush tarča za teroriste

Bush pa je med drugim glede vprašanja spornega severnokorejskega razvoja jedrskega orožja dejal, da je možnost uvrstitve tega vprašanja na dnevni red zasedanja Varnostnega sveta ZN še vedno na mizi, vendar odločitev še ni bila sprejeta. Dejstvo, da teroristi mreže Al Kaida njegovo sliko uporabljajo za tarčo med urjenjem streljanja, pa Busha ne gane.