Tujina

FOTO: Castrov govor ni navdušil

Santiago de Cuba, 27. 07. 2008 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kubanci so slovesno obeležili 55. obletnico revolucije. Težko pričakovani govor predsednika Castra pa je razočaral.

Raul Castro je govoril pod ogromnim plakatom svojega brata, ki je Kubance pred točno dvema letoma zadnjič neposredno nagovoril.
Raul Castro je govoril pod ogromnim plakatom svojega brata, ki je Kubance pred točno dvema letoma zadnjič neposredno nagovoril. FOTO: Reuters
Castro je govor imel pred vojašnico, ki jo je 26. julija 1953 napadla skupina upornikov pod vodstvom Fidela Castra. To je pomenilo začetek upora proti diktatorju Fulgenciu Batisti. Januarja 1959 je ta zbežal iz države, Castro pa je prevzel oblast.

Na Kubi so slovesno proslavili 55. obletnico kubanske revolucije. Z veličastnimi ognjemeti, plesom in petjem so se Kubanci spomnili dneva, ko je Fidel Castro zrušil režim diktatorja Batiste. Državljane je nagovoril tudi kubanski predsednik Raul Castro, ki je februarja nasledil svojega 81-letnega brata Fidela.

Številni Kubanci so pričakovali napoved novih reform, a so se ušteli. Castro jim je celo posvaril, naj se ne navadijo na to, da bodo dobivali samo dobre novice. Dejal je tudi, naj se pripravijo na posledice gospodarske krize, ki pretresa svet. Govoru, ki je trajal zgolj 48 minut – njegov brat je znal govoriti tudi več ur – je v Santiagu prisluhnilo 10 tisoč ljudi.

Sporočilo je poslal tudi največjim rivalom v Washingtonu. "Še naprej bomo posebno pozornost posvečali obrambi, ne glede na to, kdo bo zmagal na naslednjih predsedniških volitvah v ZDA,“ je dejal.

Odkar je prevzel oblast, je Raul Castro uvedel vrsto sprememb. Zadnjo je napovedal ta mesec, zasebnim lastnikom bo prepustil več obdelovalnih površin. Pred tem je Kubancem dovolil bivanje v hotelih za tujce, uporabo mobilnih telefonov, načrtuje pa tudi plačno reformo.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pkorosec
27. 07. 2008 20.07
cvikcange, prosim povej mi kaj je to diktatura? Preden je Castro izvedel revolucijo so ljudje prosjacili za dostojanstvo, za demokracijo, da se resijo izpod ameriskega kolonializma. Batisti in njegovemu mentorju ZDA to ni bilo vsec. Ljudje so zapirali, mucili, pohabljali in morili. To je spremenil Castro s svojimi mozmi leta 1959 s svojimi mozmi. Ta clanek nosi napake, namrec da je 26.julija. 1952 Castro zrusil rezim. Ni res. Rezim je obstajal še 7 let. Takrat je prislo do napada revolucionarjev na vojasnico Moncada v Santiagu, ki pa se je ponesrecil. Do tega dogodka, pa je F. Castro moral ziveti v vecni nevarnosti da ga umorijo Batistini ljudje in CIA agenti. In zakaj? Do takrat še ni bil komunist ampak le en privrzenec ortodoksne stranke Chibasa, ki je nastopal proti diktaturi Batiste in proti nadvladi ZDA na Kubi. Kaj je tu bilo tak narobe, da so ga ZDA hotele ubiti? Ko je Castro l. 1959 zmagal, so ZDA takoj zacele izvajati vse mogoce akcije da bi destabilizirali Kubo in jo strli. Kaj bi se zgodilo če Castro ne bi bil vec oprezen in imel kontrolo nad razmerami? Ce ne bi bilo te "diktature" bi Kube bile spet to kar so bile. Še hujse kot je Hrvaska, le brez ponosa.
cvikcange
27. 07. 2008 12.20
pregnal diktatorja in sam postal diktator... ironično
fuksel
27. 07. 2008 12.01
pa ni on fidel:)