Tujina

Francija in Nemčija delita vizijo

Pariz, 23. 11. 2005 15.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po izvolitvi za nemško kanclerko si je Angela Merkel za prvi cilj svojih obiskov izbrala Pariz.

Angela Merkel pri Jacquesu Chiracu: Prvi obisk v tujini kot potrditev tradicionalno prijateljskih odnosov
Angela Merkel pri Jacquesu Chiracu: Prvi obisk v tujini kot potrditev tradicionalno prijateljskih odnosov FOTO: Reuters

"Francija in Nemčija delita skupno vizijo Evropske unije in si želita "politične in socialne Evrope", je danes poudaril francoski predsednik Jacques Chirac po pogovorih z novo nemško kanclerko Angelo Merkel, ki se po torkovi izvolitvi v nemškem parlamentu mudi na prvem uradnem obisku v Parizu. Poudaril je tudi, da mora Evropa dopustiti "tesno francosko-nemško navezo", da bi lahko dobro delovala.

Chirac se je Merklovi zahvalil, da je za svoj prvi cilj po torkovem imenovanju za prvo nemško kanclerko izbrala prav Pariz, in dodal, da ceni to "prijateljsko potezo". Merklova, ki jo v Franciji spremlja zunanji minister Frank-Walter Steinmeier, pa je potrdila, da želi nadaljevati "ritem" francosko-nemških srečanj ter Chiraca povabila na obisk v Berlin v začetku decembra.

Sogovornika sta se strinjala, da so tesni odnosi med Parizom in Berlinom tudi v prihodnje ključnega pomena za Evropo. V prihodnosti se bo tako pokazalo, če bodo odnosi med Merklovo in Chiracom tako tesni kot je bilo zavezništvo med francoskim predsednikom in nekdanjim nemškim kanclerjem Gerhardom Schröderjem.

Chirac in Schröder sta bila tesna zaveznika v nasprotovanju vojni v Iraku, kar je botrovalo ohladitvi čezatlantskih odnosov. Pričakovati je, da bo Merklova skušala pokrpati odnose z Washingtonom in ne bo delila Chiracovega pogleda na Evropo kot politično protiutež ameriški moči. Merklova je na novinarski konferenci po pogovorih s Chiracom tudi poudarila pomen tesnih strateških vezi Evrope s Turčijo. Obenem pa je poudarila, da bodo pogajanja s Turčijo za polnopravno članstvo v povezavi "dolgotrajen proces".