Tujina

FOTO: Protesti se umirjajo, strast ostaja

Bangkok, 17. 03. 2010 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Protesti na Tajskem trajajo že četrti dan, protestniki pa so se preselili pred poslopja tujih predstavništev. MZZ slovenske popotnike na Tajskem še naprej opozarja, naj bodo previdni.

Na Tajskem že četrti dan privrženci nekdanjega premierja vztrajajo na ulicah in zahtevajo razrešitev sedanje vlade. Zbrali so se tudi pred vladnim poslopjem, kjer so redkim protestnikom, oblečenim v rdeče majice, dovolili, da pred palačo – v znak protesta in žrtvenega darovanja – polijejo kri, ki so jo sami darovali. Protesti se sicer danes umirjajo.

Podobno akcijo zlivanja krvi pred vladno poslopje, s katero želijo premierja prisiliti k odstopu in sklicu predčasnih volitev, so protestniki izvedli že v torek. Skupno naj bi zbrali okoli 300 litrov krvi.

Sicer pa so se protestniki, potem ko so tuje oblasti opozorile, da bi se protesti lahko sprevrgli v nasilje, zdaj odpravili proti poslopjem tujih predstavništev. Obe strani, voditelji rdečih majic in vladni predstavniki, pa sta odločeni, da bosta vztrajali pri mirnih protestih. Protestniki namreč še vedno vztrajajo, da je vlada premierja Abhisita Vejjajive nezakonita in bi jo morali razrešiti.

Število privržencev opozicije se je četrti dan protestov močno zmanjšalo. Potem ko se je konec tedna zbralo okoli 100.000 protestnikov, četrti dan vztraja le še 10.000 najbolj gorečih privržencev nekdanjega premierja, vendar strast ostaja enaka, zahteve so le še glasnejše.

Protesti na Tajskem-5
Protesti na Tajskem-5 FOTO: Reuters

Opozorilo turistom

Številne države svojim državljanom svetujejo, naj bodo, če se na Tajsko odpravijo, previdni, saj se bojijo izbruha nasilja. Opozorilo je na svoji spletni strani objavilo tudi slovensko ministrstvo za zunanje zadeve. Kot so zapisali, državljanom, ki se bodo v prihodnjih tednih zadrževali v Bangkoku in okolici, svetujejo izjemno previdnost ter izogibanje krajem demonstracij in zbiranj. Prav tako priporočajo spremljanje informacij lokalnih medijev in po potrebi, upoštevaje dogajanja, spremenijo in prilagodijo načrtovane poti.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.