Tujina

Grčija in Turčija pod snegom

Atene, 17. 02. 2008 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po poletju z uničujočimi požari se zdaj Grčija in Turčija soočata s snežnimi viharji, ki so ohromili ves promet.

Številni so morali na nedeljsko jutro čistiti svoje avtomobile.
Številni so morali na nedeljsko jutro čistiti svoje avtomobile. FOTO: Reuters
Vremenoslovci napovedujejo, da bo vreme s temperaturami pod ničlo in snegom trajalo še vsaj do torka.

Grčijo je v noči na nedeljo zajelo močno sneženje, močan veter in nizke temperature. Ohromljen je cestni, zračni in morski promet. Po besedah očividcev je tudi Atene prekrila tanka snežna odeja. Termometri v Atenah so pokazali okoli nič stopinj Celzija. Na mnogih cestah v predmestju grške prestolnice je promet zaradi snega in ledu močno moten, večina ladij pa je zasidranih v pristaniščih.

V Atenah je temperatura okoli nič stopinj Celzija, snežna odeja pa je debela nekaj centimetrov.
V Atenah je temperatura okoli nič stopinj Celzija, snežna odeja pa je debela nekaj centimetrov. FOTO: Reuters

Ponekod so se temperature spustile tudi do minus 15 stopinj Celzija. Večina Grkov je zaradi snega in nizkih temperatur ostala doma, tisti, ki so se kljub slabim vremenskim razmeram odpravili na pot, pa so se soočali s številnimi nevšečnostmi, predvsem kidanjem zasneženih avtomobilov in spolzkim cestiščem. Policisti so se morali odzvati tudi na nekaj klicev na pomoč, ko so ljudje čez noč ostali ujeti v svojih avtomobilih.

Oblasti so zaradi snega in ledu zaprle številne ceste po državi.
Oblasti so zaradi snega in ledu zaprle številne ceste po državi. FOTO: Reuters

Oblasti so zaradi snega in ledu zaprle večino glavnih cest in avtocest, naslednjih 24 ur pa je prepovedana vožnja za tovornjake. Odpovedati so morali tudi nekaj poletov. Več kot 20 vasi je ostalo odrezanih od sveta.

Sneženje tudi v Turčiji

Močno sneženje je danes zajelo tudi Turčijo. Glavne ceste po državi so zaradi snega zaprte, promet je zelo oviran, notranji leti so odpovedani, ustavljen je trajektni promet.

Na tisoče naselij po celi državi je odrezanih od sveta. Vremenoslovci tudi za naslednje dni napovedujejo obilo snežnih padavin. V nekaterih provincah so oblasti v ponedeljek preventivno odpovedale šolski pouk.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

martincheq
17. 02. 2008 15.12
Letos ni še nič...