Tujina

FOTO: Na safari in – v slum!

Nairobi, 26. 09. 2009 09.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kenija je uvedla popolnoma novo vrsto turizma: turizem revščine. Lokalne organizacije namreč tujim gostom prodajajo vodene oglede po največjemu 'slumu' v prestolnici.

Kibera-7
Kibera-7 FOTO: Reuters

Evropski turisti vedno pridejo dobro pripravljeni – obuti v pohodne čevlje, namazani s kremo in oboroženi z nahrbtniki. "Mogoče je malo čudno priti sem," je dejal Eric Schlangen, eden od tovrstnih turistov, ki je obiskal Kibero, najverjetneje največjo revno četrt oziroma 'slum' na svetu. "Vendar pa sem hotel videti, kako v tej državi živijo ljudje, ne samo živali."

Za nekaj več kot 20 evrov lokalne turistične organizacije gostom obljubijo vpogled v življenja več sto tisoč prebivalcev, ki so nagneteni v majhne hiše s pločevinasto streho, v naselju, kjer so poti blatne, kanalizacija teče po izkopanih jarkih med barakami, tla pa pokrivajo raznobarvne plastične vrečke, napolnjene s fekalijami, kot piše ena od spletnih strani v svojem oglasu.

Kibera-1
Kibera-1 FOTO: Reuters

Vsi nad novo vrsto turizma niso navdušeni. Kritiki tako trdijo, da se Kibera ne more primerjati z Južnoafriško republiko, kjer vodeni ogledi mesta prikazujejo zgodbo apartheida, ampak da gre izključno za ogledovanje revščine, pri čemer so tamkajšnji prebivalci razstavljeni kot živali v živalskem vrtu.

Organizatorji ogledov se takšnim razlagam upirajo. "Demistificirati hočemo ta kraj, predstavo, da je poln nasilja in žalosti. Ljudje so sicer res revni, vendar pa živijo normalno življenje," pravi Martin Oduor, turistični vodič, ki je bil rojen v slumu in tam še vedno živi, ob tem pa zagotavlja, da tudi ves izkupiček od ogledov ostane v četrti. In ta ni zanemarljiv – turisti so nad 'znamenitostjo' navdušeni. Eric Schlangen je tako po koncu ogleda dejal, da si bo Kibero zapomnil kot "kraj upanja". "To je naredilo name večji vtis kot piramide v Gizi."

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cali_love25@hotmail.com
26. 09. 2009 14.09
res se mi smilijo...tako da sem res lahko srečen kje živim pa kako...res upam da se ta afrika spravi na noge...ampak imam občutek da bo vedno tako....res ne vidim izhoda...to bi morale močne države dobro premislit kako pristopit tem problemom...ne pa samo hrane pošiljat dol pa da so oni dovolj pomagali...
DedekLakai
26. 09. 2009 12.24
@nekdo... Se popolnoma strinjam. Vse te organitzacije bi mogle delat kot Bill Gates. On ne pošlje dol hrano ampak semena. In tako uči folk kako se sadi in "vugaja" pšenica, koruza in ostale žitarice in tako lahko oni sami predelujejo vse skup. In tak bi mogli vsi delat, le tako lahko (če res ni prepozno) sravijo Afriko na noge.
Mario Matijevic
26. 09. 2009 11.29
Bravo Georgije!! ...sj je prov da bi "lepo živeči" (če se lahko tako smotano izrazim)ljudje/turisti videli v živo,kako živijo eni določeni ljudje,kako so pogumni,trdoživi,odporni,kaj vse prenesejo in v kakih pogojih živijo!...in če bi vsak od tistih,ki to grozo vidjo,imel vsaj ene dve frnikuli v glavi,bi zastopil,kako je v resnici njemu lahko in kako lepo življenje ima,pa kljub temu jamra. Predvsem bi bila to krasna lekcija za današnjo mladino!! :)
nekdo...
26. 09. 2009 11.25
Sej z denarjem jim itak ne moraš nič pomagat. To je brezveze da daš takemu denar v roko... Ampak ga moraš izobrazit kako si naj sam pomaga, naučit ga je treba delat itd. Ne pa da so vse te svetovne organizacije po teh predelih sveta nardile š večjo bedo, ker so ljudje postali leni in ne rabijo nič delat ker pač dobijo hrano od teh organizacij. A evropejci jih hodijo gledat ko opice v živlaskem vrtu.
qki
26. 09. 2009 11.22
tja bi mogli poslat vse tiste, ki imajo za naše razmere sicer povprečne plače in kljub temu jamrajo, da nimajo keša in dostojnega življenja... pravzaprav pa tisti turisti itak ne vedo v kaj se spuščajo, če gredo v to bedo.
Feels_good_man
26. 09. 2009 11.02
sej če turisti tam pustijo kej denarja za revne to ni tok slabo
spik3king
26. 09. 2009 10.58
"Kenija je uvedla popolnoma novo vrsto turizma: turizem revščine..." Zakaj bi šel v Kenijo če bom lahko kmalu gledal to v Evropi ? -.-'
Komentator441
26. 09. 2009 10.54
A ni lepo, turist pride, mal pogleda tisto revščino, poslika kakega froca z velikimi prosečimi očmi, nato pa gre nazaj na Zahod, ter živi dalje, slike pa kaže na družinskih srečanjih... Tisti otrok z velikimi prosečimi očmi pa že zdavnaj pogine med smetmi... Glavno je, da imamo zahodnjaki svoj turizem, da se ne dolgočasimo...
Nad.oblaki
26. 09. 2009 10.34
someclan: tudi sam poslušam rap že vrsto let, pa se nimam za gangstarja... fora je v tem, da neveš kaj dejansko hip-hop kultura obsega. Tako, da...
someclan
26. 09. 2009 10.30
kje je zdaj evropska mladina, ki se ima za raperje??!!! Vse ki mislijo da so gangsterji in mislijo da so iz ghetta bi za en mesec v ta slum poslal!!
Nad.oblaki
26. 09. 2009 10.15
V tej bogi afriki je problem, da ne samo da nimajo, ampak sploh ne poznajo besede demokracija... ker so preprosto 100 let za preostalim svetom. Pa tu ni kriv samo "belec" in kapitalizem, ampak v večji meri so krivi tudi sami za njihovo bedo: prekomerna populacija, neozaveščenost mladih glede spolnoprenosljivih bolezni AIDS (v J Afriki, kjer bo prihajajoče SP v nogometu, je okužen vsak 3. državljan), droge, alkohol, zavračanje šole in stalna medplemenska borba za oblast.
medo90
26. 09. 2009 10.14
Če si reven še ne pomeni ,da moraš živeti na smetišču .Glede na to ,da nihče ne dela bi lahko saj pospravlji za sabo ampak to je že druga zgodba .
illusion.
26. 09. 2009 09.48
to je to. da vidiš vso revščino in ne samo blišča. tudi v najsijajnešji ameriki bi lahko blo to.