Tujina

Gorova kritika izpostavljena posmehu

New York, 25. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji podpredsednik ZDA Al Gore, ki je v ponedeljek ostro kritiziral politiko predsednika Georgea Busha do Iraka, je bil dan kasneje ponovno predmet posmeha ameriških političnih komentatorjev in nekaterih uglednih politikov.

Gorovim izjavam je naravnost nasprotoval senator Joe Lieberman
Gorovim izjavam je naravnost nasprotoval senator Joe Lieberman FOTO: Reuters

Gorovim izjavam je naravnost nasprotoval senator Joe Lieberman, ki se je leta 2000 skupaj z njim potegoval za podpredsednika ZDA, večina drugih demokratskih senatorjev, pa je bila previdna. Celo predsednik demokratske stranke Terry McAuliffe je odklonil komentar. Gore je leta 2000 odvrnil številne volivce, ker si je s spremembami stališč nakopal sloves neodločnega politika, ki mu ne gre zaupati. Po ocenah republikanskih politikov in večine televizijskih komentatorjev se je podobno zapletel tudi v ponedeljek v San Franciscu, ko je izjavil, da je bil leta 1991 hudo razočaran, ker je takratni predsednik George Bush starejši po zmagi v zalivski vojni proti Iraku na hitro pobegnil z bojišča in ni strmoglavil Sadama Huseina.

Gorova kritika Busheve politike do Iraka je bila izpostavljena posmehu
Gorova kritika Busheve politike do Iraka je bila izpostavljena posmehu FOTO: Reuters

Gore je bil leta 1991 eden redkih demokratskih senatorjev, ki je podprl resolucijo za vojno proti Iraku in senatna dokumentacija o njegovih uradnih izjavah po koncu zalivske vojne kaže, da je imel senator Gore enako stališče kot nekdanji predsednik Bush. Gore je namreč leta 1991 hvalil odločitev predsednika Busha, da ne zasede Iraka in ne strmoglavi Sadama Huseina, ker zato nima mandata mednarodne skupnosti. Republikanski senator John McCain je v torek na televiziji CNN potrdil, da je Gore skupaj z njim podpiral Busha starejšega v odločitvi o koncu vojne brez zamenjave režima v Bagdadu, zato mu ni jasno, zakaj sedaj govori o hudem razočaranju.

Na televiziji Fox so medtem prikazali Gorov govor v senatu, ki potrjuje McCainove besede. Senator Lieberman pa je dejal, da se ne strinja s trditvijo, da ameriška vojska ne bi zmogla hkrati voditi vojne proti terorizmu oziroma teroristični mreži Al Kaida in vojne proti Iraku. Al Gore je v San Franciscu obtožil Busha, da sproža vojno v Iraku, ker je Sadama Huseina lažje najti kot pripadnike Al Kaide, ter, da gre pri vsem skupaj za predvolilno potezo. Obtožil ga je tudi, da je v enem letu zapravil vso mednarodno naklonjenost po terorističnih napadih 11. septembra 2001. Zaradi pretiravanja pa so njegove besede po mnenju ameriških televizijskih komentatorjev izzvenele v prazno.

SORODNI ČLANKI