Tujina

Uporniki zavrnili mirovni načrt Afriške unije

Tripoli, 11. 04. 2011 10.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
61

ZDA hočejo v Libiji videti tranzicijo, v kateri bo Gadafi odstopil. Ta je sicer sprejel mirovni načrt Afriške unije, katerega cilj je končati konflikt v tej severnoafriški državi. Uporniki so načrt že zavrnili.

Libijska televizija poroča, da so letala zahodnih sil napadla vojaška in civilna območja v Al Jufrahu, v osrednji Libiji.

Libijski uporniki so danes zavrnili mirovni načrt Afriške unije, saj zavračajo vsako pobudo, ki ne predvideva odhoda libijskega voditelja Moamerja Gadafija in njegovega režima z oblasti, je danes v Bengaziju sporočil vodja upornikov Mustafa Abdul Džalil.

"Od prvega dne je bila zahteva našega ljudstva odhod Gadafija in njegovih sinov z oblasti," je povedal Abdul Džalil po pogovorih z delegacijo Afriške unije.

"Gadafi in njegovi sinovi morajo takoj odstopiti, če želijo biti varni. Pobuda, ki ne vsebuje te temeljne zahteve ljudstva, ni vredna pozornosti," je še dejal in dodal, da se ne morejo pogajati "s krvjo svojih mučenikov".

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je dejala, da hočejo Združene države Amerike v Libiji videti tranzicijo, ki bo vključevala odstop Moamarja Gadafija.

Dodal je, da je pobuda Afriške unije enaka tisti Varnostnega sveta ZN, ko je 10. marca v resoluciji pozval k prekinitvi ognja in zaščiti civilistov ter k temu, da libijsko ljudstvo samo odloči o svoji prihodnosti.

Gadafi resolucije VS ZN ni spoštoval, civiliste je še naprej bombardiral z letali in raketami, s silo je zasedal mesta, pripadnike varnostnih sil pa v mestih oblačil v civilna oblačila, je dejal vodja upornikov in poudaril, da "libijsko ljudstvo ne more odločati o svoji usodi" z Gadafijem.

Uporniki so zavrnili mirovni načrt Afriške unije.
Uporniki so zavrnili mirovni načrt Afriške unije. FOTO: Reuters

V Misrati se medtem nadaljujejo hudi spopadi med podporniki libijskega voditelja Gadafija in uporniki, je po telefonu povedal domačin Abdelsalam. "V vzhodnem delu mesta in v centru potekajo hudi boji," je dodal.

Gadafijeve sile še naprej obstreljujejo mesto, s topovi so streljale tudi na stanovanjsko četrt. Pri tem pa je bilo po navedbah zdravniških virov danes ubitih najmanj šest ljudi.

Iz Bele hiše so sporočili, da koalicijske sile ne bodo odnehale, dokler se stanje v Libiji ne umiri. Glede ponujenega premirja so dodali, da bodo Gadafijeva dejanja govorila glasneje kot besede.

Britanski zunanji minister William Hague je danes dejal, da mora vsako predlagano premirje v Libiji izpolnjevati pogoje, ki so jih določili Združeni narodi (ZN). "Vse drugo bi pomenilo izdajo libijskega ljudstva," je povedal in opozoril, da je režim razglasil že dve brezpomenski premirji, odkar so se začeli spopadi.

Skupaj z italijanskim zunanjim ministrom Francom Frattinijem sta poudarila, da mora Gadafi zapustiti svoj položaj.

Gadafi sprejel mirovni načrt Afriške unije

Predlog mirovnega načrta AU med drugim predvideva takojšnjo prekinitev ognja, neovirano dostavo človekoljubne pomoči, zaščito tujih državljanov, dialog med vlado in uporniki o politični rešitvi ter ustavitev letalskih napadov zveze Nato, poroča britanska mreža BBC. V skladu z načrtom naj bi tujim opazovalcem dovolili nadziranje uresničevanja mirovnega načrta.

Delegacija AU, v kateri so poleg Zume še predsedniki DR Konga, Malija in Mavretanije ter ugandski zunanji minister, se bo danes v Bengaziju sestala še s predstavniki libijskih upornikov, ki jim bo predstavila politično rešitev konflikta.
Delegacija AU, v kateri so poleg Zume še predsedniki DR Konga, Malija in Mavretanije ter ugandski zunanji minister, se bo danes v Bengaziju sestala še s predstavniki libijskih upornikov, ki jim bo predstavila politično rešitev konflikta. FOTO: Reuters

Mirovni načrt sicer ne omenja vprašanja morebitnega Gadafijevega umika z oblasti, prav tako pa ne omenja časovnega okvira glede prekinitve ognja.

