Tujina

FOTO: Mesto, ki že 40 let počasi izginja

Atafona, 27. 11. 2010 06.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Leto za letom morje v brazilskem mestecu Atafona požira obalo in spodjeda hiše, ki druga za drugo padajo v valove. Počasno umiranje kraja se je začelo konec 60. let, od takrat pa je izginilo že 400 stavb.

Atafona, mestece na severu brazilske zvezne države Rio de Janeiro, vse bolj postaja podobna prizorišču snemanja kataklizmičnega filma. V nekaj desetletjih je v morje 'padlo' 400 stavb, ob obali zevajo ostanki zapuščenih domov.

Grozljivi scenarij se je začel odvijati konec 60. let, od takrat pa morje vsako leto spodje okoli tri metre obale. Prebivalci se vedno bolj zavedajo svoje nemoči v boju z naravo, hkrati pa tudi dejstva, da je za počasno izginjanje njihovega domačega mesta posredno odgovoren prav človek.

Peščene sipine kot tiha grožnja visijo nad mestom.
Peščene sipine kot tiha grožnja visijo nad mestom. FOTO: Reuters

Razloga za vse hujšo erozijo sta dva. Zaradi segrevanja ozračja se segreva tudi morje, valovi pa so zato višji in hitreje spodjedajo tla. Kot napovedujejo klimatologi, se bo ta pojav v prihodnosti še stopnjeval. Poleg tega tovarne ob reki Paraiba do Sul, ki se pri Atafoni izliva v morje, porabijo toliko vode, da je struga vedno bolj prazna. Vanjo zato vdira morje in tudi peščeni nanosi, ki jih je svoj čas reka nosila s seboj in tako vsaj deloma izničila učinek morja, ne dosežejo mesta. Dejstvo, da je Atafona postavljena na peščenih tleh, tudi ne pomaga.

Nekateri prebivalci so obupali in se odselili, drugi so si postavili nove domove dlje od obale, tretji še čakajo, da napredujoče morje doseže tudi njih. V zadnjih 30 letih so morali kar dvakrat prestavljati svetilnik!

Atafona - 7
Atafona - 7 FOTO: Reuters

A težav nima le Atafona, zaradi dvigovanja morske gladine trepetajo ob celotni brazilski obali. V državi, kjer ima eden od štirih prebivalcev dom tik ob morju, je grožnja še toliko večja. To namreč pomeni, da je ogroženih kar 45 milijonov ljudi.

