Tujina

G-8 proti ofenzivi

Sankt Petersburg, 16. 07. 2006 12.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Voditelji sedmih najrazvitejših držav sveta in Rusije so pozvali sprte strani na Bližnjem vzhodu k prekinitvi nasilja.

Voditelji sedmih najrazvitejših držav sveta in Rusije so pozvali Hezbolah, naj izpusti ugrabljene izraelske vojake in prekine napade. Vse vojaške akcije mora ustaviti tudi Izrael. Voditelji držav G-8 so se tudi zavzeli za okrepitev opazovalne misije Združenih narodov v južnem Libanonu.

Voditelji skupine sedmih najrazvitejših držav sveta in Rusije (G-8) so v Sankt Peterburgu pozvali sprte strani na Bližnjem vzhodu k prekinitvi nasilja, pri čemer so zahtevali ustavitev izraelske vojaške operacije v Libanonu ter prekinitev bombnih napadov skrajnega libanonskega gibanja Hezbolah na Izrael. "Glavna prednostna naloga je vzpostaviti pogoje za trajno prekinitev nasilja," so zapisali državniki v skupni izjavi.

Med te pogoje so uvrstili izpustitev zajetih izraelskih vojakov, prekinitev bombnih napadov na izraelsko ozemlje, ustavitev izraelskih vojaških operacij, takojšen umik izraelskih sil z območja Gaze ter izpustitev aretiranih palestinskih ministrov in poslancev.

Voditelji najrazvitejših držav in Rusije: (od leve proti desni) italijanski premier Prodi, nemška kanclerka Merklova, ameriški predsednik Bush, britanski premier Blair, francoski predsednik Chirac, ruski predsednik Putin in kanadski premier Harper
Voditelji najrazvitejših držav in Rusije: (od leve proti desni) italijanski premier Prodi, nemška kanclerka Merklova, ameriški predsednik Bush, britanski premier Blair, francoski predsednik Chirac, ruski predsednik Putin in kanadski premier Harper FOTO: Reuters
Voditelji članic skupine sedmih najrazvitejših držav sveta in Rusije so pozvali k namenjanju več sredstev za boj proti aidsu, da bi tako izboljšali nadzor nad boleznijo in omogočili čim več obolelim dostop do zdravljenja. Strinjali so se, da se je treba boriti tudi proti klimatskim spremembam, vendar ob tem niso uspeli preseči razhajanj glede kjotskega protokola o izpustih toplogrednih plinov.

Po besedah nemške kanclerke Angele Merkel so voditelji G-8 s tem dokazali, da so se sposobni zediniti glede pomembnih vprašanj. "To je močno sporočilo z jasno politično vsebino. Ne bomo se pustili razdeliti," je zatrdila. Poudarila je še, da G-8 nikoli ne bo dopustila, da bi "teroristične sile in tisti, ki takšne sile podpirajo, povzročali kaos".

Voditelji ZDA, Japonske, Velike Britanije, Francije, Nemčije, Italije, Kanade in Rusije so se izrekli tudi za napotitev opazovalne misije Združenih narodov na jug Libanona. "Izražamo polno podporo libanonski vladi pri vzpostavljanju svojega nadzora nad celotnim libanonskim ozemljem, pri čemer bi ji lahko pomagali tudi z mednarodno opazovalno in varnostno misijo," so zapisali.

Številna dvostranska srečanja

Ob robu vrhunskega zasedanja G-8 so potekala številna dvostranska srečanja, na katerih so bile glavne teme pogovora Libanon, Iran in Severna Koreja. Med najodmevnejšimi so bili ločeni pogovori ameriškega predsednika Georgea Busha s kitajskim kolegom Hu Jintaom, britanskim premierom Tonyjem Blairom in francoskim predsednikom Jacquesom Chiracom ter srečanje britanskega premierja Tonyja Blaira in ruskega predsednika Vladimirja Putina.

