Tujina

Nato uničil več tankov, libijska vlada pa dva helikopterja

Tripoli, 10. 04. 2011 13.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V spopadih pri Adždabiji je ta konec tedna umrlo najmanj 12 ljudi. Letala Nata nadaljujejo napade na Gadafijeve sile. Letala so uničila 14 tankov v bližini Misrate in 11 v bližini Adždabije.

V soboto je bilo v obstreljevanju Misrate, ki jo Gadafijeve sile oblegajo že poldrugi mesec, ubitih osem ljudi, danes pa še trije. Prek 30 ljudi pa je bilo ranjenih, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejali zdravniški viri v mestu.

Na območju Misrate sicer zveza Nato intenzivno napada točke, kjer se zadržujejo Gadafijeve sile. Iz Nata so sporočili, da so v okolici Misrate dopoldne uničili 14 tankov Gadafiju zvestih sil, 11 pa so jih uničili med približevanjem mestu Adždabija.

Poveljnik operacij Nata general Charles Bouchard je povedal, da Gadafijeve sile Adždabijo napadajo s težkim orožjem, razmere pa so vse hujše.

Adždabijo, kamor je uporniške sile potisnil sobotni protinapad Gadafijevih sil, namreč pretresajo močne eksplozije. Uporniki in Gadafijeve sile se na območju borijo za nadzor nad strateško pomembnim križiščem obalne in puščavske avtoceste. "Mesto intenzivno bombardirajo z zahoda," je povedal domačin. V spopadih pri Adždabiji je ta konec tedna umrlo najmanj 12 ljudi.

Libijski uporniki
Libijski uporniki FOTO: Reuters

Libijska vlada: Nato upornikom dovoli uporabo bojnih helikopterjev

Namestnik libijskega zunanjega ministra Kaled Kaim pa je v soboto zvečer zatrdil, da so sile zveste Gadafiju v bližini Brege na vzhodu države sestrelile dva helikopterja. Ta sta, kot je zatrdil, kršila prepoved letenja v libijskem zračnem prostoru. "Uporniki so uporabili dva helikopterja, ki smo ju sestrelili," je dejal Kaim.

Zatrdil je, da je zveza Nato, ki nadzoruje prepoved letenja v libijskem zračnem prostoru, upornikom dovolila uporabo bojnih helikopterjev. "Sprašujemo se, ali resolucija Varnostnega sveta ZN o prepovedi letenja nad Libijo velja le za libijsko vlado ali za obe strani," je še dejal Kaim.

Delegacija Afriške unije pri Gadafiju

Delegacija Afriške unije, ki skuša doseči premirje med sprtima stranema v Libiji, se je zvečer v Tripoliju sestala z Gadafijem, poročajo tuje tiskovne agencije. V delegaciji so predsedniki Južnoafriške republike, DR Kongo, Malija in Mavretanije ter ugandski zunanji minister.

Delegacija se bo v ponedeljek v Bregi sestala še s predstavniki z upornikov.

Predstavniki Afriške unije so pred odhodom v Libijo obe strani pozvali, naj prekineta nasilje in omogočita dostavo humanitarne pomoči ter začneta pogovore o političnih reformah.