Podobne skrbi imajo ljudje po vsem svetu. In zato polagajo velike upe v bližajoči se okoljski vrh v mehiškem Cancunu. Tam naj bi popravili napake iz Kopenhagna, kjer so veliko govorili in malo sklenili. A strokovnjaki tudi tokrat niso optimistični. Ob tem pa je bilo leto 2010 najtoplejše v več kot 150 letih (podatke beležijo od leta 1850), koncentracije toplogrednih plinov pa so dosegle najvišje vrednosti.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kren77
28. 11. 2010 12.51
Že ko sem naslov prebral sem vedel nadaljevanje. Sicer pa je morje bilo vedno glavni oblikovalec obale, ki spodjeda rahle kamnine, trše ostanejo in tako nastane Škotska, Irska...obala oz klifi. Mogoče bi avtorji malo prebral o geologiji, ne pa s takimi bučami prihajali.
MISKO2
28. 11. 2010 09.51
Si predstavljate? Greste na dopust za 3 tedne v neko drugo državo pa prideš domov pa hiše več ni !!
lila.ayla
28. 11. 2010 09.28
pa kaj vam ni jasno... če je "globalno segrevanje" laž ali ne, sploh ni pomembno! (očitno je elita že vedela kakšno "igračo" morajo dat otrokom da se kregajo in stvar ostane na mrtvi točki) Kar slabo mi je, ko vidim koliko plusev ima odpri.oci, ki išče izgovore, kako segrevaja ni. no, mogoče ga res ni, in se zemlja ohlaja (sm prepričana da maš v svoji sobi 100 aparatur ki ti to dokazujejo), ampak: pomembno je to, da te iste stvari, ki NAJ bi povzročale "segrevanje", povzročajo ČLOVEŠKO UMIRANJE. a ste res tok omejeni na medijske agende, da ne znate sami mislt? zravn se pa napenjate z enimi teorijami zarote, ki jih peljete tako da sporočate "onesnaževanje je totalno neškodljivo za vse, dajmo svinjat dalje"! in to naftnim in drugim "umazanim" lobijem popolnoma paše, ker dokler se ljudje ne zavedo, da so ogroženi neposredno oni sami (ne pa zemlja v prihodnost, za ketero povprečne ljudi itak ne briga), se nihče ne zares ne buni (razen nekaj eko organizacij).
hotchilipoper
28. 11. 2010 08.20
BAJTO POSTAVIŠ NA 6M KOLE,PA MAŠ ZA 30 LET MIR,PA ŠE ČOLN IMAŠ POD STREHO :))))
k8rc
28. 11. 2010 01.19
13.000.000.000 let se že vse spreminja a zdaj bomo to kar naenkrat ustavili
Mare61
28. 11. 2010 00.58
Odpri.oci Sedi pet.
schutzstaffel
27. 11. 2010 19.29
Odpri.oci 27.11.2010, 19:13 1 BRAVO!
Odpri.oci
27. 11. 2010 19.13
In za kaj vse naj bi bilo krivo izmišljeno "globalno segrevanje" ????? . To, da NASA vsako leto razglasi za "najtoplejše v zadnjih 150 letih" (to je enak stavek že od 2007, le letnice menjajo!!!), je razlog samo v tem, da ZDA nimajo več "vesoljskega programa" in mora NASA najti novo področje delovanja, da lahko "vleče" denar iz proračuna in upraviči lasten obstoj. Vsi ostali NEODVISNI podatki in meritve kažejo, da se zemlja OHLAJA že od 1998 !!!! Glede "dviga gladine morja"... pa tole : Gladina morja se počasi dviga že od leta 1900 in je v zadnjih 110 letih narasla za celih 20 cm..... res šokantno !!!! In meritve tudi kažejo, da se zadnja leta hitrost dvigovanja prav nič ne povečuje in ne odstopa od celega 110-letnega povprečja !!!! . Je pa v zadnjem poglavju lepo zapisan razlog, zakaj boste v večini REŽIMSKIH oz. USA-lastniških medijih vsakodnevno prebirali ZLAGANE APOKALIPTIČNE NOVICE o potrebi uvedbe novih in novih CO2 davkov (odpustkov), ki bodo polnili pohlepne žepe židovskih banksterskih družin !!!!! . Začele so se namreč "počitnice" za alarmiste... v Cancun-u.... In tega "kongresnega turizma" se udeležuje tudi 11 slovenskih eko-histerikov, ki jim dopust plačuje proračun. Med njimi je tudi predstavnica društva FOKUS !!!!! PS : Me prav zanima, ali bo to "donacijo" prikazala v dohodninski napovedi... jaz mislim da ne, ker "kdor laže... tudi krade"... in to društvo (oz. njihovi predstavniki) lažejo še bolj, kot pes teče !!!!!