"Končali smo našo misijo pri bratskem voditelju in njegova delegacija je sprejela naš načrt," je po večurnih pogovorih v libijski prestolnici v nedeljo izjavil Zuma. "Moramo dati priložnost prekinitvi ognja," je še zatrdil južnoafriški predsednik, ki je Nato pozval, naj prekine napade na vladne tarče in na ta način ponudi priložnost premirju.

Nato, ki je v nedeljo stopnjeval napade na Gadafijeve vojaške sile, da bi tako pretrgali obleganje Misrate in Gadafijevim silam onemogočili nadaljnje napredovanje na vzhod, je danes komentiral Zumovo mirovno ponudbo.

Iz zveze Nato je tako v ponedeljek prišlo sporočilo, da so slišali za predlog premirja Afriške unije, da pa bo Nato še naprej napadal Gadafijeve sile, vse dokler bodo te grozile civilistom.

Tiskovna predstavnica Nata Oana Lungescu je dejala, da ''smo bili zmeraj jasni, da rešitev krize v Libiji ne more biti izključno vojaška. Pozdravljamo vsak prispevek k širokim mednarodnim prizadevanjem za ustavitev nasilja nad libijskim civilnim prebivalstvom.'' Drug neimenovani predstavnik Nata pa je dejal, ''da na tej točki ne kaže, da bi imel mirovni dogovor kakršno koli vsebino."

"Vsaka prekinitev ognja mora biti kredibilna in nadzorovana … nasilje se mora popolnoma končati, končati se morajo napadi in nasilje nad civilisti," je dejal generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen in dodal, da bi vsako premirje v Severni Afriki zahtevalo učinkovit nadzorni mehanizem. Nato pa bo nadaljeval napade na Gadafijeve sile, dokler bodo ti ogrožali civiliste, je še povedal Rasmussen. "Izvedba naše operacije bo določena na podlagali cilja, da civiliste zaščitimo pred vsakršnim napadom," je še zagotovil.
 

Uničen tank v bližini Adždabije
Uničen tank v bližini Adždabije FOTO: Reuters

Prejšnje mirovne ponudbe z Gadafijeve strani niso bile sprejete s strani upornikov, saj niso izpolnjevale njihove glavne zahteve po Gadafijevem odstopu, s katero se je v Libiji začela oborožena vstaja. Uporniki še naprej pravijo, da bo mir dosežen samo z Gadafijevim sestopom z oblasti.

Tudi predstavnik libijske opozicije Guma al Gamati je v Veliki Britaniji dejal, da bodo podrobno preučili načrt Afriške unije, da pa ne bodo sprejeli nobenega dogovora, ki bi na oblasti ohranil Gadafija ali katerega od njegovih sinov.

Libijski uporniki so danes sporočili, da pomeni prekinitev ognja umik vladnih sil z ulic in svobodo izražanja. "Ljudem je treba dovoliti, da gredo na ulice in izrazijo svoje mnenje, vojaki pa se morajo vrniti v vojašnice," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik libijskega prehodnega narodnega sveta Šamsidin Abulmolah.

Orožje še zdaleč ne molči

Uporniki so medtem po silovitih spopadih znova zavzeli Adždabijo na vzhodu države, so danes poročali mediji upornikov. Prav tako so poročali, da so uporniki v Misrati uspeli odbiti napad Gadafijevih sil. 

