Tujina

Gladovna stavka v Guantanamu

Guantanamo, 18. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Okoli 200 zapornikov v ameriškem vojaškem oporišču na Kubi Guantanamo že tri tedne gladovno stavka.

Zaporniki v ameriški bazi Guantanamo z glasovno stavko opozarjajo na nevzdržne razmere
Zaporniki v ameriški bazi Guantanamo z glasovno stavko opozarjajo na nevzdržne razmere FOTO: Reuters

Zaporniki v ameriškem vojaškem oporišču Guantanamo na Kubi želijo z gladovno stavko opozoriti na nevzdržne razmere in na dejstvo, da so že več let zaprti ne da bi bili obsojeni, poroča ameriški časnik New York Times. “Na tem kraju umiram počasne smrti. Nimam upanja, da bi me pošteno obravnavali. Kaj lahko torej izgubim?” je eden od stavkajočih, v Londonu živeči Libijec, dejal svojemu odvetniku.

Razmere v Guantanamu so zelo slabe. Stavka veliko več ljudi, kot želijo oblasti priznati. Kristine Huskey, odvetnica

Hrano naj bi že tri tedne odklanjalo okoli 200 oseb, kar je več kot tretjina osumljenih teroristov, ki so zaprti na Guantanamu. Ameriška vojska sicer trdi, da je številka precej nižja, priznavajo pa, da so morali dvajset zapornikov zaradi podhranjenosti prepeljati v bolnišnico, kjer jih prisilno hranijo.

Vojaško osebje v Guantanamu je zaradi razvoja dogodkov močno zaskrbljeno, je dejal poznavalec tamkajšnjih razmer. Bojijo se namreč, da ne bodo več dolgo sposobni nadzorovati situacije. Vsi poskusi, da bi prepričali zapornike, naj končajo gladovno stavko, so se izjalovili.

Ameriška vojska je zaskrbljena zaradi dogodkov v Guantanamu
Ameriška vojska je zaskrbljena zaradi dogodkov v Guantanamu FOTO: Reuters
Eden od razlogov za stavko naj bi bilo tudi grobo ravnanje z zapornikom Hišamom Slitijem. Pazniki naj bi poleg tega na tla vrgli njegov izvod korana, so še povedali očividci.

To je že druga množična gladovna stavka v zadnjih mesecih. Prva se je končala 28. julija, potem ko je vodstvo zapora obljubilo izboljšanje razmer. Sestavili so celo šestčlanski odbor, ki je sprejemal pritožbe zapornikov in jih predstavljal pri stikih z oblastmi, a so ga kmalu razpustili.

Polkovnik Michael Bumgarner, ki se je z zaporniki takrat pogajal, naj bi jim obljubil, da jih bodo obravnavali v skladu z Ženevsko konvencijo, kar pa se ni zgodilo, zato so se odločili ponovno začeti stavko.

Zaporniki so zaradi nevzdržnih razmer gladovno stavkali tudi v letih 2002 in 2003, vendar pa takrat novica o stavki ni prišla v javnost. Informacije iz Guantanama je namreč posredovala le ameriška vojska, kar pa se je spremenilo, ko so odvetniki tam zaprtih osumljenih teroristov dobili dostop do oporišča.


SORODNI ČLANKI