Tujina

Garner začel delo v Bagdadu

Bagdad, 21. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Bagdad je prispel začasni civilni upravitelj Iraka, upokojeni ameriški general Jay Garner, ki naj bi v državi vzpostavil prehodno upravo in jo začasno vodil. Kot je Garner povedal ob prihodu v Bagdad, je njegova prednostna naloga obnoviti osnovne storitve, kot so oskrba z vodo in elektriko.

Nekdanji iraški predsednik Sadam Husein je v Iraku, kjer se nenehno seli, je za britanski radio BBC povedal Ahmed Šalabi, vodja Iraškega narodnega kongresa, enega glavnih iraških opozicijskih gibanj.

Garner je tudi poudaril, da ZDA ne bodo priznale nobenega samooklicanega voditelja v Iraku. Po njegovih besedah je ameriški cilj oblikovati postopek, ki bo iraškim prebivalcem omogočil izvolitev njihovih lastnih voditeljev. "Nismo še nikogar imenovali ali priznali," je zatrdil med obiskom postaje za predelavo vode v Bagdadu. Na vprašanje v zvezi Mohamedom Mohsenom Zubejdijem, samooklicanim vodjo območja Bagdada, pa je Garnerjeva sodelavka, nekdanja ameriška veleposlanica v Jemnu Barbara Bodine dejala, da o Zubejdiju ne vedo veliko, razen tega da se je oklical za župana, česar pa ne priznavajo.

Upokojeni ameriški general Jay Garner v Bagdadu ni naletel le na dobrodošlico
Upokojeni ameriški general Jay Garner v Bagdadu ni naletel le na dobrodošlico FOTO: Reuters

Garnerja dober mesec po začetku vojne v Iraku čaka zahtevna naloga obnove države, pa tudi priprav na oblikovanje morebitne začasne vlade iraških predstavnikov. Ekipa Garnerja, tesnega sodelavca obrambnega sekretarja Donalda Rumsfelda, bo štela več kot 400 članov: strokovnjakov, vojaškega osebja, diplomatov, pravnikov in iraških funkcionarjev v izgnanstvu. V pogovoru za sobotni Washington Post je dejal, da bodo ZDA Iraku zagotovile demokratično vlado, vendar mu ne bodo narekovale njene oblike niti sestave. Na vprašanje, kako dolgo bo trajal proces oblikovanja iraških oblasti, pa je odgovoril, da za to nima pripravljenega časovnega okvira.

Nove aretacije vodilnih iraških funkcionarjev

Iz Iraka poročajo o novih aretacijah visokih iraških predstavnikov. Ameriške sile so po navedbah ameriškega centralnega poveljstva (Centcom) v Iraku prijele iraškega ministra za izobraževanje in raziskovanje, medtem ko je Nacionalni iraški kongres (INC), ena glavnih opozicijskih skupin v izgnanstvu, sporočil, da se je v Damasku predal zet strmoglavljenega iraškega voditelja Sadama Huseina.

Centcom je že v soboto sporočil, da so ameriške sile prijele iraškega finančnega ministra Hikmata Ibrahima al Azavija. Ameriškim silam se je že v petek predal domnevni iraški strokovnjak za kemično orožje Imad Husein el Ani, v soboto pa še član palestinske teroristične organizacije Abu Nidal, Hala Hadr Al-Salahat. V ameriškem priporu so izmed oseb s seznama tudi dva Huseinova polbrata, Vatban Ibrahim Hasan Al Tikriti, nekdanji notranji minister, in Barzan Ibrahim Al Tikriti, pa tudi visok funkcionar stranke Baas Samir al Aziz al Nadžim ter svetovalec strmoglavljenega iraškega predsednika Amir al Sadi, ki se je Američanom predal sam.

Vodja INC Ahmed Šalabi pa je za britanski radio BBC povedal, da je Sadam Husein s sinovoma Kusajem in Udajem v Iraku, kjer se nenehno seli.

Protesti v Bagdadu

V središču Bagdada je več tisoč ljudi protestiralo proti prijetju šiitskega verskega voditelja Mohameda El Fartousija. Po navedbah demonstrantov naj bi Fartousija skupaj s tremi sodelavci v ponedeljek "brez vzroka" aretirala ameriška vojska na poti iz Bagdada v šiitsko sveto mesto Karbala. V romarskem središču Karbala bodo šiiti v torek praznovali konec 40-dnevnega žalovanja za mučenikom Huseinom. Šiiti, ki predstavljajo več kot 60 odstotkov iraškega prebivalstva, se v Karbalo zgrinjajo že več dni na prvo romanje po četrt stoletja v počastitev imama Huseina, ki so ga ubili leta 680. V Karbali, enemu najbolj svetih mest za šiite, naj bi v sredo potekala velika politična konferenca iraških šiitov.

Prvi dokazi o obstoju orožja za množično uničevanje?

Ameriški dnevnik New York Times v ponedeljkovi izdaji poroča, da so ameriški strokovnjaki za orožje so v Iraku našli prve resne dokaze o obstoju iraškega programa orožja za množično uničevanje. Na podlagi podatkov, ki jim jih je posredoval neimenovani iraški znanstvenik, ki je po lastnih trditvah deset let delal na teh programih, so ameriški strokovnjaki odkrili v pesku zakopane kemične snovi in druge snovi za izdelavo orožja, ki jih prepovedujejo mednarodne konvencije.