Tujina

Grožnje dopisnikom v Italiji

Rim, 05. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
J.K./Reuters
Komentarji
0

Po vsej Italiji so potekali množični protesti proti napadu na Irak. Veleposlaništvo ZDA v Rimu je Američane pozvalo, naj se demonstracij izogibajo, več tujih dopisnikov v Italiji pa naj bi prejelo tudi grozilna pisma.

V večjih italijanskih mestih so danes organizirali množične proteste, ki nasprotujejo vojaškemu napadu na Irak. Ameriško veleposlaništvo v Rimu je že pred tem svoje državljane opozorilo, da bodo konec tedna v Rimu, Milanu, Firencah, Neaplju in Palermu potekale protivojne demonstracije, ter jih pozvalo, naj se zborovanj in množice izogibajo, saj menijo, da bi se manifestacije lahko sprevrgle v nasilne proteste. Manifestacije italijanskih mirovniških gibanj, skupin za pravično globalizacijo, Evropskega socialnega foruma in številnih drugih združenj pa trajale cel teden in svoj vrh doživele na množičnih protestih v sredo v Firencah.

Protesti proti vojni v Milanu (Foto: Reuters)
Protesti proti vojni v Milanu (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Grozilna pisma za dopisnike

Najmanj sedem tujih dopisnikov v Italiji naj bi prejelo z roko napisana grozilna pisma, v katerih je zapisano, da morajo do 30. oktobra zapustiti Italijo, ker jim v nasprotnem primeru grozi smrt. Italijanska policija sicer domneva, da gre za “slabo šalo”, saj so prepričani, da pisma, ki so napisana v italijanščini, niso delo pripadnikov Rdečih brigad. Policija je še sporočila, da grozilna pisma, ki so jih prejeli ameriški, britanski in izraelski dopisniki, razglašajo globalno vojno proti anglo-ameriškemu-sionističnemu terorizmu.

Protivojni protesti se bodo nadaljevali vse do srede (Foto: Reuters)
Protivojni protesti se bodo nadaljevali vse do srede (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Vsaj dva izmed sedmih pisem sta označena tudi s simbolom Rdečih brigad, rimska policija pa je sporočila, da so neznanci dvema novinarjema grozili tudi po telefonu. ”Tako ne delujejo Rdeče brigade”, je še dejal predstavnik milanske policije ter dodal, da glede na tip pisma in njegovo vsebino sklepajo, da za pismi ne stojijo Rdeče brigade, skrajno levičarska urbana gverila, ki je v sedemdesetih in osemdesetih delovala v Italiji.

Čeprav so rimski preiskovalci dejali, da pisma niso preveč kredibilna, pa so novinarji, ki so grozilna pisma prejeli, izjavili, da so jim strokovnjaki za varnost in uslužbenci njihovih veleposlaništev svetovali, naj bodo previdni. Ameriško veleposlaništvo dogodkov ni želelo komentirati, britanski in izraelski diplomati pa niso bili dosegljivi.

SORODNI ČLANKI