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
11. 04. 2011 17.35
@ljx poišči me*, pa bova rekla še kako :D .
ljx
11. 04. 2011 12.39
Grim_reaper,nisem še obdelu,moram sebe pa ounco ven zrezat,vse to je pa novo za mene,nisem glih nek računalniški tip,bo pa še ta teden,te bom že najdu in obvestil. P.S. napovedujejo neko vremensko ohladitev,bom še kakšno vremensko karto pogledu za kej več pokomentirat.
yarrick
11. 04. 2011 10.18
@Ca6e Gadafi da bi ogrožal evropo? kako že? z tanki(t 72 in t55?) ali z kalašniki?Edina varianta da bi gadafi lahko škodoval evropi so samomorilski napadi ali sabotaže ljudi, ki so pomešani z begunci že prišli v evropo.vojaško libija ne predstavlja resne grožnje Eu.če bi jo, bi NATo dvakrat premislil, preden bi napdel libijo.je srbija predstavljala resno grožnjo Eu? pa da bi upornike, znotraj katerih so CIA agenti, SAS enote in bivši uporniki iz iraka priznali za legitimno vlado? veš kaj to pomeni? da grobo kršijo vsa načela! in še nekaj s tem potrjujejo da je OZN in pa NATo zavojavalska združba lopovov, ki vidijo samo profit v osvojenih državah.pa glede pomoči; MAERIČIAN I NIKOLI NEBI POMAGALI EVROPI, ČE NEBI IMELI VELIKEGA PORFITE OD TEGA.Kaj pa misliš zakaj je padel irak? zakaj pa misliš da cveti trgovina z heroinom, ki izvira v afganistanu, gre preko Kosova na zahod? veš, da je bila OVK(osvobodilna vojska kosova) še leta 1998 na seznamu terorističnih organizacij, a jim je cia pomagala pri trgovini z mamili? to veš da so talibani prepovedali gojenje maka in pridobivanje opija, a odkar je maerika v afganistanu, se je povečala proizvodnja in prodaj za vsaj 30%? Daj no daj, ameriak gre tam, kjer viid profit ali pa vsaj strateške možnosti.Da bi bila solidarnostna z ostalimi državami? amerika si LASTI NATO.kaj ti to pove?
Ca6e
11. 04. 2011 09.40
Pomoje je tam zaradi tega da ščitijo evropo, nikdar ne veš kaj se lahko Gadafi spomni! Drugače pa Američani ne bodo stopili na tla Libije s svojo pehoto, no vsaj do sedaj, ker to jim prepoveduje ustava, zato samo čakajo da večina držav po svetu čaka potrditev legitimne vlade upornikov in klic na pomoč, ker potem pa imajo legitimno pravico pomagati zaveznikom, brez da o tem odloča folk v ameriki!!! Pač vedno več birokracije, pa še volitve se bližajo v ZDA, če ne bi že skakali s padali in tankali svoje hamerčke. Američani so vsaj tok dobri da ne obrnejo hrbta svojim zaveznikom in jim vedno in povsod pomagajo, za razliko od naše sosede Hrvaške, ali pa kakšnega Irana ki je našuntal sosede da napadejo Izrael, seveda in tudi obljubil sodelovanje in pomoč, vendar ni bilo nič od tega, razn povešenih ust, ko je Izrael svoje opravil v 6 dneh.
yarrick
11. 04. 2011 09.01
@Ca6e 11.04.2011, 08:01 Vem da je del te flote, vseeno pa se tamdogajajo čudne stvari.barry zagotavlja da na libijska tla NE BO STOPILA nobena ameriška vojaška enota, čeprav je realnost precej bolj temačna.NATo z obstreljevanji NE BO PRISILIL gadafija k odstopu.Če bodo hoteli imeti Libijo pod nadzorom, BODO MORALI poslati tja vojsko.in kako pripravno, 2200 marincev z LVTP-ji in M133 ter bradleyi že čakajo ob obali na hitreo okrepanje.Kaj pa ti misliš, da bodo ZASTONJ dol imeli floto ladij? Sredozemlje je veliko, ZAKA JRAVNO OB LIBIJI? naj lepo potaruljirajo naprej pa bo.A da bi se kaj takega zgodilo, je verjetnost 1 proti Miljon ali še več. @ljx Pod kaj si pa dal video an Utube?
Ca6e
11. 04. 2011 08.01