Gadafijeve sile so danes ob drugi uri zjutraj začele Misrato obstreljevati z ruskimi raketami vrste Grad. Po besedah tiskovnega predstavnika misratskih upornikov Abdela Baseta Mezerika je v bombardiranju umrlo pet ljudi, več kot 20 pa jih je bilo ranjenih.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (61)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Elias Ehnaton
12. 04. 2011 10.53
@Grim_reaper Na vrhu sedi Vatikan (v povezavi z Jeruzalemskimi Zionisti), ki preko Jezuitov kontrolirajo vsa ostala tajna društva. Bilderbergi, CFR, ZN, TTC, CoR in RIoIA so samo grupe okoli Okrogle Mize - izvršilnega organa. Če bi hotel tistega na vrhu oz. na sredini po-končati, je potrebno to storiti z Vatikanom in Zionisti!
Elias Ehnaton
12. 04. 2011 10.46
@Grim_reaper Na vrhu sedi Vatikan (v povezavi z Jeruzalemskimi Zionisti), ki preko Jezuitov kontrolirajo vsa ostala tajna društva. Bilderbergi, CFR, ZN, TTC, CoR in RIoIA so čamo grupe okoli Okrogle Mize - izvršilnega organa. Če bi hotel tistega na vrhu oz. na sredini pokončati, je potrebno to storiti z Vatikanom in Zionisti!
Ca6e
12. 04. 2011 09.06
BALIENCRIP 11.04.2011, 23:38 3 Hja ce bi bilo upornikov res 5.000.000 in Gadafijevih 20.000, bi ZDA upornike oborozili samo s palicami pa bi premagal Gadafija in njegove, nasedli smo medijem, mi smo dejansko napadli Libijo, ZDA in Evropa, tam dol se odvija vojna ! Libijci se borijo za prezivetje, uporniki in ostali,eh sej vemo cigavo je to maslo..Saj so ljudje trenirani za to. po tvoji zelo slabi logigi, bi gadafi potem lahko razpisal volitve, s tem bi ubil dve muhe na en mah, protestnikom bi dal demokracijo, in po tvojem mnenju bi dobil večino glasov, in zakaj se ni to zgodilo, zakaj se je obotavljal, zakaj se je znesel nad uporniki?!? Odgovor je preprost, njegovi vladni svetovalci so mu povedali da nima šans na volitvah in edini način da se obdrži na položaju je da zatre upore na vse načine tako kot jih posizkuša zatrti!!! In prvo se pozanimaj katera plemena so za njega, koliko je teh pripadnikov, in koliko je plemen združenih katera mu nasprotujejo in koliko je teh pipadnikov, ki jih je po vseh podatkih veliko več kot polovica!!! Seveda so zvrnili, ker pa je AU postavila pogoje ki edino koristijo gadafiju, upornikov pa niso vklučili v račun!
janez6b
12. 04. 2011 08.42
ZDA hočejo v Libiji videti tranzicijo. Uporniki so načrt že zavrnili. Vse pove!
HLAPCI.HLAPCI
12. 04. 2011 08.36
Pakistan zahteva od ZDA da se malo umirijo z dejavnostmi CIA na njihovem ozemlju.
Ca6e
12. 04. 2011 07.07
Seveda premirje ni bilo sprejeto če pa gadafi ni sprejel edinih dveh želj upornikov in to da ON ter njegovi SINI zapustijo državo! Upam da ga preženejo s kamni, ker orožja itak nimajo!
BALIENCRIP
11. 04. 2011 23.38
Hja ce bi bilo upornikov res 5.000.000 in Gadafijevih 20.000, bi ZDA upornike oborozili samo s palicami pa bi premagal Gadafija in njegove, nasedli smo medijem, mi smo dejansko napadli Libijo, ZDA in Evropa, tam dol se odvija vojna ! Libijci se borijo za prezivetje, uporniki in ostali,eh sej vemo cigavo je to maslo..Saj so ljudje trenirani za to.
Von Molche
11. 04. 2011 22.40
Libija, Irak,... To se zgodi, ko nafta postane dragocenejša od krvi. Žalostno bo to 21. stoletje.
MERDE-AVE-MERDE
11. 04. 2011 22.24
waco11.04.2011, 22:22 to - "vojna ki je bla 100% izzvana s pomočjo zunanjih pomagačev" je dejstvo.
tali?ni tom
11. 04. 2011 22.22
