Tujina

'Gadafi je postal stvar preteklosti'

Tripoli, 28. 08. 2011 08.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.S./STA/Reuters/Ni.J.
Komentarji
130

Libijski uporniki so zavrnili pogajanja o prenosu oblasti, ki naj bi jih predlagal dosedanji libijski voditelj Moamer Gadafi. Po besedah poveljnika uporniške vojske Salema Derbija so pogajanja z nekdanjim režimom "stvar preteklosti".

Libijski uporniki so danes zavrnili pogajanja o prenosu oblasti, ki naj bi jih po poročanju britanske medijske hiše BBC predlagal dosedanji libijski voditelj Moamer Gadafi. Po besedah poveljnika uporniške vojske Salema Derbija so pogajanja z nekdanjim režimom "stvar preteklosti".

Libijski samodržec Gadafi naj bi bil po besedah njegovega predstavnika pripravljen začeti pogovore o prenosu oblasti, ki naj bi jih vodil njegov sin Said. Poziv pa so uporniki zavrnili. "Nikoli ne bo prišlo do pogajanj z Gadafijem. Odstranili smo ga za vedno in postal je stvar preteklosti," je za arabsko televizijo Al Džazira poudaril Salem Derbi. 

Uporniki med boji v Abu Salimu
Uporniki med boji v Abu Salimu FOTO: Reuters

Pripravljajo se na prevzem Sirte

Libijske upornike skrbi usoda tisočih ujetnikov, ki jih imajo Gadafijeve sile še zaprte v Tripoliju. Kot poročajo na BBC, naj bi v zadnjih mesecih prostost odvzeli skoraj 50.000 ljudem. Uporniki verjamejo tudi, da so zaporniki najverjetneje zaprti v podzemnih bunkerjih. Uporniki so tudi pozvali vse, ki imajo kakršne koli informacije, naj jim pomagajo, da ujetniki ne bi umrli.

Nasprotniki Gadafija so sporočili, da bodo svoje vojaške sile usmerili na Gadafijevo nekdanje domače mesto Sirte, če bodo pogajanja s tamkajšnjimi plemenskimi vodji neuspešna. Nato je z zadnjimi napadi silam namreč utrl pot do zadnje odskočne deske do Sirte.

Uporniki so tako že začeli voziti težko orožje proti mestu, kjer upajo, da se bo zgodila ''zadnja bitka''. Neki poveljnik je sporočil, da upajo, da bo Nato bombardiral skladišče orožja in raket v Sirte. ''Najbolj se bojimo kemičnega orožja in raket dolgega dosega,'' je povedal Fadl Alah Haroun.

Z vzhoda in zahoda so se tako že približali samemu mestu. Uporniki na vzhodu so zavzeli mesto Bin Džavad in so trenutno okoli sto kilometrov oddaljeni od Sirte, medtem ko so uporniki na zahodu od mesta oddaljeni le še 30 kilometrov.

Libijski uporniki v Tripoliju
Libijski uporniki v Tripoliju FOTO: Reuters

"Danes smo zavzeli Bin Džavad na vzhodni fronti in uporniki iz Misrate so okoli 30 kilometrov oddaljeni od mesta Sirte na zahodu," je povedal poveljnik upornikov Mohamed al Fortija. Po njegovih besedah trenutno potekajo tudi pogajanja med uporniki in plemenskimi voditelji v Sirti za mirno predajo mesta upornikom. Kot je dodal, doslej še ni bil vzpostavljen neposreden stik z Gadafijem ali njegovimi bližnjimi sodelavci, po nekaterih predvidevanjih pa naj bi se Gadafi z družino skrival prav v svojem rojstnem mestu.

Sicer pa uporniki nadzorujejo tudi cesto med Tripolijem in Gadafijevo južno utrdbo Saba, je sporočil predstavnik upornikov.

