Tujina

Francija in Nemčija proti vojni

Washington, 22. 01. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Francoski predsednik Jacques Chirac je izjavil, da Francija podpira nemška stališča o reševanju iraške krize. V Berlinu in Parizu so torej prepričani, da mora mednarodna skupnost narediti vse, da se izogne vojaškemu spopadu.

Chirac in Schröder menita, da je vojna le skrajni izhod v sili in je v primeru iraške krize ne podpirata
Chirac in Schröder menita, da je vojna le skrajni izhod v sili in je v primeru iraške krize ne podpirata FOTO: Reuters

Chirac je po pogovorih s kanclerjem Schröderjem dejal, da je "vojna dokaz poraza in je vedno najslabša možna rešitev". Nemški kancler Gerhard Schröder pa je že včeraj zvečer na srečanju socialdemokratske stranke izključil možnost, da bi Nemčija v Varnostnem svetu ZN glasovala za vojaški poseg v Iraku. "Ne pričakujte, da bo Nemčija podprla resolucijo, ki bo uzakonila vojno," je dejal Schröder. Dodal pa je, da je Irak vsekakor potrebno razorožiti, če se izkaže, da razpolaga z orožjem za množično uničevanje.

Ameriški državni sekretar Colin Powell se je že z nezadovoljstvom odzval na stališči Francije in Nemčije. Po besedah Powella so izjave francoskih in nemških predstavnikov zmotile mednarodne napore za razorožitev Iraka. "Kot da bi želeli sprejeti odločitev še pred 27. januarjem, ko naj bi inšpektorji ZN VS ZN predstavili poročilo o svojem delu v Iraku," je dodal Powell. Britanski premier Tony Blair medtem v nasprotju s Francijo in Nemčijo vztraja, da se Sadamu Huseinu ne sme pokazati, da obstaja možnost izhoda. Blair meni, da je potrebno nadaljevati s pritiskom na Irak, vse dokler Husein ne bo izpolnil zahteve.

ZDA bodo ukrepale tudi brez ZN

Inšpektorji so na terenu že 54. dan
Inšpektorji so na terenu že 54. dan FOTO: Reuters

Ameriški predsednik je za razorožitev Iraka napovedal ustanovitev "koalicije ukrepanja voljnih", v skrajni sili tudi brez podpore Združenih narodov, pa je v Washingtonu dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Ari Fleischer. "Koliko časa bomo še potrebovali, da bomo videli, kako se Irak noče razorožiti," je dejal Bush, medtem ko je inšpekcijo Združenih narodov primerjal s ponovitvijo "slabega filma".

Bela hiša je v okviru obveščanja javnosti o dogajanjih v Iraku na internetni strani objavila poročilo z naslovom Aparat laži. Medtem še vedno potekajo tudi priprave na mirovniško akcijo Živi ščit, ki poteka v organizaciji nekdanjega marinca Kena Nichols O'Keffe. Nekdanji marinec, ki se je udeležil Zalivske vojne leta 1991, danes pa je aktivni mirovnik, na ta način poskuša preprečiti ponovno humanitarno in globalno katastrofo. Akcija poteka znotraj družbe Universal Kinship. Ameriški propagandni aparat pa poskušajo razgaliti tudi na strani britanske organizacije Stop War.

Inšpektorji obiskali štiri objekte

Bush je članicam ZN namenil naslednje besede: "Prepričan sem, da so se naši prijatelji naučili iz preteklosti. Vse skupaj deluje kot ponovitev slabega filma. Tega filma nočem gledati."

Inšpektorji ZN za nadzor orožja v Iraku so medtem danes obiskali najmanj štiri sumljive objekte. Ekipa strokovnjakov za balistiko obiskala podjetje Al-Badr na jugu Bagdada, ekipa kemikov že drugi dan vojaški kompleks Al Kaka prav tako na jugu Bagdada, strokovnjaki za biologijo pa so začeli pregled tehnološkega inštituta v iraški prestolnici. Skupina strokovnjakov Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) pa se je v mestu Basra na jugu države, kamor je dopotovala v torek, odpravila proti tamkajšnji univerzi.

Sestrelili ameriško letalo?

ZDA so včeraj v Perzijski zaliv napotili še 37 tisoč vojakov
ZDA so včeraj v Perzijski zaliv napotili še 37 tisoč vojakov FOTO: Reuters

ZDA so danes zanikale trditve iz Bagdada, da je iraška protizračna obramba sestrelila ameriško izvidniško letalo brez posadke vrste predator. Tiskovni predstavnik ameriškega centralnega poveljstva v Tampi na Floridi je iraške trditve označil kot napačne. "Ne pogrešamo nobenega predatorja," je dejal. Ameriško izvidniško letalo naj bi vzletelo v Kuvajtu, so pred tem povedali vojaški viri v Bagdadu, ki jih je povzela arabska televizija Al Džazira.

Po iraških navedbah naj bi šlo za že tretje izvidniško letalo, ki ga je sestrelila iraška protizračna obramba. Letalo, ki je kršilo iraški zračni prostor, je uporabil "ameriški sovražnik, da bi vohunil za našimi vojaškimi in civilnimi objekti".