ali lahko kdo potrdi da "uporniki ki so v resnici kakor čedalje bolj kaže poslani disidenti ki so s propagando na finto vrgl folk tam dol" ne uporabljajo civilistov za ščit ???? zakaj se bojujejo skriti v mestih za hrbti otrok in žensk ??? če so tako humani bi izselili uiz mesta vse civiliste če rabijo zaklon ali bi pa se borili kot pravi pošteni borci v frontni liniji zunaj naselij !!! uradna libijska vojska pa po zakonu mora pregnat oborožene horde ki ogrožajo državo za kar je v normalnih državah sploh postavljena vojska , ki je tam da brani večino ljudi pred zavojev alci !!! tzako nekako jaz tole vidim , sam tam je en paradoks , ki je v tem da po novem manjšina ljudi lahko premaga večino in jih pobija pod pretvezo da se kakor osvobajajo in pri tem ji poomaga napadalno nastrojen zahod ki vidi nafto !!! in zadnje novice od tam - diktator bi neko premirje , uporniki pa ne ??!!?!!?? narobe svet ali kaj ??? verjetno jim ni po godu da ne bo prodaje nafte !! mislim da je v libiji popolnoma krivična vojna ki je bla 100% izzvana s pomočjo zunanjih pomagačev (razne tajne službe ki kar naprej delajo kažin po svetu ) in v kateri v vsakem primeru umirajo ljudje ki so poslani v boj , eni naafarban eni pa da branijo svojo in državno prihodnost in neodvisnost ki jo bojo imeli le tako da bojo sami nadzirali prodajo nafte , ne pa tuji priskledniki , in le zaradi tega je tam vojna zaradi nafte in dobičkov , za mrtve je pa vsem glih en klinc mar !!! in ironija vsega skupaj je še večja ker pri tem "plenjenju" pomagajo združeni narodi , varnostni svet in nato ki je bil namensko ustanovljen le za obrambo , sedaj se pa v glavnem uporablja kot napadalna organizacija na suverene države !!!
MERDE-AVE-MERDE
11. 04. 2011 22.22
Grim_reaper11.04.2011, 20:28 .Oboji so le dve frakcije, od mnogih, ki imajo skupnega gospodarja.Me pa zaniam KDo sedi na sredini Pozabljamo Rotchilde, Vatikan, in še je tega.. Rotchildi so zelo močni. Veliko je teh "ekip" - a je omenil en zadnjič, kaj jim je interes? Denar ne, denar je itak njihov, koliko pa ga ni si ga pa 'naredijo', torej so v ozadju drugi vzgibi, drugi cilji, "normalni človek" tega ne bi počel kar počnejo oni.
1943
11. 04. 2011 22.01
Vojna za Gadafija je že izgubljena ,to se ve ,če poznamo zgodovino človekoljubne ZDA.Škoda za libijski narod ,da so tako neumni,kajti za tem Gadafijem in njegovimi sinovi prihajaj čreda novih Gadafijev ,kateri bodo še bolj molzli in uničevali libijski narod ,kajti vojna se je še le začela in boj za oblast bo dolg in nemilosten,seveda po navodilih in vzoru koalicijskih sil.Ubogo ljudstvo !!
janez6b
11. 04. 2011 21.32
grim nism nič v sporu z njim, zadnje čase me le še zabava, mi je vseeno če takšni posamezniki verjamejo v ne vem kaj...
hugo12
11. 04. 2011 21.20
uporniki zavrnili mirovnii nacrt,hmm pol pa pravijo da gadafi ni za dialog...
T_one
11. 04. 2011 20.58
No pa se je izkazalo, kar sem pričakoval; da premirje ne bo sprejeto. Seveda so to na hitro seštrikali kot da se "uporniki" ne strinjajo; v bistvu pa je to le pretveza, ker se ne strinja NATO in ZDA, ker oni hočejo odstraniti Gadafija in si spet pridobiti dostop do Libijske nafte, in se izogniti plačevanju milijardnih dolgov. Je pa ta odgovor hitro prišel od Afriške Unije do "upornikov", od njih pa na 24ur, kar v nekaj urah je vseh nekaj tisoč "upornikov" po Libiji glasovalo; ekspres volitve; bi si človek mislil, da sedijo pred televizorjem, ne pa da se bojujejo na bojišču; sarkazem. Bog ve, če so "uporniki" bili sploh obveščeni o tem premirju; tako na hitro, v nekaj urah, pa vsi; nemogoče! Če bi se NATO-u res šlo za življenja civilistov, bi NATO in ZDA sprejeli vsako premirje, samo da ne bi bilo več civilnih žrtev. Lopovski prevaranti!; se je končno izkazalo, da se jim gre samo za nafto!!
T_one
11. 04. 2011 20.57