Uporniki pa so medtem po zasedbi ključnega mejnega prehoda Ras Adždir med Libijo in Tunizijo v soboto brez spopadov vzpostavili nadzor tudi nad popolnoma zapuščenim mestom Al Džamil, kjer so prebivalce pozvali, naj se priključijo upornikom, zdravnike pa, naj se vrnejo v bolnišnice.

Uporniki so zasedli tudi obalno mesto Zuara okoli 60 kilometrov od meje s Tunizijo, v noči na soboto pa so brez spopadov zavzeli tudi Zelten zahodno od Zuare, ki so ga Gadafijeve sile pred tem zapustile.

Kje je Gadafi?

Kje se Gadafi skriva, je sicer uganka, čeprav nekateri verjamejo, da se je skril na območju svojih plemen. Uporniki, ki zdaj obvladujejo že skoraj celo državo, vključno s prestolnico Tripoli, menijo, da se Gadafi še vedno skriva v državi, kar je potrdil tudi Gadafijev predstavnik.

Se Gadafijevi eri bliža konec?
Se Gadafijevi eri bliža konec? FOTO: Reuters

Vodja nacionalnega prehodnega sveta Mustafa Abdel Džalil je medtem v Bengaziju Gadafiju in njegovim privržencem obljubil pravično sojenje, če se predajo. Poleg tega je v soboto pozval k pomoči mednarodnih humanitarnih organizacij v Tripoliju in opozoril, da v prestolnici drastično primanjkuje zdravil, kompletov prve pomoči in kirurških pripomočkov ter osnovnih živil.

Ker je trenutno Tripoli vsakodnevno po nekaj ur na dan brez elektrike, v nekaterih soseskah pa ni vode ali ta ni pitna, je Džalil tudi poudaril, da iščejo rešitve za te probleme, za katere je okrivil Gadafijeve sile. Libijski uporniki sicer poskušajo v prestolnici znova vzpostaviti normalno življenje, odprle so se tudi nekatere trgovine.

Po besedah predstavnika nacionalnega prehodnega sveta Mahmuda Šamana bodo začeli v Tripoliju deliti tudi 30.000 ton bencina, v naslednjih 48 urah pa bodo zagotovili plin za kuhanje, kar je še posebej pomembno v luči prihajajočega konca meseca ramadana.

Medtem je tudi Arabska liga po zaključku izrednega zasedanja v Kairu ZN in vpletene države pozvala, naj sprostijo zamrznjeno libijsko premoženje. Ministri držav članic Arabske lige so ZN poleg tega pozvali, naj libijskemu nacionalnemu prehodnemu svetu dovoli, da zasede sedež Libije v ZN in njenih organizacijah.

Libijo je na srečanju v Kairu predstavljal drugi mož nacionalnega prehodnega sveta Mahmud Džibril, ki je poudaril, da nujno potrebujejo finančno pomoč. Posvaril je pred "nestabilnostjo" v Libiji, če uporniki ne bodo uspeli ponovno nakazovati plač in plačevati uslug, ki jih potrebujejo ljudje.