In veliko več bi jih če se NATO nebi vmešal. Ker diktator ima samo en cilj, ostati na prestolu neglede na število smrtnih žrtev!!! Grim_reaper če bi se pozanimal je tansportna ladija, del ameriške flote, zato je tam tudi jedrska podmornica, par fregat, letalonosilka, ter logistične transportne ladije! In ta flota se kr precejšni del svoje poti potika po sredozemlju!
Tonček Balonček
11. 04. 2011 06.53
Odkar NATO ščiti civilno prebivalstvo, je pa umrlo že veliko ljudi!
ljx
11. 04. 2011 00.55
Grim_reaper,čeprav je posneto skozi kabino od kombija,bom dal na YT,pa ti bom pol kakšno razložu.
yarrick
10. 04. 2011 23.36
@ljx sm pogledal slike, in "oblak" ki je nastal po trosenju je bil kar precejšen.Škoda le da ne razumem italjansko :(. @sarkon ma ja to so ZNAN DEJSTVA, a kaj ko so MSMEdiji tako vplivni da narod dobesedno SLEPO STREMI vanje in verjame le NJIM, vse ostalo je antipropaganda ali LAŽ.Zato pa je tkao kot je.Poleg tega pa se nekaj šušlja, da je tik ob libijski obali ameriška transportna ladja z 2.200 marinci na krovu.le kaj počno tam?
lesnikovsok
10. 04. 2011 23.28
neve se kdo pije kdo plača :)
MK89
10. 04. 2011 23.25
@grim_reaper Kaj naj priznam? A sem mogoče na zatožni klopi? Čaki da preverim.....ne, nisem :D
ljx
10. 04. 2011 22.58
Grim_reaper,ti sam vtipkaj na googlu,pol pa mau posurfaj na forumu Meteo Triveneto in si oglej slike na ene parih straneh. Na Tankerenemy strani je pa fajn posnetek KC-10 v akciji špricanja.
sarkon
10. 04. 2011 22.40
1. niso gadafijevi privrženci,ampak uradna libiska vojska, mednarodno pravne in priznane suverene države. 2. uporniki ali kakor koli se že imenjujejo niso to za kar se izdajajo, ampak nasprotniki libiske države ali milo rečeno teroristi. 3.NATO pa je agresor ki nima v libiji kaj iskati. 4.CILJ NATA JE PRITI DO NAFTE,IN UNIČIT LIBIJSKO DRŽAVO IN NIKOLI PLAČAT SVOJEGA DOLGA KI GA IMAJO DO LIBIJSKE DRŽAVE. 5.ljudje so veliko lepše živeli kot pa v super evropi in imeli boljši standard .
bnam 2707
10. 04. 2011 22.15
Ogenj,ki so ga zakurili zahodni nastopači ne bo lahko pogasiti.Vse kaže,da bo gorelo dolgo,kot v Iraku.
yarrick
10. 04. 2011 21.49
@dreko123 10.04.2011, 19:49 Mogoče se ti pa ta želja še kajkmalu uresniči ;). Ne pozabi pa, da bo en imperij zamenjal drug, spremenilo se ne bo veliko na bolje. @ljx na žalost mi je italjanščina čist x jezik, zatorej bom kar vprašal:kaj to pomeni?
ljx
10. 04. 2011 20.14
Grim_reaper,poglej tole zanimivost ,ki sem jo zaenkrat najdu na Italijanskih straneh :BUCO CIRCOLARE SU AVIANO
dreko123
10. 04. 2011 19.49
ko bo zmanjkalo nafte bo svet lepši... ali pa ko bo amerika propadla potem bo svet lepši.. čisto vsi še kitajci in rusi dajo mir... če bolje pogledamo vse vojne po II svetovni kuha ravno amerika...
ljx
10. 04. 2011 19.47
Grim_reaper,prvič sem se peljal tako daleč v Italijo in moram rečt da mi je bilo zanimivo videt,da je celo območje od Gorice pa vse do Padove,eno samo veliko območje proizvodnje sadja in Zelenjave ter drugih poljščin. Glede na včerajšnje temperature,bi nek geoinžinering imel smisel,ne glede v kateri smeri. Na posnetkih se vid malo slabše kot dejanjsko,ampak bom pogledu na net da ni slučajno kdo že kej dal gor.
dreko123
10. 04. 2011 19.47
spet bo nato s svojim umazanim orožjem radioaktivno kontaminiral libijo za vrsto let... pa bo spet isti sindrom kot je v jugi... osiromašen uran, rakava obolenja, smrti in iznakažni otroci... to ja pa nato!
_dolfi_
10. 04. 2011 19.44
''Nato uničil več tankov, libijska vlada pa dva helikopterja''...Pahor pa njegova vlada...pa sta uničila celo državo...