Tujina

Goreč džip med potnike

Glasgow, 30. 06. 2007 17.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po poskusih napadov v Glasgowu in Londonu so v Veliki Britaniji razglasili kritično stopnjo ogroženosti.

Na letališču v škotskem Glasgowu je zavladal preplah, ko je kmalu po 15. uri po lokalnem času na potniški terminal pridirjal goreč džip znamke Cherokee. Avto je z veliko hitrostjo prebil stekleno steno in končal med prestrašeno množico.

Očividci so videli iz avta izstopiti dva moška, ki naj bi bila Azijca, eden od njiju je gorel. Slednjega so policisti obvladali s pomočjo nekega potnika. "Azijec je ležal na tleh, bil je v ognju. Gorel je tudi džip. Nenadoma je planil pokonci in se začel tepsti s policisti. Uspel sem ga zbiti na tla in štirje policisti so ga obvladali,“ je pozneje pripovedoval novinarjem britanske televizije Sky News.

Potniki na letališču so še pričali, da sta poskušala moška na plamene politi bencin, a jima to ni uspelo. Policija je oba aretirala. Enega od njiju so s hudimi opeklinami prepeljali v bolnišnico in je v kritičnem stanju.

Terorističen napad

Po poročanju Sky Newsa policija dogodek zdaj obravnava kot teorističen napad. Očividci namreč trdijo, da sta se moška v stvbo zaletela namerno. Avto je namreč nenadoma pospešil in se usmeril naravnost v stavbo. "Očitno je bilo, da sta želela povzročiti čim več škode," je dejal Scott Gleeson, ki je dogodek videl na lastne oči.

Ali je dogodek povezan z avto-bombama, ki so ju našli v Londonu, še ugotavljajo.

Panika na letališčih
Skrbi povzročajo tudi hude poškodbe dela letališke stavbe, čeprav za zdaj poznavalci zagotavljajo, da se ne bo zrušila. Gasilci so se več ur borili s plameni.

Na letališču v Glasgowu je najmanj petdeset policijskih vozil. Varnostni organi so letališko stavbo takoj evakuirali in odpovedali vse lete. Številni potniki bodo morali noč preživeti v stavbah v okolici, veliko pa jih je tudi ujetih na letalih, ki jih po naročilu ne smejo zapustiti.

Preplah je zavladal tudi na drugem večjem škotskem letališču, v Edinburghu. Osebnim vozilom ne pustijo blizu, medtem ko letalski promet poteka nemoteno. Varnostne ukrepe so poostrili tudi na letališču v Newcastlu, medtem ko so letališče v Blackpoolu zaprli.

Napad se je zgodil le dan potem, ko so v Londonu odkrili dva avtomobila bombi. Več o tem =>

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

?ri?ek
01. 07. 2007 00.04
Bila sta verjetno bratranca od Buša????
hot-shot69
30. 06. 2007 23.41
Za vas je celo življenje ena velika zarota. A se kdaj vprašate, kaj pa če je bil Hitler v resnici dober človek, trupla v njegovih taboriščih samo lutke, vse to pa zarota Američanov. Čist iste bedarije vi2 govorita...
Tonček Balonček
30. 06. 2007 23.09
Noben "terorist" ne bi parkiral avta, tako, da bi vzbujal pozornost in potem bežal, policaji za njim, v avtu pa bi bila bomba? Ti Britanci nas skušajo nategovati še bolj kot POP TV ali naša vlada! Pa komu so namenjene te pravljice?
drzavljan35
30. 06. 2007 22.50
Še eden izmed scenarijev USA - rezima! Tokrat so morali se z fimlskim trakom malo "dokazati", ce da so se res policaji borili z dvema - naklepnno skoordiniranima igralcema, za doloceno vstoto denarja da odigrata vlogo teroristov. Ajaj, kam vodi ta stil politike,