Tujina

FOTO: Vojaki se umikajo pred protestniki

Bangkok, 27. 03. 2010 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Tajskem se protestniki še kar niso umirili, prav nasprotno. Na deset tisoče jih tokrat napoveduje tudi nasilne ukrepe, s katerimi želijo na Tajsko prinesti demokracijo.

Na desettisoče protestnikov v rdečih majicah je danes nadaljevalo proteste na ulicah tajske prestolnice Bangkoka. Tokrat napovedujejo tudi nasilne ukrepe, s katerimi želijo zatreti vojaško vladavino ter na Tajsko prinesti demokracijo.

Menihi molijo s protestniki.
Menihi molijo s protestniki. FOTO: Reuters

Protestniki, ki začenjajo že tretji teden demonstracij, so pripravljeni svoje zahteve po razpustitvi parlamenta in razpisu novih volitev doseči tudi s silo, grozijo. "Razdejali bomo mesta, kjer so nameščeni vojaki. Podrli bomo ograjo. Prerezali bomo bodečo žico. Korakali bomo skozi barikade. Korakali bomo za demokracijo," je množico v rdečih majicah nagovoril vodja protestov Nattawut Saikua.

"Tu bomo zatrli vojaško nadvlado. Tu bomo ustvarili demokracijo," je spodbujal protestnike, ki so se na motorjih in v avtomobilih odpravili proti sedmim lokacijam, vključno z bangkoškim živalskim vrtom ter budističnimi templji, kjer je nastanjena vojska.

Protestniki napovedujejo tudi nasilnime ukrepe.
Protestniki napovedujejo tudi nasilnime ukrepe. FOTO: Reuters

Tajski premier Abhisit Vejjajiva je vpoklical na tisoče vojakov, da pred protestniki varujejo parlament, vladne stavbe ter druge ključne lokacije. Protestniki so razkazovanje vojaške sile označili kot nedemokratično. Do sedaj so želeli z mirnim pritiskom pripraviti vojake do odhoda.

V današnjih protestih pa so zavzeli veliko bolj ostro stališče kot do sedaj. Nekateri vojaki so zato že pospravili svoje stvari ter so odšli, da bi se izognili spopadom.

Nekateri vojaki so se že začeli umikati.
Nekateri vojaki so se že začeli umikati. FOTO: Reuters

Privrženci nekdanjega premiera Thaksina Shinawatre že več dni protestirajo na ulicah Bangkoka ter zahtevajo razpustitev parlamenta in razpis novih volitev. Prepričani so, da se je premier na oblast povzpel nezakonito in ob podpori vojske. Kot pravijo, se borijo proti tajskim elitam v "birokratskih in vojaških krogih sredi palač", ki so odstavile vlado.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

guzmin
27. 03. 2010 21.27
guzmin
27. 03. 2010 21.27
Ce zelijo jim lahko posljemo Phorja in Rupla da uveljavijo tapravo demokraticno demokacijo !
bigich
27. 03. 2010 21.14
Naj vlada poklice kitajce na pomoc... te bi zadevo uredil v 10 min ali pa max 15.
Abacus
27. 03. 2010 19.25
Tajska je ze imela demokracijo a so leta 2006 vrgli valdo ravno ljudje iz vojaskih krogov ,ampak tudi ta diktatura ni tako huda kot je myanmarska ali severnokorejska. Tam protestnike zares posekajo!
6-5
27. 03. 2010 14.32
Protestna starka v rdečem na sliki vpije: samo do obale se umaknite (potem bodo pa v morje pocepali, je mislila njena sosedna paličarska protestnica) meeeekeekee Samo za njihove riti se jim gre tako kot v sloveniji
19slovenija91
27. 03. 2010 12.35
usi si želijo demokracije ker mislijo da je pravična in nevem kaj use.... usi politični sistemi so isti... bogati na eni in ostali na drugi strani!
JansaTajkun
27. 03. 2010 11.01
Pred 2 leti so pa uni rumeni isto protestiral proti temu bivšemu premierju..pač Tajci so čudni, ne pa odkrivat neke tople vode tuki
JansaTajkun
27. 03. 2010 11.00
Dragi novinarji...na Tajskem je že demokracija
Jure Kacicnik
27. 03. 2010 10.25
sam ne mi spet s temi menihi, ki so izvor vsega zla, je pa kaj če molijo, rajši bi kaj pametnega naredil - najlaži je dat roke skupi pa prepustit drugim dejanja - pol bit pa pameten pa spet hitr lonček pristavit