Tujina

Generali zanikajo krivdo

Haag, 05. 12. 2006 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Trije hrvaški generali, med njimi Ante Gotovina, so se pred haaškim sodiščem izrekli za nedolžne.

Trije hrvaški generali, Ante Gotovina, Ivan Čermak in Mladen Markač, ki so obtoženi za zločine med operacijo Nevihta leta 1995, so se pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu izrekli za nedolžne glede dodatnih štirih točk obtožnice, ki jih je tožilstvo dodalo prejšnjim devetim točkam.

Kot je povedal predsedujoči sodnik Bokone Moloto, sodišče upa, da se bo sojenje Gotovini lahko pričelo maja. Vendar je Gotovinin odvetnik Gregory Kehoe že napovedal, da obramba ne bo pripravljena pred septembrom.

Dodatne točke obtožnice so povezane s poboji in nečloveškim ravnanjem s hrvaškimi Srbi med vojno leta 1995, sicer pa skupna obtožnica, pod katero je podpisana glavna haaška tožilka Carla Del Ponte, v devetih točkah bremeni generale po osebni in poveljniški odgovornosti za zločine proti človečnosti in vojne zločine proti srbskim civilistom na širšem območju Knina med in po operaciji Nevihta, od julija do 15. novembra 1995.

Ante Gotovina je za marsikoga še vedno junak
Ante Gotovina je za marsikoga še vedno junak FOTO: Reuters

Omenjeni trije generali so obtoženi zaradi pregona na politični, rasni in verski osnovi, umorov, deportacij, prisilnih preselitev, ropanja javnega in zasebnega premoženja, uničevanja mest in naselij ter nečloveškega in okrutnega ravnanja. Obtožnica jih bremeni tudi, da so te zločine storili v okviru skupnega zločinskega dejanja hrvaškega političnega in vojaškega vodstva, na čelu s preminulim hrvaškim predsednikom Franjom Tuđmanom, katerega cilj je bila prisilna in trajna odstranitev srbskega prebivalstva z območja Krajine.

Gotovino so po več kot štirih letih na begu prijeli 7. decembra lani v Španiji, v prvem nastopu pred sodiščem 12. decembra pa je zatrdil, da ni kriv. V obtožnici, ki je bila vložena leta 2001, februarja 2004 pa nekoliko spremenjena, so Gotovino po osebni in poveljniški odgovornosti bremenili za pregone, uboje, deportacije, prisilno preseljevanje, uničevanje naselij, ropanje in druga nehumana dejanja proti srbskim civilistom med in po operacijo Nevihta leta 1995. Za številne Hrvate Gotovina, ki je poveljeval operaciji, zaradi vloge v vojni na Hrvaškem velja za narodnega heroja.

Generala Čermak in Markač, proti katerima je Haag obtožnico objavil marca lani, sta se takoj po objavi predala in na prvem nastopu v Haagu prav tako zanikala vse obtožbe. Od decembra lani na prostosti na Hrvaškem čakata na začetek sojenja. Markač je bil v času operacije Nevihta poveljnik posebnih enot hrvaškega ministrstva za notranje zadeve, general Ivan Čermak pa je bil civilni upravitelj mesta Knin.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User300173
04. 08. 2008 11.40
Po vojni so vsi generali! Tako je bilo in bo.Vse glasne in tihe vojne so umazane in zahtevajo žrtve. Žalostno, ampak civilisti so največje. Za tako trditev ni potrebna general-štabna šola. Nadaljujejo se tudi po koncu oboroženega spopada. Primer: naš aktivni polkovnik (slovenski) je na hrvaškem spraševal, oz. želel pridobiti pri hrvaškemu generalu informacije, ki bi ga opravičile pri sodnem sporu z bivšim poveljnikom 5.armijske oblasti Zagreb. Osebno sem bil zraven in videl ter slišal. Poleg je bil tudi aktivni slovenski major."Šporka" igra? Tako temu pravimo Primorci.