Tujina

FOTO: V 17 eksplozijah ubitih 64 ljudi

Bagdad, 03. 11. 2010 09.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Bagdadu je bilo v seriji 17 bombnih napadov, ki kažejo, da so uporniki veliko nevarnejši, kot so predvidevale oblasti, ubitih najmanj 64 ljudi, še 360 pa jih je bilo ranjenih.

V torkovih bombnih napadih v Bagdadu je bilo po poročanju iraškega ministra za zdravje Saleha Al Hasnavija ubitih najmanj 64 ljudi, 360 pa je bilo ranjenih, od tega jih je na zdravljenju v bolnišnici ostalo le 20 odstotkov. Tarča napadov so bile šiitske četrti v iraški prestolnici. Eksplozije so odjeknile v 17 mestnih četrtih, nekatere v bližini lokalov oziroma restavracij.

Večinoma je šlo za eksplozije avtomobilov bomb – teh je bilo kar 14, v dveh primerih je šlo za eksplozijo ob cesti nastavljene bombe, na jugozahodu mesta pa so uporniki izstrelili salvo minometnih granat. Ti napadi kažejo večjo moč upornikov, kot pa so o njej predvidevali ameriški in iraški vojaški predstavniki.

Eksplozije so odjeknile v šiitskih četrtih Kadimija na severozahodu, v Amili, Baji in Šuli na jugozahodu, v Uru in Zuhuru na severovzhodu, v Sadr Cityju, Kamaliji in Aminu na vzhodu in v Abu Dsirju na jugu mesta. Ostale eksplozije so odjeknile v mešanih sunitsko-šiitskih četrtih.

Predstavnik ameriškega Nacionalnega varnostnega sveta Mike Hammer je dejal, da ZDA ostro obsojajo tako zlobno nasilje. "Verjamemo, da bodo Iračani ostali odločni in ne bodo podlegli naporom upornikov, ki želijo ponovno zanetiti sektaške spopade," je še dodal.

Irak je več kot osem mesecev po volitvah še vedno v političnem primežu, saj vlade še vedno niso oblikovali. To stanje negotovosti pa bi lahko, kot se bojijo nekateri, izkoristile prav sunitske uporniške skupine, ki bi lahko ponovno zanetile sektaške spopade po državi.

"Bili smo na ulici, ko smo zaslišali glasen pok, nato pa smo videli dim in dele avtomobilov, ki so leteli po zraku," je povedala ena izmed prič eksplozije v Sadr Cityju, kjer je v bližini tržnice eksplodiral avtomobil bomba. "Ljudje so v paniki začeli bežati in kričali imena svojih bližnjih," je še dodala priča dogodka.

  • ULTRA 1
  • ULTRA 2
  • ULTRA 3
  • ULTRA 4
  • ULTRA 5
  • ULTRA 6
  • ULTRA 7
  • ULTRA 8

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Chelsea_
03. 11. 2010 14.55
3 svetovna se bliŽaaaa..
Ca6e
03. 11. 2010 14.05
na tak način ne bojo nikoli pridobl ljudi na svojo stran!!! Prvi korak proti zmagi je pridobitev ljudstva na svojo stran!!! Art of war, Sun tzu!!!
jerox
03. 11. 2010 10.48
in kje je ta Bagadad po vaše