Tujina

Gospodar vojne in gangster

Haag, 05. 03. 2007 07.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ramush Haradinaj in njegova soborca so "gangsterji v uniformah" je prvi dan sojenja dejala Carla del Ponte.

Nekdanji poveljnik Osvobodilne vojske Kosova in nekdanji premier Ramush Haradinaj
Nekdanji poveljnik Osvobodilne vojske Kosova in nekdanji premier Ramush Haradinaj FOTO: Reuters
Haradinaj je vodja članice vladajoče koalicije, Zveze za prihodnost Kosova (AAK), haaško sodišče in misija ZN v pokrajini (UNMIK) pa sta mu dovolila, da je bil na čelu stranke tudi ves čas, ki ga je prebil na začasni prostosti do začetka sojenja, od 9. junija 2005, do vrnitve v pripor v Sheveningenu 26. februarja letos.

Ramush Haradinaj in njegova soborca Idriz Balaj in Lahi Brahimi so "gangsterji v uniformah" je v uvodni besedi prvega dne sojenja nekdanjemu poveljniku Osvobodilne vojske Kosova (OVK) in nekdanjemu kosovskemu premieru ter soobtoženima povedala glavna tožilka Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu Carla Del Ponte.

V mestu Dečane se je medtem nekaj tisoč njegovih privržencev zbralo na mirnem protestnem shodu zaradi sojenja v Haagu. Protest je minil brez incidentov, srbski mediji pa poročajo, da so za njegovo prireditev poskrbele lokalne oblasti in politične stranke.

Haradinaj od prostovoljcev OVK nikoli ni pričakoval, da se bodo borili v bitkah, v katerih se ni bil sam pripravljen boriti. Ben Emmerson, Haradinajev odvetnik

Obtožnica Haradinaja bremeni zločinov proti človečnosti ter kršitev pravil in običajev vojskovanja, konkretno, pregona in prisilnega premeščanja ljudi, umorov, posilstev, okrutnega ravnanja, uničevanja premoženja in protizakonitega zapiranja ljudi v zahodnem delu Kosova v obdobju od 1. marca do 30. septembra 1998. Balaja in Brahimija, ki sta bila takrat podrejena Haradinaju, pa obtožnice bremeni zločinov proti človečnosti nad pripadniki manjšinskih skupin ter kršitev pravil in običajev vojskovanja. Vsi trije so zanikali obtožbe.

Del Pontejeva je danes zatrdila, da bo njeno tožilstvo dokazalo, da imajo vsi trije obtoženci, "gospodar vojne" Haradinaj, njegov prvi sodelavec Brahimi in jetničar Balaj krvave roke. To je bila kri nedolžnih civilistov, ki niso podpirali prvobtoženega in OVK, v zločinih obtožencev pa "ni ničesar plemenitega, herojskega in domoljubnega, nasprotno, to so bili krvavi in brutalni umori", je poudarila tožilka.

Po besedah odvetnika obrambe Bena Emmersona se je Haradinaj boril v častni vojni. Soočen s prevladujočo silo združenih srbskih enot, je skušal organizirati obrambo albanskih prebivalcev.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

The Inteligent Investor
27. 09. 2010 23.06
taprav borc ni kej