Tujina

Gladka zmaga Clintonove

New York, 14. 05. 2008 09.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Clintonova je brez težav zmagala na volitvah demokratske stranke v Zahodni Virginiji. Obama je doživel enega največjih porazov doslej.

Newyorško senatorko Hillary Clinton so ameriške televizije in tiskovna agencija AP, na podlagi vzporednih anket, razglasile za zmagovalko nemudoma po zaprtju volišč.

Hillary Clinton je slavila zmago v Zahodni Virginiji.
Hillary Clinton je slavila zmago v Zahodni Virginiji. FOTO: Reuters

Opazovalcem je bilo jasno, da je zmagala senatorka, saj je več kot 60 odstotkov udeležencev vzporednih anket podprlo zamisel o začasni odpravi zveznega davka na bencin v času poletnih počitnic. Pobudo je dal republikanski predsedniški kandidat John McCain, nemudoma pa se mu je pridružila tudi Clintonova. Njen demokratski nasprotnik senator iz Illinoisa Barack Obama je zamisel označil za sprenevedanje, ki ne bo rešilo problema visokih cen bencina.

Obama je sicer doživel enega najhujših porazov doslej. Vzporedne ankete so pokazale, da so se volitev udeležili trdni člani senatorkine baze. Skoraj vsi so bili belci, več kot 60 odstotkov je bilo starejših in podobno število manj premožnih ter ljudi brez višje izobrazbe.

Hillary Clinton
Hillary Clinton FOTO: Reuters

V Zahodni Virginiji je bilo sicer na voljo le 28 delegatov za demokratsko konvencijo konec avgusta v Denverju, kjer bodo potrdili zmagovalca. Clintonova jih je osvojila najmanj 15, s čimer je skupni zaostanek v delegatih zmanjšala na 163,5.

Do konca procesa izbire demokratskega kandidata je le še pet volitev, na katerih si bosta kandidata proporcionalno razdelila manj kot 200 delegatov. Obama vodi v anketah Montane, Oregona in Južne Dakote, Clintonova pa v anketah Kentuckyja in Portorika, ki je za splošne volitve 4. novembra nepomemben, ker njegovi prebivalci nimajo volilne pravice.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dodoman.20@gmail.com
14. 05. 2008 14.41
edn se bori za črmce, drugi za ženske..kdo se bo pa za belske delavce?..lol osebno bi vseeno raje videl, da zmaga obama kot clintonova..se mi ženska preveč zamerila z brisanjem držav..... poleg tega ima obama v tem primeru z bencinom prav..to je zgolj pesek v oči...ki ga radi sprejemajo samo naivni ljudje....
hint
14. 05. 2008 11.18
Sploh ni važn kjr zmaga kr nbo nč drgač. Fucking amerika!
Sadjar
14. 05. 2008 09.49
Ne more bit res