Tujina

FOTO: General Nkunda: heroj ali zver?

Goma/Kigali, 25. 01. 2009 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tea Šentjurc
Komentarji
18

Ruandske oblasti so aretirale generala Laurenta Nkundo. Oblasti se hvalijo, privrženci obljubljajo maščevanje, ljudje pa trepetajo v strahu pred prihodnostjo. Kdo sploh je zloglasni general?

Ruandske oblasti so 22. januarja na ruandski strani meje z Demokratično republiko Kongo aretirale zloglasnega voditelja kongovskih upornikov, zaščitnika kongovskih Tutsijev, generala Laurenta Nkundo, medtem ko je ta poskušal uiti kongovsko-ruandski ofenzivi proti uporniškim skupinam. Aretacija je prišla nenapovedano, zlasti ker Ruanda velja za Nkundovo veliko zaveznico in sponzorja. Kot predvidevajo analitiki, je bila to cena, ki jo je moral Kigali plačati za pomoč Kinšase pri skupni akciji proti hutujskim upornikom.

Poveljnik Laurent Nkunda
Poveljnik Laurent Nkunda FOTO: Reuters


Vzhodni del DR Kongo, ki je bil prizorišče najbolj krvavih, dolgotrajnih in zapletenih konfliktov, tako meddržavnih kot državljanskih, po drugi svetovni vojni in iz katerega ter v katerega se pretakajo praktično vse vojne na območju osrednje Afrike in širše, je tako ostal brez enega od najmočnejših uporniških voditeljev. Nkunda pri tamkajšnjih prebivalcih zbuja strahospoštovanje, je zaščitnik Tutsijev, velik sovražnik Hutujcev in voditelj, ki je nameraval zavzeti DR Kongo. Njegovi vojaki slovijo kot brutalne zveri, a nič hujše kot druge uporniške skupine v srcu črne celine. Je Nkunda zver ali heroj?

Prebivalci DR Konga se bojijo novih spopadov.
Prebivalci DR Konga se bojijo novih spopadov. FOTO: POP TV


Laurent se je rodil v kmečki družini, študiral psihologijo in delal kot učitelj. Leta 2004 je ustanovil uporniško skupino Narodni kongres za obrambo ljudi (CNDP). S tem ko je CNDP nadziral vse večji del kongovskega ozemlja, se je izjemno krepila Nkundova moč in postal je eden od najpomembnejših akterjev v krvavih zgodbah osrednje Afrike. Vlado kongovskega predsednika Josepha Kabile je nazadnje razburil lani, ko bi mu skoraj uspelo zavzeti mesto Goma v Severnem Kivuju. Na koncu mu to ni uspelo, prebivalstvo tega območja pa je ponovno doživelo hudo humanitarno krizo.


Nkunda zase pravi, da je edini, ki lahko zaščiti etnično skupino Tutsijev, ki živi na kongovski strani ruandsko-kongovske meje. Za vzpostavljanje nadzora na z rudami, kot so koltan, diamanti in zlato, izjemno bogatem vzhodnem delu DR Kongo pa izkorišča prisotnost hutujskih upornikov in nesposobnost vlade v Kinšasi, da bi jih razorožila in vzpostavila red. S svojimi vojaki se pri širjenju nadzora pogosto zateka k brutalnim metodam, humanitarne organizacije pa mu očitajo plenjenje, množična posilstva, mučenja in pokole civilnega prebivalstva. Samo v zadnjih letih je to območje zaradi spopadov med kongovsko vojsko, Nkondovimi silami in hutujskimi milicami zapustilo milijon beguncev. Kongovska vlada je zaradi domnevnih vojnih zločinov leta 2005 za njim razpisala mednarodno tiralico.

Goma leži na skrajnem vzhodnem delu DR Kongo.
Goma leži na skrajnem vzhodnem delu DR Kongo. FOTO: Reuters


Čeprav je bil mirovni sporazum, ki je uradno končal vojno v DR Kongo, podpisan leta 2002, se spopadi takrat niso končali. Kongovske vojne so od 90. let prejšnjega stoletja po nekaterih ocenah zahtevale že pet milijonov življenj. Sporazum iz leta 2002 je predvideval tudi razorožitev uporniških skupin in njihovo integracijo v državno vojsko, a Nkunda na to ni pristal. Njegovi vojaki, bilo naj bi jih okoli pet tisoč, a so zelo dobro opremljeni in usposobljeni, so ostali na položajih v okolici Gome. Goma pa je kraj, ki je za krhek mir v državi ključnega pomena, ne nazadnje je prav vstaja v Gomi spodnesla tudi zloglasnega avtokrata Mobutuja Seseja Seka.

Pripadniki mirovne misije ZN so kljub številčnosti neuspešni.
Pripadniki mirovne misije ZN so kljub številčnosti neuspešni. FOTO: Reuters


Združeni narodi, ki imajo v DR Kongo svojo največjo, 17.000 mož veliko mirovno misijo, niso nikoli niti poskušali zaustaviti Nkunde, saj naj bi bilo razoroževanje njegovih privržencev prenevarno. Čeprav sam trdi, da ščiti Tutsije, po genocidu v Ruandi, v katerem so Hutujci leta 1994 pobili okoli 800.000 Tutsijev in zmernih Hutujcev, pa mu nasprotniki očitajo, da hlepi zgolj po moči in naravnih bogastvih.

