Tujina

FOTO in VIDEO: Libijski vojaški vrh ukazal prekinitev ognja

Tripoli, 20. 03. 2011 00.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
1034

Libijski vojaški vrh je vsem svojim enotam ukazal, naj prenehajo streljati. A kmalu zatem so iz Tripolija poročali o streljanju in eksplozijah. Pentagon tako dvomi v libijske izjave. ZDA sicer poudarjajo, da Moamer Gadafi ni na seznamu tarč zahodne koalicije.

Zahodna koalicija nadaljuje z operacijo Odisejeva zora, ki je po besedah zaveznic precej uspešna. Prvi rezultati se poznajo tudi pri libijskem vrhu. Ob koncu drugega dneva operacije je namreč po poročanju Reutersa libijski vojaški vrh vsem svojim enotam ukazal, da morajo nehati streljati in da morajo upoštevati prekinitev ognja.

Izjava libijskega vrha je naletela na dvom Zahoda, še posebej zato, ker so kmalu po tej izjavi sledila poročanja svetovnih medijev, da je iz prestolnice Tripoli slišati streljanje in eksplozije. Po poročanju Reutersa je bilo eksplozije moč slišati tudi v Bengaziju.

Ameriški Pentagon je tako sporočil, da dvomi v besede libijskega vrha. Ameriški admiral Bill Gortney je sicer zagotovil, da sam Moamer Gadafi ni na seznamu tarč zahodne koalicije.

Koalicija zaveznic se širi

Ameriška vojska je medtem sporočila, da koalicija zdaj poleg prve peterice, torej ZDA, Velike Britanije, Francije, Italije in Kanade, vključuje še Belgijo in Katar.

Francija je proti Libiji poslala svojo letalonosilko Charles de Gaulle. Skupaj z 20 vojaškimi letali je izplula iz južnega pristanišča Toulon. Do libijske obale naj bi potrebovala od 36 do 48 ur. Spremljajo jo tri fregate in naftni tanker, skupino pa bo varovala jedrska bojna podmornica. Francija sicer danes popoldne ni imela več nikakršnih težav pri uveljavljanju prepovedi letov nad Libijo. Obrambno ministrstvo je sporočilo, da 15 letal, ki so popoldne preletela libijski zračni prostor, niso streljala na nobene tarče in niso naletela na nikakršen upor.

Ameriški admiral Mike Mullen je povedal, da se območje prepovedi letenja nad Libija uspešno izvaja, saj v zraku ni opaziti libijskih zračnih sil. Večino Gadafijevih obrambnih letal naj bi uničile zahodne sile med napadom. Kot je še povedal, nima podatkov, da bi se Gadafi zatekel k uporabi kemijskega orožja. Bo pa moral Gadafi sam sprejeti odločitev o svoji prihodnosti. Kot je še poudaril Mullen, je operacija v 24 urah naredila ogromen napredek, saj je ustavila Gadafijeve sile v Bengaziju.

ZDA so se sicer deležne precejšnjih kritik, saj so operacijo prevzele v svoje roke, pa čeprav so zatrjevale, da v njej ne bodo imele vodilne vloge. Ameriški obrambni minister Robert Gates je dejal, da obstaja več možnosti glede nadaljevanja operacij v Libiji. Ena od možnosti je, da bi vajeti prevzeli Francija in Velika Britanija, spet druga pa, da bi operacija potekala pod poveljstvom Nata. Pri tem je dodal, da je Arabska liga občutljiva na operacije Nata in da bi bilo idealno, če bi lahko našli način, da bi uporabili Natove sile, a da pri tem ne bi šlo za misijo Nata.

'Nimamo poročil o večjem številu žrtev'

Reuters povzema besede člana libijskega vrha, ki pravi, da so v napadih zahodnih sil umrli številni civilisti. Število smrtnih žrtev naj bi se tako povzpelo na 64. ZDA medtem pravijo, da nimajo poročil o večjem številu civilnih žrtev v Libiji.

