Tujina

FOTO: Narava kaže zobe

Denver/Sacramento, 23. 05. 2008 16.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Koloradu so tornadi v eni sami uri izbrisali na desetine domov. Močan veter je prevračal celo vlake. V Kaliforniji pa gozdove in stavbe požira ogenj.

Kar šest tornadov je na severu ameriške zvezne države Kolorado povzročilo pravo razdejanje. Uničenih je na desetine domov, močan veter je prevračal tovornjake in celo vlake.

Vlak se ni mogel upirati moči vetra.
Vlak se ni mogel upirati moči vetra. FOTO: Reuters

V samo eni uri je opustošil kraje na razdalji petdeset kilometrov. Najhuje je v Windsorju, mestecu z okoli 19 tisoč prebivalci, kjer pa žrtev na srečo ni bilo. "Bil sem prestrašen. Zdelo se mi je, da bo toča prebila streho. Bila je velika kot žoga za baseball,“ je povedal eden od dijakov, ki jih je neurje presenetilo med poukom. "Mesto si še dolgo ne bo opomoglo,“ pa je dejal župan John Vasquez. Cele ulice so opustošene, pridelek na poljih je uničen.

V bližnjem Greeleyju je neurje zahtevalo smrtno žrtev. Umrl je moški, ki je poskušal v svojem avtodomu ubežati divjanju tornada. Ti so letos v Združenih državah zahtevali že okoli 100 žrtev, največ v zadnjem desetletju.

Tornado je poleg silovitega vetra spremljala toča v velikosti žogic za baseball.
Tornado je poleg silovitega vetra spremljala toča v velikosti žogic za baseball. FOTO: Reuters

Največ tornadov ponavadi zabeležijo pozno spomladi ali zgodaj poleti, nato pa spet pozni jeseni. Zato že napovedujejo, da jih bo letos rekordno veliko. Kot kaže, se bodo morali nanje navaditi tudi tam, kjer jih doslej ni bilo. Windsor namreč leži pod vznožjem Skalnega gorovja in doslej je veljalo, da goro ščitijo mesto pred takšnim divjanjem narave.

Sosedje so priskočili na pomoč moškemu in mu iz porušene hiše pomagali nositi še uporabne stvari.
Sosedje so priskočili na pomoč moškemu in mu iz porušene hiše pomagali nositi še uporabne stvari. FOTO: Reuters

Ogenj ogroža tudi vile milijonarjev

Medtem ko v Koloradu divjajo tornadi, v Kaliforniji pustoši ogenj. Na severu te zvezne države gori že drugi dan, požar se zaradi suhih tal in močnega vetra izjemno hitro širi. Plameni so doslej požrli 12 hiš, še 500 je ogroženih. Območje, kjer so svoj košček raja našli številni bogataši in tam zgradili razkošne vile, je moralo zapustiti več sto ljudi.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Variatio delectat
23. 05. 2008 19.59
Dreko123, s svojo zapoznelo komunajzarsko ideologijo si smešen. Ves svet pretirava z izpusti. Če se samo spomnim Černobila, kjer so tvoji rdeči favoriti zamolčali, za kakšno dejansko nevarnost je šlo in s tem povzročili še dodatno katastrofo. Prav dobro se spominjam, kako so nas sovjetski "frendi" o tem obvestili. Sicer pa se preseli za nekaj časa v socialistično Kitajsko, če si premlad in nisi doživljal socialističnega raja.
srecnii
23. 05. 2008 19.13
Ne morem vrjet, kako je lahko vlak prekucnlo
SIMSI
23. 05. 2008 18.09
globalno segrevajne! - ko bomo zmanjšali vnos plinov v ozračje se " mogoče" to ne bo več dogajalo...samo ... kdaj že...
hinko.murovec@siol.net
23. 05. 2008 17.58
Vse se vrača, vse se plača. Kar je človek zasejal s svojim odnosom do narave bo dobil povrnjeno z obrestmi. Surovo a edino pošteno. LP