Tujina

FOTO: 'Pogumen mož, ki se je postavil za svoja stališča'

Praga, 21. 12. 2011 09.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Središče češke prestolnice so zasedli ljudje, ki se želijo posloviti od umrlega nekdanjega predsednika. Havel je bil zelo priljubljen, njegova krsta pa je že v dvorcu Hradčani.

Havel, ki je bil predsednik Češkoslovaške med letoma 1989 in 1992 ter nato Češke med letoma 1993 in 2003, je umrl v nedeljo v starosti 75 let. Umrl je v spanju po dolgi bolezni. Nekdanjemu strastnemu kadilcu so decembra leta 1996 zaradi rakavega tumorja odstranili tretjino pljuč, od takrat pa je trpel zaradi kroničnega bronhitisa.

Na Češkem se je začelo tridnevno žalovanje za nekdanjim predsednikom Vaclavom Havlom, ki je umrl v nedeljo. Njegovo krsto so v pogrebnem vozilu peljali po središču prestolnice, nato so prečkali Karlov most in se napotili na praški grad Hradčane. Ob tem se je Havlu poklonilo več kot 10.000 ljudi. Številni, ki so na ulicah spremljali sprevod, so črn avtomobil s krsto pospremili s ploskanjem.

Nekateri od žalujočih so v rokah držali napise s Havlovim življenjskim motom "Resnica in ljubezen morata zmagati", spet drugi s kratkim sporočilom "Hvala, Vaclav". Eden od žalujočih je o pokojnem predsedniku za nemško tiskovno agencijo dpa dejal: "Bil je zagovornik idealov, ki nam jih v teh sodobnih časih primanjkuje." S počasnim korakom je krsto spremljala častna straža 200 vojakov, poleg vdove Dagmar pa sta hodila pokojnikov brat Ivan in sedanji češki predsednik Vaclav Klaus.

Prav slednji je imel na gradu žalni nagovor. Čehe je pozval k nadaljevanju boja za svobodo in demokracijo, ki ga je začel njegov predhodnik. Po Klausovih besedah je bil Havel pogumen mož, ki se je bil pripravljen postaviti za svoja stališča, četudi je to pomenilo osebno žrtvovanje.

Pogrebne slovesnosti bodo tudi v petek, sicer pa se je danes v prestolnici zbrala nepregledna množica ljudi, ki se želi pokloniti in posloviti od priljubljenega voditelja. Za pogrebnim vozilom sta hodili tudi pokojnikova žena Dagmar in hči Nina.

Petkove pogrebne slovesnosti za nekdanjim češkim predsednikom in ikono žametne revolucije se bodo udeležili številni državniki, med njimi francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, nemška kanclerka Angela Merkel ter predsednik Izraela Šimon Peres. Slovesnosti se bo udeležil tudi slovenski predsednik Danilo Türk.

Pokojnikova žena Dagmar in hči Nina
Pokojnikova žena Dagmar in hči Nina FOTO: Reuters

V češki prestolnici pričakujejo tudi avstrijskega predsednika Heinza Fischerja, predsednika Gruzije Mihaila Saakašvilija ter slovaškega predsednika in premierko, Ivana Gašparoviča in Iveto Radičevo.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kmardra
22. 12. 2011 07.30
Masonerija deluje !!
kim llsung
21. 12. 2011 19.02
+0
zakaj cenzura
Martian
21. 12. 2011 11.06
+7
Slava mu!Naj počiva v miru!
Tonček Balonček
21. 12. 2011 10.23
-12
A to je evropska Severna Koreja? A bo v stekleni krsti?