Otroci vojaki so pogost prizor v krvavi regiji.
Otroci vojaki so pogost prizor v krvavi regiji. FOTO: Reuters


40-letni psiholog Nkunda tudi dandanes daje, predvsem po zaslugi znamenitih očal, videz intelektualca. Rad se razglaša za kmeta, saj ima njegova družina veliko kmetijo na območju Masisi severno od Gome, kjer pridelujejo predvsem sir iz kravjega mleka. Poročeni oče štirih otrok pa je kljub temu predvsem vojak in vojskovodja. Boril se je že tako na strani Tutsijev v Ruandi kot v DR Kongo, v vojnah v obeh državah pa si je pridobil visoke vojaške čine.

Zdi se, da je njegov čas minil. Ruanda je dvakrat napadla DR Kongo, ker naj bi hotela zaustaviti hutujske napade na svoje ozemlje. Vendar sta vladi v Kinšasi in Kigaliju dosegli sporazum o skupnem boju proti uporniškim skupinam ter združili vojaške moči. Tako Ruanda Nkunde več ne potrebuje.

Vendar stari rek pravi: Nobeno zavezništvo v osrednji Afriki ne traja dlje kot tri dni. In kaj to prinaša tamkajšnjim prebivalcem, ki leto za letom doživljajo nepredstavljive grozote?

DR Kongo in Ruanda sta se odločili udariti po upornikih, a kaj, ko tega območja nihče ni nikoli mogel dolgo nadzirati, zlasti kongovske državne sile so daleč od popolnih. Prav tako je le vprašanje časa, kdaj se bodo ustvarile nove uporniške skupine in predvsem, kdo bo želel naslediti Nkundo na njegovem položaju. Spopadi in ubijanja se v zadnjih nekaj dneh ponovno razpihujejo, prebivalci se bojijo novega trpljenja, humanitarne organizacije pa napovedujejo nove reke beguncev.

Ključni igralec Nkunda je v rokah ruandskih oblasti, nihče ne ve točno, kje ga zadržujejo. DR Kongo zahteva izročitev, ker naj bi mu sodili v domovini. Analitiki pa dvomijo o izročitvi. Ni še namreč gotovo, da ga Ruanda ne bo prav kmalu spet potrebovala.

Kmet Laurent Nkunda
Kmet Laurent Nkunda FOTO: Reuters



  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Primoz Cerar 1
19. 06. 2010 19.14
čist nakokiran!!!
izbruh@gmail.com
26. 01. 2009 09.52
Če bi se rodil na Zahodu bi bil predsednik kakšne multinacionlne korporacije
mac4_m
26. 01. 2009 00.19
vsi, ki so bili v teh letih v združenih narodih bi morali biti sojeni na mednarodnem sodišču. Nereagiranje mednarodne skupnosti na take pokole je prazaprav sodelovanje pri tem.... Samo v 'kvazi' zdreženih narodih se to nikoli ne bo zgodilo..
tinie100@email.si
25. 01. 2009 21.07
Ko ga vidim se mi zdi da imam nož v hrbtu! Kakšen "zaboden" pogled! Pa ta hinavski nasmeh. GROZA! Mogoče si ni sam kriv, lahko ga je življenje v to prisililo (boj za preživetje v takšnih razmerah) ampak JE zver, definitivno!
hanse
25. 01. 2009 20.35
Mirovne sile ZN tam sploh nimajo možnosti, da bi izpostavile red in mir. Morajo zadovoljni biti, da se bodo sploh živi domov vrnili. Tam so res zveri, saj se ne streljajo, temveč z koli in mačetami koljejo. Roke proč, ZN. Laureta pa njegovim nasprotnikom predati, da mu oni sodijo.
Skynet
25. 01. 2009 20.15
Jest bi ga dal iz kože slečt... da bi saj mal začutu grozote, ki jih je povzroču, smrtna kazen bi bila preblaga.
titovka
25. 01. 2009 20.01
siguren poslanec vatikana!!!!!
zogby
25. 01. 2009 20.01
Vsak ,ki dela nepredstavljive grozote je zver!
Dr.SilvoTrobec
25. 01. 2009 19.59
Beli človek v Afriko nikoli nebi smel pridet oziroma nikoli odidet... enako kot turki na balkan
BananaPoslanec
25. 01. 2009 19.38
Kongo Bong haha
BananaPoslanec
25. 01. 2009 19.37
kaka pojava :)
alescare
25. 01. 2009 19.36
messiii-se strinjam kok mi greno na žiuce:@ admin dejte prosm mau brisat te "prvi" pa "drugi" ty
juventus
25. 01. 2009 19.26
To so v glavah idioti , sam si niso sami krivi ..............
Boris Blagotinšek
25. 01. 2009 19.19
''študiral psihologijo in delal kot učitelj'' ''kdo bo želel naslediti Nkundo na njegovem položaju'' Mogoče kakšen učitelj sociologije ali filozofije.
Ulikses
25. 01. 2009 19.18
symy1 kr je zver, je isti ko mi
MeSSiiii
25. 01. 2009 19.10
River 25.01.2009, 19:04 prvi:D Joo ti si tak cooL .. se te lahko dotaknem ? Daj enhajte z temi komentarji ... "jaz sem pa prvi" ( kaj ti naj kupim sladoled ? =)
symy1
25. 01. 2009 19.08
a če ni isti k mi pol je že zver?
River
25. 01. 2009 19.04