KOMENTARJI (130)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CrusaderKnight
29. 08. 2011 14.28
pejt to razlagat pa zahtevat na kitajsko, bomo videli kolk dolg boš zdržal!
janez6b
29. 08. 2011 11.41
Crusade pri nas tut že dolgo ne zadošča minimalc za preživetje, pa se vsi pritožujejo, vem iz prve roke, pomaga jim pa bore malo ali skoraj nič, danes si lahko srečen če imaš službo, nič drugače ni na Kitajske, trdit, da so delavci krivi, da delajo za minimalca je za lase privlečeno. Vem iz prve roke, kako so italijani sami preselili skoraj vso proizvodnjo v naši branži v azijo, zaradi evra pri kosu, pa ne tu ne tam ta kos ni vreden 3 eure:) najlažje je pa vse prevalit na tiste, ki niso nič krivi- delavce same, ki lahko samo delajo za minimalca in so tiho, ali pa bo kdo drug delal zastonj, oni pa bodo še brez tistega minimalca, preživet je pa treba, in brez denarja na žalost ne gre.
CrusaderKnight
29. 08. 2011 11.07
janez6b29.08.2011, 10:371 In kdo je potem kriv tisti ki izkoristi poceni delovno silo, ali tisti ki dela poceni delovno silo! Če bi bili komunisti tolk dobri bi jim zakonsko opredelili minimalno plačo, tako kot jo imamo mi v demokraciji! Se pravi pišeš bedarije, spet kriviš kapitaliste, ki pač delajo zaslužek tako da iščejo čim večjo razliko vendar ne kršijo zakonov držav kjer imajo svoj kapital! In veliko več pri temu zaslužijo komunisti kot pa kapitalisti to lahko vidiš že po premožnosti držav, kitajska ni zato ena najbogatejših držav brez minusa na računu!
CrusaderKnight
29. 08. 2011 10.48
hot-shot6928.08.2011, 23:442 CrusaderKnight Ne zaslužiš si tega nicka, če podpiraš upornike... :) Podpiram jih toliko da postanejo neodvisni od svoje religije, to je šele začetek poti, počasi bodo pogruntali da prav njihova religija jih je pripeljala do takega stanja! Šele ko jim nobeden ne bo grozil da bodo umrli če kljubujejo bogu oz. izmišljeni osebi, šele takrat se bo strah iz njih odselil in lahko bodo mirne volje zavrnili te laži in prevare!
janez6b
29. 08. 2011 10.37
hot-shot69 28.08.2011, 23:46 0 Aven Kdor se ne strinja s delovanjem NATO zveze v Libiji naj ne kupuje francoskih in britanskih proizvodov. Zakaj? Ker sta ti dve državi zakuhali državljansko vojno. Jaz na policah najdem samo še Kitajske izdelke, čeprav se ne strinjam z njihovo politiko sem prisiljen... @ V to si prisiljen zaradi proizvajalcev samih in ne zaradi potrošnikov, ker prvič so sami delodajalci iz zahoda selili proizvodnjo na vzhod oz kitajsko ali azijo, ker je tam prvič cenejša delovna sila, drugič cenejši a slabši materiali,... in ne to zaradi tega da bi bili cenejši izdelki ampak da bi imeli kapitalisti večje profite, je razlika če moraš ti nekoga plačat 10 dolarjev na dan ali pa 1 dolar.
majci2205
29. 08. 2011 10.18
hot-shot69 Vpraši se kdo te je prisilil da imaš kitajske produkte na policah...ameriško-evropski globalni kapitalizem !
tekavcminka56
29. 08. 2011 08.30
CrusaderKnight in podobni....ne začnite razmišljat prepozno, res niste sposobni mal razmislt sami, ne tko kokr vam rečejo na tvju in časopisih
tali?ni tom
29. 08. 2011 01.19
ma zgodovina je tut libijsko lagodno življenje in bogati državni darovi folku ! zdele bo treba delat in kmall bo spet vojna , sam povratka ni ! kapitalisti ne poznajo heca , je pa pod kapitalizmom in po ameriški demokraciji ponavad ogroomno revežev in brezdomcev !
isman1
28. 08. 2011 23.57
Gadafi in Tito ---oba sta vladala zelooo dolgooo in vprašaj slovence kdaj so dobro živeli....80% bi jih šlo živet nazaj pod Tita, Libijci si bojo pa to želeli čez 10 let...
hot-shot69
28. 08. 2011 23.46