Voditelji sedmih najbogatejših držav in Rusije
Voditelji sedmih najbogatejših držav in Rusije FOTO: Reuters
Ob tridnevnem vrhu skupine G-8 so napovedani tudi protesti, čeprav so jih ruske oblasti prepovedale. Policija je davi v Sankt Peterburgu prijela in zaslišala 37 od skupno kakih 50 aktivistov, ki so se zbrali v središču mesta.Protestniki so po nosili transparente z napisi Ne G-8 ter "Njih je osem, nas pa šest milijard; mi bi morali odločati, ne oni."

Bush in Hu sta na srečanju izpostavila skupne poglede na reševanje problemov z Iranom in Severno Korejo. "Poudarila sva zavezanost vzdrževanju miru in stabilnosti na Korejskem polotoku, pri čemer sva se strinjala, da bosta državi nadaljevali prizadevanja za napredovanje v šeststranskih pogajanjih o severnokorejskem jedrskem programu, tako da bo na koncu ves Korejski polotok brez jedrskega orožja," je po srečanju dejal Hu.

Oba sta po njegovih besedah tudi izrazila pripravljenost na skupno iskanje mirne rešitve vprašanja iranskega jedrskega programa, govorila pa sta tudi o položaju na Bližnjem vzhodu.

Bush je večkrat ponovil, da ima Izrael pravico do samoobrambe (na sliki z ruskim predsednikom Putinom)
Bush je večkrat ponovil, da ima Izrael pravico do samoobrambe (na sliki z ruskim predsednikom Putinom) FOTO: Reuters

Slednje je bila glavna tema pogovora na srečanju ameriškega predsednika z britanskim premierom Blairom. Voditelja sta kot glavna krivca za stopnjevanje nasilja na Bližnjem vzhodu označila Iran in Sirijo ter od ostalih udeležencev vrha zahtevala, da odločno obsodijo dejanja skrajnega libanonskega gibanja Hezbolah.

Chirac je medtem pozval vse strani na Bližnjem vzhodu k zmernosti in se skupaj s predsednikom ZDA zavzel za napotitev predstavnika Združenih narodov na območje, da bi pomiril razmere. Hkrati je menil, da je treba ustaviti vse, "ki ogrožajo varnost, stabilnost in suverenost Libanona", ni pa pojasnil, koga je s tem mislil.

Blair in Putin sta se posvetila predvsem gospodarskim vprašanjem, pri čemer je Putin pozval London, naj ne ovira vstopa ruskih podjetij na britanski energetski trg. "Dejavnosti britanskih podjetij na našem trgu se povečujejo, zato upam, da bodo tudi naša podjetja dobila priložnost delati v Veliki Britaniji," je dejal.

Osrednja tema pogovorov skupine G-8 bo vprašanje oskrbe z energijo
Osrednja tema pogovorov skupine G-8 bo vprašanje oskrbe z energijo FOTO: Reuters

Za odprt naftni trg

Voditelji G-8 imajo sicer na dnevnem redu prvega delovnega zasedanja vprašanja energetske varnosti, izobraževanja in zdravstva. Ob napovedih, da se bo poraba energije v naslednjih 25 letih povečala za 50 odstotkov, želi ruski predsednik Vladimir Putin prepričati ostale članice skupine, da se lahko zanesejo na Rusijo kot dobavitelja. Vendar ta točka ostaja v ozadju zaradi zadnjih dogodkov na Bližnjem vzhodu.

V nezavezujoči izjavi voditeljev osmerice je opaziti kompromis med Rusijo in državami Zahoda, ki Rusijo stalno pozivajo, naj njihovim energetskim družbam dovoli vlaganje in nastop na ruskem trgu. Države G-8 so se izrekle za ukrepe, ki bi zagotovile odprt, pregleden in konkurenčen energetski trg. Glavni pomen dogovoru daje prav podpis Rusije, ki pa je kljub temu izrazila zadržke do popolnega odprtja energetskega sektorja, ki ga zdaj v večjem delu nadzoruje država.

V izjavi je tudi jasno zapisano, da glede vprašanja jedrske energije države niso dosegle enotnega stališča. ZDA, Rusija, Kanada, Velika Britanija, Francija in Japonska naj bi se na področju jedrske energije še tesneje povezale, medtem ko namerava Nemčija do leta 2021 zapreti vse svoje jedrske elektrarne, Italija pa je to že storila.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.