Mullen je dejal, da ni prejel nobenih poročil o večjem številu civilnih žrtev v Libiji, in dodal, da so bili cilji napadov skrbno izbrani. Povedal pa je, da skuša Moamer Gadafi z živimi ščiti preprečiti napade.

Je pa smrtne žrtve za sabo pustil prvi dan operacije. Na cesti ob strateški cesti v vzhodni Libiji, ki vodi proti mestu Bengazi, je več zažganih vojaških vozil, ob njih pa so številna trupla.

Območje so si ogledali tudi uporniki in novinarji, ki poročajo, da so nekatera vozila so tako zoglenela, da jih je težko prepoznati. ''En tank je bil tako močno bombardiran, da je odpadla kupola," je povedal dopisnik agencije Reuters, ki je opisal prizor opustošenja ob cesti.

Saif Gadafi
Saif Gadafi FOTO: Reuters

Gadafijev sin dogajanje v Libiji primerjal s tistim v Iraku

Sin libijskega vodje Saif Gadafi je za ABC dejal, da tisti, ki želijo uveljaviti prepoved letov nad Libijo, v resnici podpirajo teroriste. Prepričan je, da se tisti, ki podpirajo vojaško operacijo, motijo, dogajanje v Libiji pa je primerjal s tistim v Iraku, ko je bil Zahod zmotno prepričan, da ima režim Sadama Huseina v svojih rokah orožje za množično uničenje.

Gadafi: Našo zemljo bomo osvobodili

Tiho pa ni ostal niti Moamer Gadafi, ki je danes vnovič s pomočjo državne televizije nagovoril ljudstvo. Povedal je, da je operacija Zahoda terorizem. Prepričan je, da bodo njegove sile porazile sovražnike in da bodo njegove kopenske sile slavile zmago. Povedal je, da vsi Libijci nosijo orožje, s katerim bodo branili državo. ''Ne bomo zapustili naše zemlje. Osvobodili jo bomo,'' je povedal in dodal, da se Libija pripravlja na dolgo vojno.

Moamer Gadafi
Moamer Gadafi FOTO: Reuters

Gadafi je v svojem nagovoru omenil tudi ameriško intervencijo v Somaliji leta 1990. ''Se spomnite, kaj se je zgodilo? Amerika je pobegnila,'' je povedal in dodal, da jo je porazil tudi Bin Laden, ''ta šibak moški'', kot ga je poimenoval. ''Vsa svoja sredstva ste porabili in zdaj ste sprejeli poraz in ste pripravljeni oditi. Nič se ne naučite, zato boste vedno poraženi.''

Gadafi je še povedal, da je za Libijo to zelo vesel trenutek, saj bodo končali kot ponosno ljudstvo. ''Vsi ljudje bodo z nami ... Evropa in Amerika. Celo ženske smo učili vojskovanja, izurjene so, da nosijo orožje in ga uporabijo.''

Libijska vlada pa je začela deliti orožje več kot milijonu moškim in žensk, poroča državna tiskovna agencija, ki navaja vire pri libijskem obrambnem ministrstvu.

Libija zahteva sklic izrednega zasedanja VS ZN

Predsednik libijskega parlamenta Abul Kasim al Zuaj je napade zahodnih sil označil za "barbarsko agresijo". Poudaril je, da so se napadi začeli, čeprav je Tripoli razglasil prekinitev ognja. "Zahodne države izvajajo napade na številne lokacije, pri čemer so povzročile obsežno škodo na civilni in drugi infrastrukturi," je dejal na novinarski konferenci v Tripoliju.

Uradni Tripoli je zahteval tudi sklic izrednega zasedanja Varnostnega sveta ZN. Po mnenju libijskih oblasti zaradi napadov resolucija VS o prepovedi letov nad Libijo ni več veljavna. Tripoli je poleg tega v soboto na državni televiziji sporočil, da se je odločil prekiniti sodelovanje z Evropo v boju proti nezakonitemu priseljevanju.

