Tujina

FOTO: 'Svojih duš ne bomo prodali multinacionalkam'

Ženeva, 28. 11. 2009 18.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Ženevi se je zbralo okrog 3000 ljudi, ki so izražali svoje nasprotovanje tridnevnemu vrhu držav članic Svetovne trgovinske organizacije (WTO). Izbruhnili so celo nemiri.

Protesti ob vrhu STO-3
Protesti ob vrhu STO-3 FOTO: Reuters

Na demonstracijah se je zbralo več kot tri tisoč protestnikov, ki so izražali svoje nezadovoljstvo s kapitalističnim sistemom. Sprva mirne demonstracije so se sprevrgle v nemire, ko je skupina 200 protestnikov začela razbijati okna bank, trgovin in lokalov v samem centru Ženeve. Zažgali so celo nekaj avtomobilov na osrednji mestni ulici. Ulice je preplavil tudi solzivec, čeprav ni jasno, ali je bilo to delo policije ali nasilnežev.

Sicer pa zbrana množica ni bila nasilna. Nosili so slogane z napisi 'Stop kapitalizmu', 'WTO je sovražnik podnebja', 'Svojih duš ne bomo prodali multinacionalkam' in podobno. Nekaj žensk je bilo oblečenih v 'WTO neveste', spremljali pa so jih ženini, ki so imeli na svojih oblekah pripete logotipe Coca Cole, Nestleja, Pfizerja, Novartisa, Bayerja in drugih multinacionalk.

Aktivisti so prepričani, da politika držav članic ustvarja revščino tako v revnih kot tudi v bogatih državah, opozorili pa so tudi na incident, ki naj bi se zgodil tik pred protesti. Trije južnokorejski aktivisti naj bi prileteli na ženevsko letališče, vendar pa naj bi jim letališke oblasti na ukaz zvezne vlade preprečile vstop v Švico.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
29. 11. 2009 17.58
malipandit 29.11.2009, 02:03 3 To drugace redno pocne policija, ki se za te namene nalasc preoblece v demonstrante, potem pa kao lahko posreduje prava policija ki zacne demonstrante razganjati z vodnimi topovi in solzilcem. V nasprotnem primeru tega ne bi smeli uporabiti saj bi krsili nacela kao demokracije. --------------------- No ja ,ni dokazov ,se pa vsaj vojska ne pelje s tanki čez folk ,ali pa jih s šmajserji ne nareže Načeloma pa držim s protestniki! Vedno in povsod ,pa na bo to v Evropi ,Iranu ,Kitajskem itd.
malipandit@email.si
29. 11. 2009 02.03
Sprva mirne demonstracije so se sprevrgle v nemire, ko je skupina 200 protestnikov začela razbijati okna bank, trgovin in lokalov v samem centru Ženeve To drugace redno pocne policija, ki se za te namene nalasc preoblece v demonstrante, potem pa kao lahko posreduje prava policija ki zacne demonstrante razganjati z vodnimi topovi in solzilcem. V nasprotnem primeru tega ne bi smeli uporabiti saj bi krsili nacela kao demokracije.
hobbes
28. 11. 2009 19.10
delavske demonstracije danes večina ljudi podpira, a ko se pa zberejo protestniki, katerim imajo podobne motive, kot demonstranti danes v ljubljani, samo ker je njihov estetski videz bolj radikalen, nekonvencialen, se jih pa takoj popljuva. pa še nekaj: zanima me, koliko delavcev bi podprlo takšno obliko manifestacije, ki se je zgodila danes v ženevi? delavce bi moral pa vsak podpirati. naslednja stvar pa je, žalostna stvar, da mnogi še zmeraj vidijo v različnih oblikah družbenega upora sledi komunizma. taka oblika manifestacij, se pravi, da so bili malo našemljeni, pa je bila značilna že med vojnama pri berlinskemu dadaizmu.
proofreader
28. 11. 2009 18.53
To bolj izgleda kot srečanje klovnov?