Tujina

Fujimori bo kandidiral

Tokio, 28. 06. 2007 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji perujski predsednik Fujimori je sporočil, da se bo na Japonskem potegoval za mesto poslanca.

Pristaši Alberta Fujimorija
Pristaši Alberta Fujimorija FOTO: Reuters

Nekdanji perujski predsednik Alberto Fujimori, ki trenutno prestaja zaporno kazen v Čilu, ima pa tudi japonsko državljanstvo, je sporočil, da se bo na parlamentarnih volitvah na Japonskem 29. julija potegoval za mesto poslanca. Manjša desničarska stranka Nova ljudska stranka (PNO) je ob tem potrdila, da bo kandidiral na njeni listi.

"Kandidiral bom, da bi sodeloval v azijski diplomaciji, pri severnokorejskih vprašanjih in zagotavljanju japonske varnosti," je poudaril Fujimori, ki je v hišnem priporu.

Kritiki menijo, da se želi Fujimori s tem izogniti izročitvi Peruju, kjer bi mu sodili zaradi obtožb o vpletenosti v korupcijo in zaradi drugih zločinov, ki naj bi jih zagrešil kot perujski predsednik.

V motive njegove kandidature dvomijo tudi na Japonskem, kjer je Fujimori živel pet let. "Zanima me, kaj ima za bregom nekdo, ki se doslej ni zavezal k ničemur v japonski politiki, sedaj pa nenadoma naznani kandidaturo na parlamentarnih volitvah," je izjavil Kazuo Šii iz japonske Komunistične stranke.

Vodja stranke PNO Šizuka Kamei je medtem menil, da je Fujimori navezan na Japonsko, od koder izvira njegova družina. Fujimori je sicer leta 2000 sredi korupcijskega škandala pobegnil iz Peruja, po petih letih življenja na Japonskem pa je nepričakovano odpotoval v Čile, kjer so ga 7. novembra 2005 prijeli.

V Čilu je nameraval začasno prebivati, njegov cilj pa je bila vrnitev v Peru in kandidiranje za tamkajšnjega predsednika. Fujimorija sicer v Peruju v 21 točkah obtožnice bremenijo politične odgovornosti za uboj 25 ljudi, ki so jih izvedli t.i. odredi smrti v začetku 90. let prejšnjega stoletja, in korupcije. Fujimori, ki je bil perujski predsednik od leta 1990 do 2000, vse obtožbe vztrajno zanika.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Felix2
28. 06. 2007 13.18
Aja? A za mesto POSLANSTVA se bo potegoval? Spet ena lovska na 24ur.com! hehehehehe