Me veseli, da so še ljudje kot "Grim_reaper", "BogatunLOL" in "janez6b", ki tudi vedo kaj se v resnici dogaja po svetu!!! Vsa čast fantje da vsaj še vam možgani delajo, ob vsem tem pranju možganov ljudem, s strani medijev in lažnjive zahodne propagande!! Če bi se jim res šlo za življenja civilov, bi ukrepali že v Kongu, Ruwandi in Darfurju, kjer je bilo pobitih na milijone ljudi; pa niso niti s prstom mignili, ker tam nimajo kaj za ukrast.
yarrick
11. 04. 2011 20.28
@orahovcan 11.04.2011, 20:04 Ni rečeno, da je moje mnenje pravilno, niti ga ne vsiljujem nikomur.Se pa trudim izpostaviti dejstva, ki so pač taka, a jih večina ne opazi.Se pa tudi kdaj zmotim in sem vesel, če me kdo popravi(konstruktivno seveda.Stavkov v stilu You scuk ne prenašam najbolje, saj odražajo neinteligenco sogovrnika). @janez6b Potem grem pa takoj dol, kjer bom gojil pšenico, ječmen(pivo mmm) in ostale poljjščine ter jih drago prodajal libijskim trgovskim verigam hehe. Vidim d si še vedno v sporu z Ca6e.očitno nerazumejo da bilderberi in illuminati NIS OISTo.Oboji so le dve frakcije, od mnogih, ki imajo skupnega gospodarja.Me pa zaniam KDo sedi na sredini in vodi vse to.resnično bi ga rad spoznal.pa seveda skrajšal za glavo(ali dve, v slučaju da je reptil:P).
orahovcan
11. 04. 2011 20.04
Grim_reaper--edini pravi komentarji in nazalost resnicni
BogatunLOL
11. 04. 2011 19.01
Ca6e 11.04.2011, 17:29 -3 janez6b ne bluzi edini ki vejo kje sestankujejo iluminati so iluminati sami, ker pa si tako trdno prepričan pa pojdi tja da si dokažeš zmoto! Če imajo tak svetovni vpliv ti njim predstavljaš minimal tread, in te bi sneli ko bi se sm pripeljal na bližibo od 500m, sploh po tem ker praviš da imajo tudi kontrolo nad mediji, to pomeni da vejo kdo si kaj pišeš in kaj nameravaš!!! Nehaj bluzit ker vse kar veš o iluminatih je iz diokumentarca zeitghaist in fernhait!!! Vse ostalo o njih ti je španska vas, pomoje bi kr popenil če bi vedel da je savdski princ eden izmed njih!!! Grim_reaper Poglej kaka je odkupna cena hrane, špojdi in vprašaj koliko stane KG solate ki ga proda veletrgovcem in izvoznikom!!! Si bil na bližnjem vzhodu, če ne se ne oglašaj, jst sem preživel dol kr neki časa, pa še v lepi držaici čeprav so med bolj orto musliči(qatar) kjer je bil 1,5l vode 0.50€, 1l bencina 0.60€ ter barilia špaeti 0.40€, sedaj pa pojdi v trgovino pogledat, v slovenijo, slovensko vodo in poglej koliko stane!!! Če bi imeli mi hrano poceni, da bi veletrgovec preživel bi mogel podražiti izvozno ceno, kar pa pripelje do dražje nafte, in ceno nafte ne drži amerika ampak OPEC ki je pa cel arabski!!! In cena nafte v libiji ni 0.14€ ampak je l 0.50€, jst ne vem kje vi te cene pobirate pa povprečne plače 1200€, ne bodte smešni, veliko bosancev dol dela pa naj vam pove kako je kaj!!! Niso vsi, rekel sem večina, in to dobra večina, sem ker je imel gadafi vojsko pod kontrolo zadnjih 30 let, se je upornikom težko borit, to niso rimski časi kjer so vsakemu dal sabljo in je bilo število še kako pomembno, danes je važna tehnologija orožja, in brz NATO-ja ki je zaprl zračni prostor, bi bili upori že krvavo zatrti, ker lahk 100 ljudi strelja s kalašem na letalo pa nebi naredil nič drugega kot trošili municijo! 20.000 vojakov proti 5 miljonov ljudi... NE ME BASAT!!!! Z lahkoto bi potem že premagali Gadafija!
janez6b
11. 04. 2011 18.33
Grim v Sahari zraste vse žito:) Ca6e 11.04.2011, 17:29 -2 janez6b ne bluzi edini ki vejo kje sestankujejo iluminati so iluminati sami, ker pa si tako trdno prepričan pa pojdi tja da si dokažeš zmoto! Zapeljem do st. Moritza samo Ca6e če greš zraven??? da se mi boš lahko smejal, pa bilo je govora o Bilderbergih.