Tujina

Francija: Zakon o prepovedi rut

Ljubljana, 04. 12. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Barbara Levak
Komentarji
0

Francoska vlada pripravlja predlog zakona, ki bo muslimanskim deklicam v javnih šolah prepovedal nositi naglavne rute.

Članek v francoski reviji o deklicah, ki so ju izključili iz šole zaradi nošenja rut
Članek v francoski reviji o deklicah, ki so ju izključili iz šole zaradi nošenja rut FOTO: POP TV

Francoski premier Jean-Pierre Raffarin trdi, da bo nov zakon, ki naj bi muslimanskim deklicam v javnih šolah prepovedal nositi rute, ščitil ženske pred prisilo, muslimanke pa so prepričane, da jim krati osebno svobodo.

Razpravo o uvedbi prepovedi, ki v Franciji traja že več kot deset let, je znova vzpodbudil primer 12-letne deklice, ki so jo izključili iz šole le zato, ker ni hotela sneti naglavne rute. Deklica maroškega rodu naj bi kršila prepoved razkazovanja religioznih simbolov v javnih šolah.

V francoski vladi so prepričani, da zaradi vse pogostejših podobnih izključitev potrebujejo nov, bolj jasen zakon. Feministke so nad predlogom navdušene. Predstavnica francoske Zveze za ženske pravice Anne Lesinsky, je prepričana, da je ruta le simbol podložnosti ženske, kar je, po njenem mnenju nesprejemljivo, da bi takšne simbole širili v šolah, ki so prostor nevtralnosti in sekularizma, ki je močan simbol Francije.

Muslimanke strogo proti

Predstavnica francoske Zveze muslimanskih žensk Jamila Chaibi
Predstavnica francoske Zveze muslimanskih žensk Jamila Chaibi FOTO: POP TV

Nasprotno pa mlade muslimanke trdijo, da gre za njihovo osebno odločitev, ki jim je zakon ne bi smel prepovedati. Predstavnica francoske Zveze muslimanskih žensk Jamila Chaibi, ki sama nosi ruto, pojasnjuje, da gre za njeno lastno odločitev. "V moji družini ni niti ene ženske, ki nosi ruto. Vse so visoko izobražene, intelektualke, muslimanke zgolj v običajih. Tako kot vsi praznujejo ramadan," razlaga Chaibijeva.

Zakon, ki bi v javnih šolah prepovedal nošenje rut, bi kršil osebno svobodo posameznika, je prepričan Laurent Levy oče dveh deklic, ki so ju zaradi nošnje rute iz šole izključili že prejšnji mesec. "Pravijo, da je nepravično ženske siliti, naj nosijo ruto. Ampak enako nepravično jih je siliti, naj jo snamejo, če jo želijo nositi," zatrjuje Levy.

Se nošenje rute, kot razkazovanje verskega simbola, razlikuje od nošenja obeska v obliki križa?
Se nošenje rute, kot razkazovanje verskega simbola, razlikuje od nošenja obeska v obliki križa? FOTO: POP TV

Nasprotniki zakona menijo, da bo ta muslimane, ki so v Franciji druga največja verska skupina, še bolj odtujil od drugače verujočih. V Lillu, mestu na severu države, so tako že ustanovili zasebno muslimansko šolo, kjer omenjeni zakon ne bi imel veljave, saj gre za zasebno šolo. Deklice bi tako lahko nosile rute brez strahu, da bi bile zaradi tega izključene iz šole.