haute.couture
27. 11. 2010 17.18
@lila.ayla: ja tko je ljudje smo sebična bitja in tako bo vedno ;)
haute.couture
27. 11. 2010 17.16
ubistvo bi se globalno segrevanje tako ali tako zgodilo in te "greenpeace" bedarije ničesar ne bodo spremenile, to je moje mnenje zdj pa navalite z minusi.
Kimberley-Echo
27. 11. 2010 15.52
So pa zato parcele ob morju poceni.
trdoleska
27. 11. 2010 12.55
Rok Pirc Ne g lede na to kaj paraviš, si pa legenda,d a daješ v isti koš 24ur in CNN :))).
F10
27. 11. 2010 12.28
Mislim, da bi morali člani Greenpeace-a ukrepati in nemudoma oditi tja postaviti živi zid.
BananaJoe
27. 11. 2010 12.12
pogooglajte in poglejte aral sea in zakaj je izginilo. med ostalim na youtube pogejte še 14.del konference OPS in kaj nas čaka v butalah.
lila.ayla
27. 11. 2010 11.25
razlika je med podnebnimi spremembami in uničevanjem ekosistema. res je, da podnebne spremembe niso samo človeškega izvora, ampak uničevanje ekosistema pa je. in tukaj se skriva ta vaša "teorija zarote". elita raje reče da co2 uničuje Zemljo, ker tega nihče ne vidi in si vsi nekako zatiskate oči z "saj je narava močnejša". ampak kako bi pa zvenela naslovnica "CO2 UNIČUJE VAŠE ZDRAVJE"? bi potem tudi zamihnili z roko in rekli, da je to politična zarota? no, pa saj ni tu le co2, je tudi klorirana voda, na pol strupena hrana v trgovinah in nasploh onesnažen zrak zaradi večjih izpustev in hkari krčenja gozdov. če imate vsaj kanček logike in bilološkega znanja vam je lahko jasno da brez razstlin ni kisika... in probajte vpit "onesnaževanje so si izmislili da lahko nabijejo davke" ko ne boste imeli kisika da bi ga vdihnili - ok, mal pretiravam, ampak fora je da elito briga za zemljo in vedo da "povprečnega" človeka tudi, ker so vsi kratkoročno omejeni. ampak če bi bila pa propabanta na osebnem smilu: kaao vse te velike korporacije in ljudje škodijo nam direktno, potem bi bili odzivi proti nafti in umazani industriji množični in veliko bolj ostri!! ampak dokler mislite da se nekaj vas osebno ne tiče (čeprav se vašega zdravja ubistvu najbolj, toliko časa se delamo da težave ni. pakaj če največ izpustev spsustijo v zrak v indiji in na kitajskem... to je tako daaaleč... *ves srkazem ki ga premorem*
mamica55***
27. 11. 2010 10.45
@Dragon_13 ..do tega članka pa sem vedno mislil, da je človek vrhovni vodja vsega in je vse pdrejeno njegovim željam .... preveč se ceniš in nisi edini . . .
Rok Pirc 1
27. 11. 2010 10.42
lažejo! Nič nismo mi krivi, to je pač naravni cikel planeta Zemlja, samo da hočejo na ta račun (češ da smo ljudje krivi) uvest nove davke! In ni res da se ozračje segreva (tudi če bi se, bi to bil spet naraven cikel in ne človeška zasluga!), ampak dokazano je da se ozračje od leta 2000 konstantno ohlaja. Ampak teh informacij ni na 24ur, CNN, TVSLO, BBC, Reuters... Ker so to vsi mediji ki nam "prodavajo" prirejene zrežirane novice z namenom da nas imajo privite in pod konstantnim strahom! V bistvu tako po domače, terorizma NI, je izmišljen iz strani ameriške vlade, tako da spet mediji ki poročajo skoz o nekem terorizmu, lahko vemo da so mediji s prirejenimi novicami. Največji teroristi so na Wall Streetu. In tisti ki tega noče in si ne dovoli razumet, si je ubog... "Biti prilagojen v globoko bolni družbi, ni merilo zdravja." (J.Krishnamurti)
Lol121
27. 11. 2010 10.30
sami smo krivi
Dragon_13
27. 11. 2010 10.27
Groza in strah, ljudje bojte se vsega in še samih sebe, ne zapuščajte več bivališč, spite samo še v izmenah, kajti narava je živa in včasih ubere tudi tako pot ki človeku ni najbolj všeč, ali pa sploh ne, do tega članka pa sem vedno mislil da je človek vrhovni vodja vsega in je vse podrejeno njegovim željam ...
Pikachu_
27. 11. 2010 10.17