Tujina

General Blaškić v Zagrebu

Zagreb, 02. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Upokojeni hrvaški general Tihomir Blaškić se je vrnil v Zagreb, potem, ko mu je Haaško sodišče znižalo kazen in odobrilo predčasno izpustitev.

Haaško sodišče je po pritožbi odvetnikov Blaškića oprostilo obtožb za vojne zločine in genocid in mu kazen 45 let zapora spremenilo v 9 letno zaporno kazen. Ker je general Blaškić v priporu preživel več kot osem let, mu je sodnik odobril predčasno izpustitev na prostost.

Na osnovi novih dokazov so Blaškića razbremenili odgovornosti za pokol okoli 100 Bošnjakov v vasi Ahmići in za vojne zločine, storjene v osrednji Bosni v letih 1992-94. Po dokumentih, ki so jih odkrili na poveljstvu hrvaške vojske, urada predsednika države in hrvaške obveščevalne službe, general Blaškić ni ukazal pokola v Ahmićih, zanj pa tudi ni vedel. Sodišče mu je zato izreklo le kazen za nehumane postopke z ujetniki.

Sodni svet je prišel do spozanja, da je Blaškić naredil vse kar je mogel in kolikor je bilo v njegovi moči, da bi našel in kaznoval ljudi, ki so izvedli množični umor v Ahmićih in da ni imel pod nadzorom enot, ki so storile zločin.