Tujina

Gladovna stavka v Guantanamu

Washington, 22. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriška vojska je sporočila, da okoli 50 zapornikov na Guantanamu gladovno stavka, nekdanji jetniki pa trdijo, da naj bi jih bilo celo 180.

Ameriški vojaški uradniki so potrdili, da je okoli 50 ujetnikov v zaporih v Guantanamu na Kubi razglasilo gladovno stavko in že tri dni zavračajo hrano.

Zaporniki v Guantanamu so se odločili za gladovno stavko
Zaporniki v Guantanamu so se odločili za gladovno stavko FOTO: Reuters

Vojaško poveljstvo Guantanamo je v izjavi za javnost priznalo, da se je okoli petdeset zapornikov odločilo za glasovno stavko, vendar meni, da gre le za začasen poskus nekaterih ujetnikov, da izrazijo nasprotovanje nadaljnjemu priporu.

Američani so v sredo iz Guantanama izpustili sedem ljudi, osem pa so jih predali njihovim vladam. Dva izpuščena Afganistanca sta po vrnitvi v Kabul tujim novinarjem zatrdila, da gladovno stavka 180 ujetnikov, ki protestirajo proti zaprtju in zlorabam.

Izjavi izpuščenih Afganistancev in ameriških vojaških oblasti se razlikujeta glede števila stavkajočih in glede metod stavke. Afganistanca trdita, da stavkajoči zavračajo tudi pijačo, ameriška vojska pa sporoča, da jim dajejo vodo in energetske napitke, tudi intravenozno.

V Guantanamu je še vedno več kot 500 ujetnikov, ki ne vedo, koliko časa bodo še morali ostati v priporu.