Tujina

Gaza v temi

Teheran/Gaza/Tel Aviv, 20. 01. 2008 20.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V edini elektrarni na območju Gaze so ustavili večino turbin, potem ko je Izrael v četrtek uvedel splošno blokado območja.

V edini elektrarni na območju Gaze so danes ustavili večino turbin, potem ko je Izrael v četrtek uvedel splošno blokado območja. Blokada obsega tudi mejne prehode, preko katerih dobiva območje humanitarno pomoč in gorivo, ki ga med drugim za svoje delovanje potrebuje tudi omenjena elektrarna.

Izraelska blokada obsega tudi mejne prehode, preko katerih dobiva območje humanitarno pomoč in gorivo, ki ga med drugim za svoje delovanje potrebuje tudi omenjena elektrarna.
Izraelska blokada obsega tudi mejne prehode, preko katerih dobiva območje humanitarno pomoč in gorivo, ki ga med drugim za svoje delovanje potrebuje tudi omenjena elektrarna. FOTO: Reuters

Predstavnik za stike z javnostmi izraelskega obrambnega ministra Šlomo Dror se je na omenjeno odzval z besedami, da ima Gaza dovolj goriva in obenem obtožil palestinske oblasti, da poskušajo ustvariti vtis krize, ki je dejansko ni. Prebivalci Gaze pa po besedah lokalnih trgovcev množično kupujejo baterijske vložke in sveče, kljub vsemu pa med prebivalstvom ni znakov panike.

Iran je medtem danes zaradi izraelskih napadov na območje Gaze pozval k sklicu izrednega srečanja Organizacije islamske konference (OIK). V pismu Ekmeledinu Ihsanogulu, predsedujočemu OIC, je iranski zunanji minister Manušer Motaki pozval OIC k srečanju na ministrski ravni. Ihsanogulu je že v soboto obsodil izraelsko obstreljevanje območja Gaze in pozval Združene narode, naj posredujejo in poskušajo ustaviti nasilje na območju.

Medtem so izraelski ministri danes zahtevali usmrtitev vodje libanonskega skrajnega šiitskega gibanja Hezbolah, šejka Hasana Nasralaha, ki se je v soboto prvič po več kot letu dni spet pojavil v javnosti in na zborovanju pred več deset tisoč privrženci v južnem delu Bejruta Izraelu v primeru "nove agresije" zagrozil z maščevanjem.

Izraelski notranji minister Meir Šitret je ob tem dejal, da se Izrael z Nasralahom nima namena pogajati in da zahteva njegovo usmrtitev. Nasralah je sicer v javnosti zadnjič nastopil ob "zmagoslavju" po vojni z Izraelom. Od takrat se je iz strahu, da mu Izraelci strežejo po življenju, skrival. Svojim privržencem se je javljal preko televizije in video posnetkov.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

soul@hitri.com
21. 01. 2008 00.35
teli židi si pa res upajo