Tujina

Grožnje sodelavcem CIE

Berlin, 28. 11. 2005 17.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Članice EU, ki bi bile vpletene v obstoj tajnih zaporov CIE, bi lahko ostale brez glasovalne pravice v Svetu EU.

Evropska unija ne bo podpirala kršenja človekovih pravic
Evropska unija ne bo podpirala kršenja človekovih pravic FOTO: Reuters
Protestnik pred Belo hišo, ki opozarja na mučenje, ki ga ameriške vojaške sile izvajajo v Guantanamu in domnevno v tajnih zaporih CIE, ki naj bi se nahajali v Evropi
Protestnik pred Belo hišo, ki opozarja na mučenje, ki ga ameriške vojaške sile izvajajo v Guantanamu in domnevno v tajnih zaporih CIE, ki naj bi se nahajali v Evropi FOTO: Reuters

Evropski komisar za pravosodje, svobodo in varnost Franco Frattini je vse članice Evropske unije, ki bi bile lahko vpletene v domnevni obstoj zaporov ameriške obveščevalne agencije CIA na njihovem ozemlju, opozoril pred ukrepi. "Svetu EU bi bil prisiljen predlagati resne ukrepe, vključno z ukinitvijo glasovalne pravice države v Svetu EU," je ob robu konference o boju proti terorizmu v Berlinu dejal Frattini. 
 
Ob tem se je Frattini sklicevala na člena 6 in 7 pogodbe o EU. Člen 6 namreč EU obvezuje k spoštovanju načel, na katerih temelji EU, to pa so svoboda, demokracija, spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter vladavine prava. V skladu s členom 7 pa lahko Svet EU članici povezave, ki omenjenih načel na spoštuje, odvzame pravico glasovanja. 

Frattini je tudi pojasnil, da je generalni direktor direktorata za pravosodje pri Evropski komisiji Jonathan Faul že nekaj dni v stiku z Belo hišo in ameriškim ministrstvom za pravosodje, ki ju je komisija zaprosila za natančnejše podatke o domnevnih zaporih. Teh v Bruslju še niso prejeli, Frattini pa je ob tem menil, da lahko ZDA odgovorijo samo na tri načine: da so govorice o skrivnih zaporih CIA napačne oz. resnične, lahko pa si za dokončen odgovor vzamejo več časa. 

Frattini ob tem ni želel ugibati, kdaj bodo ZDA Bruslju posredovale zahtevane podatke, je pa opozoril, da bo odziv EU odvisen tudi od tega, kako dolgo se bodo ZDA obotavljale z odgovorom. 

Svet Evrope je sicer minuli teden napovedal uvedbo uradne preiskave o nedavnih poročilih o skrivnih zaporih za teroristične osumljence oz. o njihovem transportu čez ozemlja članic Sveta Evrope, za katerimi naj bi stale tuje obveščevalne agencije. 

Washington Post o spornih zaporih
Washington Post o spornih zaporih FOTO: POP TV

O tem, da naj bi CIA v državah nekdanjega vzhodnega bloka skrivala in zasliševala osumljence teroristične mreže Al Kaida, je 2. novembra prvi poročal ameriški časnik Washington Post. Dan zatem je organizacija za varstvo človekovih pravic Human Rights Watch sporočila, da ima dokaze o tem, da je CIA teroristične osumljence, zajete v Afganistanu, prepeljala na Poljsko in v Romunijo. Zaradi omenjenih poročil je več evropskih držav že zahtevalo preiskavo zadeve.