Tujina

Gaza nič več v temi

Gaza, 22. 01. 2008 09.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Izrael je omilil blokado območja Gaze. Elektrarna zopet deluje, bolnišnice pa so dobile nujno potrebna zdravila.

Luči v Gazi spet svetijo. Izrael je namreč omilil blokado območja pod nadzorom skrajnega palestinskega gibanja Hamas in dovolil uvoz goriva za tamkajšnjo elektrarno. Poleg tega so bolnišnice dobile tudi pošiljke zdravil, prebivalcem pa so dostavili tudi hrano.

Gaza bo od Evropske unije lahko Gaza prejela več kot 2 milijona litrov nafte tedensko.
Gaza bo od Evropske unije lahko Gaza prejela več kot 2 milijona litrov nafte tedensko. FOTO: Reuters

Izrael je meje z območjem Gaze zaprl v četrtek in s tem preprečil . Kot trdijo, je to odgovor na palestinsko obstreljevanje judovskih mest. Že v nedeljo je nato zmanjkalo goriva za omenjeno elektrarno, ki je zato ustavila turbine. Na grozečo humanitarno krizo so opozarjale tudi humanitarne organizacije. Zaradi zaprte meje bi lahko v nekaj dneh zmanjkalo hrane, s katero oskrbujejo več kot pol od 1,5 milijona prebivalcev Gaze.

Ne moremo dopustiti, da VS razpravlja zgolj o položaju Palestincev v Gazi in povsem spregleda usodo Izraelcev, ki živijo v stalnem strahu pred palestinskimi raketami. Sporočilo izraelskega zunanjega ministrstva

Izraelska blokada, ki so jo številni označili za kolektivno kaznovanje Palestincev, je naletela na kritike tujine. Naj preprečijo izbruh humanitarne krize, je izraelsko vlado pozvala tudi ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice. Zaskrbljen je tudi Mednarodni komite Rdečega križa, na zahtevo Arabske lige pa se na izredni seji o razmerah v Gazi pogovarja tudi Varnostni svet Združenih narodov. Razpravlja o predlogu Libije, po katerem bi Izrael pozval, naj preneha z blokado Gaze in Palestincem omogoči neoviran dostop do humanitarne pomoči.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jackoo
22. 01. 2008 22.55
ma nimate pojma zakaj se sploh gre.. kaj sploh pišete tle gor
damirg@email.si
22. 01. 2008 14.12
+1
izrael je to gazo spremenil v pravo koncentracijsko taborišče, kot Auschwitz.
generalpostmail@hotmail.com
22. 01. 2008 11.15
Kdo tem židom daje pravico imeti cel palestinski narod za talca?? In potem se čudijo, da jih je cel svet v vsej zgodovini preganjal - verjetno to ni naključje...