Tujina

Globalne nevarnosti preplašile optimiste

Davos/Ženeva, 26. 01. 2006 11.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na 35. Svetovnem gospodarskem forumu (WEF) v švicarskem Davosu so predstavili letošnje poročilo o globalnih nevarnostih.

Na drugem dnevu gospodarskefa foruma so sogovorniki razpravljali o globalnih nevarnostih
Na drugem dnevu gospodarskefa foruma so sogovorniki razpravljali o globalnih nevarnostih FOTO: Reuters

Kot je razvidno iz poročila o globalnih nevarnostih, se svet sooča s številnimi nevarnostmi, od terorizma in ptičje gripe do elektromagnetnega sevanja in klimatskih sprememb, s katerimi je treba znati upravljati še preden se sprevržejo v katastrofe. Upravljanje z nevarnostmi mora biti skupna akcija vseh, so si enotni udeleženci foruma.

Letošnje poročilo o globalnih tveganjih sicer navaja vrsto nevarnosti, med drugim krepko zvišanje cen nafte ter epidemije gripe, aidsa, tuberkoloze in malarije. Na precej dolgem seznamu globalnih nevarnosti so tudi naravne katastrofe, elektromagnetna polja, vremenska dogajanja in izguba biodiverzitete. Seznam globalnih nevarnosti je dovolj obsežen, da je preplašil tudi najbolj optimistične udeležence WEF.

Da bi se svet bolje soočil z omenjenimi nevarnostmi, ki večkrat nastopijo skupaj in še povečajo svoj uničujoč učinek, bi bilo treba sodelovanje med narodi ter med javnim in zasebnim sektorjem, navaja poročilo. Potrebna je akcija: od preventive, kjer je to mogoče, do ustrezne priprave na morebitne nevarnosti in na učinkovit odziv nanje. Udeleženci WEF so predlagali večjo informiranost o globalnih nevarnostih.

Bono Vox
Bono Vox FOTO: Reuters

Bono v boju proti aidsu

Bono naj bi v Davosu skupaj z družbami American Express, Converse, Gap in Giorgio Armani naznanil novo blagovno znamko z imenom Red. Pod tem imenom bodo prodajali kreditne kartice American Express, čevlje, oblačila in sončna očala. Del prihodkov bo namenjen za Svetovni sklad, javno-zasebno partnersko organizacijo, ki je od ustanovitve leta 2002 za boj proti aidsu, tuberkolozi in malariji namenila 4,5 milijarde dolarjev.

Pervez Mušaraf
Pervez Mušaraf FOTO: Reuters

Na enem izmed drugih dogodkov v švicarskem smučarskem središču pakistanski predsednik Pervez Mušaraf deli preproste nasvete o tem, kako se odzvati na naravne katastrofe, kot je denimo potres. Ta je Pakistan prizadel oktobra lani, v njem pa je umrlo vsaj 73.000 ljudi. Opozoril je, da noben narod in noben posameznik ne more biti 100-odstotno pripravljen na tako velike naravne katastrofe.

Mušaraf, ki v Davosu med drugim promovira naraščajoče pakistansko gospodarstvo, predlaga pripravo posebnega akcijskega načrta, po katerem bi se ljudje čim manj panično odzivali na takšne katastrofe. Ob tem se je pakistanski predsednik zahvalil za pomoč mednarodne skupnosti; Pakistan je po potresu prejel 6,2 milijarde dolarjev pomoči iz 85 držav.

Foruma se med drugim udeležuje tudi ambasadorka Unicefa Angelina Jolie
Foruma se med drugim udeležuje tudi ambasadorka Unicefa Angelina Jolie FOTO: Reuters

Letos predvsem o cenah nafte

Petdnevno zasedanje WEF je letos sicer tematsko namenjeno predvsem visokim cenam nate, novim poslovnim modelom, iranskemu jedrskemu programu in novim razmerjem moči v Aziji, predvsem vse večji gospodarski in politični moči Kitajske in Indije. Ob uvodni slovesnosti zasedanja foruma v sredo je nemška kanclerska Angela Merkel med drugim zagotovila, da bo Nemčija z reformami pomagala Evropi, da ta kljub močni konkurenci iz Azije ponovno postane najbolj dinamična celina.

Nigerijski predsednik Olusegun Obasanjo
Nigerijski predsednik Olusegun Obasanjo FOTO: Reuters
Zhou Xiaochuan je sicer opozoril, da je Kitajska še vedno pod številnimi pritiski mednarodne skupnosti, ki si želi apreciacije juana. Tečaj kitajske denarne valute je namreč v primerjavi z dolarjem od julija lani pridobil le 0,6 odstotka vrednosti.

V Davosu je na enem izmed pogovorov beseda tekla o kitajski zunanjetrgovinski politiki. Kot je zatrdil guverner kitajske centralne banke Zhou Xiaochuan, je ta politika dobra in ne kliče po spremembah. Spomnil je na lansko reformo tečajnega režima, ko je Kitajska prešla na uravnavani drseči tečaj, kar je po njegovih oceni omogočilo bistveno večjo fleksibilnost juana.

Nigerijski predsednik Olusegun Obasanjo pa je obljubil, da bo država naredila vse, da zagotovi varnost in stabilnost v z nafto bogati delti reke Niger. S tem se je odzval na nedavni napad na prostore italijanske energetske družbe Agip, v katerem je umrlo devet ljudi.

SORODNI ČLANKI