Tujina

FOTO: 'Tudi ženske lahko protestirajo'

Sana, 17. 04. 2011 17.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
8

Potem ko je jemenski predsednik Saleh v petek dejal, da je mešanje moških in žensk na protestih v nasprotju z islamskim pravom, so ulice spet preplavile množice, med njimi tudi ženske, ki zahtevajo predsednikov odstop.

Na današnjih protestih v več jemenskih mestih se je zbralo na tisoče ljudi, ki so protestirali proti izjavam jemenskega predsednika Alija Abdulaha Saleha v zvezi z udeležbo žensk na demonstracijah. Saleh je v petkovem govoru namreč dejal, da je mešanje moških in žensk na protestih v nasprotju z islamskim pravom.

Med protesti je Salehova vojska streljala na protestnike in pri tem ranila najmanj štiri ljudi. Očividec je povedal, da so vojaki začeli streljati, ko so protestniki želeli iti na pohod po ulicah zunaj njihovega običajnega protestnega območja. Ranjence so z reševalnimi vozili in osebnimi vozili prepeljali v bolnišnico.

Današnjih protestov v Taizu se je udeležilo več kot 100.000 ljudi, na tisoče pa jih je protestiralo tudi v mestih Ib, Aden, Šabva in drugod po državi. Protestov so se udeležile tudi številne ženske, ki so zahtevale odstop predsednika. Eden od organizatorjev protestov Abdel Malek al Jusefi je dejal, da bi lahko bili protesti "zadnji žebelj v Salehovi krsti".

Jemensko notranje ministrstvo je medtem danes sporočilo, da so prijeli 14 ljudi, osumljenih, da so streljali in ubili 52 protestnikov v Sani minuli mesec. Ministrstvo je osumljene v povezavi s tragičnim dogodkom, ki se je zgodil 18. marca v bližini univerze Sana v jemenski prestolnici, predalo državnemu tožilcu. V povezavi z dogodkom nameravajo zaslišati še 30 drugih osumljencev, so še sporočili.

Ženske zahtevajo Salehov odstop.
Ženske zahtevajo Salehov odstop. FOTO: Reuters

Po trditvah aktivistov je bilo 52 ljudi ubitih v okviru "koordiniranih ostrostrelskih napadov", usmerjenih proti protestnikom v univerzitetnem kampusu v Sani.

Jemen so po zgledu ljudskih vstaj v drugih arabskih državah konec januarja zajeli množični protesti proti režimu predsednika Saleha, ki je na oblasti od leta 1978. Med protesti je bilo po navedbah očividcev in zdravniških virov doslej ubitih več kot 125 ljudi.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ca6e
17. 04. 2011 23.23
Kr pripravite se na nindža kostume in maškare vsak dan, Džamija se že gradi, upam da so obrezanci vsaj tolk kulturni da ne bodo postavl zvočnika na vrh in upil na njega brez posluha ker jih itak noben ne razume! Zračka je že pripravljena v primeru prekomernega upitja!
JezekSekaSeka08
17. 04. 2011 22.05
A to majo lokalno prvenstvo v ninjah ... pa sej ni noben normalen ... ah, pa kaj bi se človek sekiral ...
Audy
17. 04. 2011 21.38
Un(a) z marelo je najbol, hahahaha
Jinks
17. 04. 2011 19.40
"...ženska v javnosti ni v skladu z islamskim pravom..." Super, in ravno zdaj ko se je muslimanizacija evrope ravno prav začela.... Te vere nas bodo vse pokopale!
lesnikovsok
17. 04. 2011 19.39
jst ne vidim niti ene ženske na slikah? tisti ki so pod rutah pa nemore noben vedt a je ženska al tip.. lp
galjot
17. 04. 2011 18.56
BRAVO ŽENSKE-NE SE PUSTITI !!! Saleh je pa tako ali tako že v stanju neprištevnosti.
BogatunLOL
17. 04. 2011 18.44
Hja, ker je SLAEH ameriški podpornik ni sledu o kakršnih koli pritiskih na njega... Kaj šele govora o zločinih, ki jih vpričo celega sveta počne prav v času, ko nedaleč stzran glasno in nasilno "branijo civiliste" OBAMA, KLIČE TE HAG! Samo kaj, ko pa ga ZDA ne priznajo, vsiljujejo ga pa drugim... Kar ne odgovarja nim, MORA OSTALIM! NA BRUHANJE MI GRE...
JanezNovakJohn
17. 04. 2011 18.36
Arabski narod se ne zaveda kaj je demokracija Evropsko Slovenskega tipa. To verjetno za njih sploh ni pomembno. Koljejo se že od pamtiveka, saj jim vera pravi, da jih junaška smrt za domovino pripelje v nebesa. Eni in drugi se pa bojujejo za domovino. Pa razumi.