Aven Kdor se ne strinja s delovanjem NATO zveze v Libiji naj ne kupuje francoskih in britanskih proizvodov. Zakaj? Ker sta ti dve državi zakuhali državljansko vojno. Jaz na policah najdem samo še Kitajske izdelke, čeprav se ne strinjam z njihovo politiko sem prisiljen...
hot-shot69
28. 08. 2011 23.44
CrusaderKnight Ne zaslužiš si tega nicka, če podpiraš upornike... :)
CtrlDelete
28. 08. 2011 22.55
Jutri je nov delovni dan.
upornik_007
28. 08. 2011 22.43
aja zkaj ne zascitiji sudanskih civilistov seveda da ne ker zahodu pase da se tepejo da oni lahko ropajo in si polnjejo zepe
upornik_007
28. 08. 2011 22.42
se ne dolg nazaj je bil gadafi prijatelj francije potem ga pa tako hinavsko napadajo kao zascita civilistov ma dej groza!!!
upornik_007
28. 08. 2011 22.40
CrusaderKnight pa se brat ne znas vidm napisu sen neveden na pa navaden butelj en aja pa res si zelo neveden k mislis da nato in zda dela dobro tam v libiji tok si ozkogleden da ne vids da njim ne gre za resevanje ljudi ampak samo da pridejo do nafte in da oropajo drzavo in upeljejo svojo zlocinsko tako imenovano demokracijo dej mal poglej kaj se dogaja v iraku in afganistanu kaj je iz teh dveh drzav zdj sam kaos in nemiri so in vsak dan umirajo ljudje in nobenega reda nato in zda pa lepo izvajajo svoje zlocinske akcije kot so poboji civilistov kao recejo po nesreci in mucenje ljudi sam mal odpri oci in bos vidu kok je ljudi ze umrl in otrok od natovih bomb tko da k hvalis nato to je nezaslisanao in absurd!!!
abeceda123
28. 08. 2011 22.37
Ja najraje, Gadafi je bil skoraj 40 let primeren za svet, pred pol leta pa je postal nasilnež......................malce čudno, mar ne.Vsekakor, v tem letu bi bilo potrebno vrniti dolgove, kar Obama dobro ve.
CrusaderKnight
28. 08. 2011 22.31
polifem28.08.2011, 19:507 Ne laži, ne zavajaj ljudi, če že prepisuješ iz human rights watch, vsaj pravilno prepiši, ker nikjer ne piše da bi bilo kater od roparjev plenil, požigal in ubijal civiliste, za gadafijev režim pa piše na veliko in predvsem veliko! Mogoče pa to bereš iz kakšne lažne strani ala istina o libiji in podobne!
CrusaderKnight
28. 08. 2011 22.23
Bravo NATO ker pomagaš upornikom! Če bi bile volitve, če bi uno če bi tretje, skratka če bi pa ni bilo, tako da se lahko gadafi žali sam sebi, če bi bil prepričan da bi ga ljudstvo ponovno izvolilo bi ponovno razpisal volitve, ker pa ve da ga nebi pa je situacija taka kot v primeru vsakega samodržca, diktatorja in tirana! Svet bo veliko lepši brez diktatorjev, državljani nebodo več sužnji, in si bodo sami ubrali pot življenja! Sirija je naslednja! Še Kimu se je začel kolcat, no kmalu! Vsi nehajte uporabljat zahodnih produktov, bo za nas več, bodo stvari bile bolj poceni s 50% popusti, internetne linije manj zasedene, trgovine bolj obložene, skratka bojkotirajte vse kar je zahodnega, s tem bote 100% rešili tiranske režime in diktatorje! In konec koncev peš hodili na šiht in po svetu, no ali pa s kamelam in konji!
Aven
28. 08. 2011 22.14
Ko bo NATO stvar preteklosti ... ... bo svet lepši. Kdor se ne strinja s delovanjem NATO zveze v Libiji naj ne kupuje francoskih in britanskih proizvodov. Zakaj? Ker sta ti dve državi zakuhali državljansko vojno.
krtaca15
28. 08. 2011 21.40
Me pravz zanima koliko pajacev, ki zdajle masakrirajo ljudi v Libiji bomo videli v Haagu zaradi vojnih zločinov - začenši s komplet Natom, Sarkozyem, Obamo itd. Sem že dobil odgovor - nobenega. Lahko samo čakamo kdaj se jim bo tisti babilonski stolp sesedel na glavo. Važno da Pahor spet kima - saj bo še heksnšus dobil v vrat od prikimavanja...