Iz Misrate poročali o ostrostrelcih in smrtnih žrtvah

Gadafijevi možje sicer danes niso imeli opravka le z zahodnimi silami, pač pa tudi z uporniki. Nadaljevali so z obleganjem mesta Misrata, prebivalci pa so trdili, da so na strehah v središču mesta Gadafijevi ostrostrelci. ''Ostrostrelci so na treh stavbah na glavni ulici v mestu. Kot kaže, so pripravljeni streljati na vse, kar se premika … Nihče si ne upa prečkati te ulice,'' je povedal prebivalec Mohamed. Prav tako naj bi s tanki Gadafijeve sile vdrle v mesto, slišati je bilo streljanje, prebivalci pa govorijo tudi o žrtvah.

KOMENTARJI (1034)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alanford457
21. 04. 2011 11.41
slovenija bi morala prva obsoditi zločinske napade na libijo in njeno civilno prebivalstvo s strani nato agresije sprte strani bi pa morala spraviti za pogajalsko mizo preveriti upornike če niso resnično plačanci alkajde in vspostaviti mir ne pa netiti vojne kje je pamet zahoda ali je res vse zmešala nafta
AntiIlluminat
22. 03. 2011 19.21
Nafta,nafta,nafta...
slovenc79
21. 03. 2011 14.34
@pikapoka Amerika bi rada voditelje s stolčkov spravila samo zato da bi svoje nastavila gor. Interes da povzročiš vojno zaradi njih je podel kriminal, ne interes. V ameriški glavi je amerkanizacija in denar, zato se spravljajo na revne in manjše države. Že res, da jim bojo navidez pomagali, ampak nihče pa ne vidi da jih bojo potem imeli za ponemuljene sužnje, kar so vsi američani.
slovenc79
21. 03. 2011 14.26
@dule100 še en naiven amerikoljubec. Amerika je vir vsega sranja na svetu.
cirenij
21. 03. 2011 07.48
Obama je isti šmorn kot Bush.Le na kak način Nobelovanagrada za mir. Sramota za človeštvo.S tem, da je pridobil še francoskega prijateljčka in ostale podrepnike, ki iščejo svoje koristi.. Vse je dobro splanirano. Čudno, da še Vatikan ni pristavil svojega požrešnega piskrčka. Naj narodi sami rešujejo svoje notranje probleme. Ampak dišijo jim naravna bogastva. Upajmo, da Bog udari Ameriko in njene vazale.
scipio
21. 03. 2011 07.28
če kdo verjame tem gadafijevim prekinitvam ognja in obljubam, da s enikomur ne bo nič zgodilo, lahko magari še enkrat prebere tisto o volku in sedmih kozličkih.
LXG
21. 03. 2011 07.25
Ta svet je kompliciran. Ti isti ,ki ga zdaj bombardirajo so ga prej sprejemali z vsemi častmi in z njim delali posle. Tudi Pahor je poskusil. Glede na situacijo pa vseeno pozdravlajm hitro in učinkovito akcijo zahoda. Vsaj za enkrat so zaustavili pogrom nad civilisti. Ne mi omenjat nafte. Prosim.
pika.poka12
21. 03. 2011 07.13
XarXes 21.03.2011, 06:49 -1 Nič nismo zabiti, ravno nasprotno smo zelo izobraženi. Tudi jaz sem bila proti ameriki, po temeljitem premiselku, sem ugotovila, da imajo prav. Kakršni koli interesi že bili, naj spravijo s sveta vse neuravnovešene duševno bolane voditelje s stolčkov, ki se jih tako zelo oklepajo. Glede interesov, vsak človek na tem svetu prav tako vsako podjetje, država ima svoje interese in to je nekaj popolnoma normalnega, da ščiti svoje interese. Tudi ti imaš svoje interese. Če na primer Amerika in Rusija ne bi imela svojih interesov, ne bi ekonomsko sodelovala, če ne bi bilo interesa. Ravno interesi so tisti, ki držijo skupaj ljudi,podjetja in države.
Schtrom
21. 03. 2011 07.12
