Tujina

FOTO: Na Tajskem so poplave terjale že 253 življenj

Bangkok, 10. 10. 2011 17.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Tajska se bori z najhujšimi poplavami v zadnjih 50 letih. Umrlo je že več kot 253 ljudi. Evakuirati so morali tudi nekatere bolnišnice v prestolnici države. Poplavljene so tudi številne tovarne in podjetja.

Tajska predsednica vlade Jingluk Šinavatra je začasno odpovedala obisk Malezije in Singapurja, saj se njena država spopada s poplavami, ki jih je prineslo monsunsko deževje, poročajo na spletni strani Asia News Network. Gre za najhujše poplave v zadnjih 50 letih. Po podatkih tujih medijev je do zdaj umrlo najmanj 253 ljudi. 2,6 milijona ljudi je moralo zapustiti svoje domove, uničenih pa je deset odstotkov tajskih riževih polj.

Vremenoslovci napovedujejo, da bo v prihodnjih dneh še deževalo, poleg tega pa je napovedana visoka plima. Prebivalce Bangkoka ogroža tudi reka Čao Praja, ki že prestopa bregove. Medtem pa oblasti poskušajo na vsak način preprečiti najhujše. V bangkoške kanale so postavili več kot 400 dodatnih črpalk, da bi hitreje prečrpali vodo v glavni rečni kanal. Sedem dodatnih črpalk so namestili tudi v predmestju.

Prebivalci Bangkoka pa rešujejo svoje premoženje in se selijo v višje predele. Vlada pa je napovedala, da se bodo napori kmalu preusmerili od preprečevanja širjenja poplav k reševanju najbolj ogroženih. Sicer so v mestu že zaprli večino tovarn in podjetij. Nekateri industrijski obrati so skoraj v celoti pod vodo.

Kitajska je Tajski že donirala 735.672 evrov in zaloge hrane ter zdravil, Združene države Amerike pa so sporočile, da bodo Tajski pomagala z 71.344 evri.
Kitajska je Tajski že donirala 735.672 evrov in zaloge hrane ter zdravil, Združene države Amerike pa so sporočile, da bodo Tajski pomagala z 71.344 evri. FOTO: Reuters

Včeraj so oblasti v Bangkoku odprle 80 evakuacijskih centrov v devetih četrtih. Številne so odprli kar v šolskih poslopjih. Sicer pa tuji mediji poročajo, da so poplavljene tudi nekatere bolnišnice, zaradi česar so morali evakuirati vse bolnike.

Minuli teden je vlada odprla poseben center na bangkoškem letališču Don Muang, kjer organizirajo reševanja. Prvi dan delovanja so prejeli več kot 20.000 klicev na pomoč. V centru tudi pozivajo vse, ki lahko prispevajo, naj darujejo riž, drugo hrano, zdravila in kuhinjske pripomočke, ki bi jih lahko evakuirani ljudje uporabljali.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.