dule zresni se - americani in zahodnjaki so koncno dobili priloznost, da se znebijo gadafija. Libijci bodo tako dobili namesto diktatorja, pokvarjene politike in macdonalds. Ubogi reveži res nimajo izbire.
dule100
21. 03. 2011 06.52
Bravo Amerika ! Negdo v svetu mora dati lekcijo neuravnovešenim zločincem nad lastnim narodom. Treba je posredovati povsod, kjer se dogaja genocid nad ljudmi. Pa naj bodo to domači krvoloki, ali tujci ! Tragedije kot je Srebrenica se ne smejo več ponoviti !
Alojz Železnik 1
21. 03. 2011 06.52
usi-glih, pozabil si še na Slovence v Afganistanu! Treba je obsoditi tudi gospoda Danila in gospoda Boruta ... :=))
qlxy
21. 03. 2011 06.46
Nikjer nevidm novice kjer bi pisalo da je daes prvi pomladni dan :D
usi-glih
21. 03. 2011 06.28
Za VOJNE zločine je treba obsoditi na 50 letno zaporno kazen v GUANTANAMU pobudnika tega zločinskega dejanja predsednika OBAMO in ostale soudeležence vključno z generalnim sekretarjem OZN. Tam kjer pa ni nafte, redkih kovin, heroina in kokaina se pa lahko leta in leta streljajo ,posiljujejo naprimer Darfur
usi-glih
21. 03. 2011 06.24
Gadafi je za svoje teroristično dejanje v katerem je umrlo 270 civilistov plačal dve miliardi $. Koliko bodo plačali AGRESORJI na suvereno in mednarodno priznano državo glade na dosedanje število civilnih žrtev ki presega številko 750 ????
lolipoly
21. 03. 2011 06.04
Ne bluzi neumnosti Elsalbi, Amerikanci so bili prvi pred vsemi , da so poslali pomoc Japoncem, letalsko in ladje nalozene z hrano in speciano ekipo za resevanje,se vidi , da svojimi neumnosti brez veze nekaj klatis tu , in nimas pojma o svetu in zivljenja v njem, Ce tebi niso dali osebnega sporocila , da pomagajo, to ne pomeni da niso tam.
CheGaucho
21. 03. 2011 05.12
Gadafi naj samo naftna črpališča uniči pa bomo videli koliko časa bodo zahodne sile še vztrajale. ;) Bi se takoj pokazalo, da za zahod nebi bilo več strateškega pomena, tako kot jim ni pomembno kako bogi so japonci zaradi naravne katastrofe. Vendar američančki ne gredo pomagati, saj nimajo nobene koristi tam pa zakaj bi se potem izpostavljali nevarnosti. Pač resnica je da so američančki največji argesorji na tem svetu in bi jih morali postaviti na realna tla ter jim preprečiti teror nad svetom.
naivna
21. 03. 2011 02.49
Unikin lepo napisano, Izraelci niso kos nikomur, ceprav jih je samo 3 milijone. So zdruzeni in vsi aktivni in zelo izobrazeni .
unikin
21. 03. 2011 02.36
@Antiusa Če bi Judi namesto puščave imel ozemlje Slovenije, grem stavit, da bi bila to ena najbogatejših evropskih državic. Vsi mi bi se lahko kaj naučil iz njihove pregovorne inovativnosti, podjetnosti in pripadnosti narodu. Ta trimilijonski narod, ki se upira in premaguje večdesetmilijonske države (Jankipurske vojne) bi nam moral bit za zgled.
PejtGaPogledatBrane
21. 03. 2011 01.45
AMERIKA IZRAEL = LEGLO ZLA
Google_Chemtrails
21. 03. 2011 01.40
polifem20.03.2011, 23:318 ElSalbi: prej ali slej bo prišlo do tega.Ampak tačas pa lahko ti podleži pobije še veliko ljudi! Imajo jasne načrte,da zmanjšajo število prebivalcev ne zemlji.In le največji naivneži verjamejo,da so z letali,letalonosilkami,raketami...šli braniti nekaj "upornikov",za katere imajo v Iraku in Afganistanu naziv "teroristi".Njihova moč je ravno v tem,da je še vedno 90% populacije neumne ko noč! Tudi tukaj jih je kar veliko! DOBRO NAPISANO;)