Tujina

FOTO: 'Če se to zgodi pri nas, pozabimo na turizem'

New Orleans, 04. 05. 2010 09.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
D.Š./Reuters
Komentarji
15

Okoljevarstveniki opozarjajo, da bo naftni madež v Mehiškem zalivu povzročil katastrofo. Vplival bo na ogrožene živalske vrste in tamkajšnji turizem. Če bi se to zgodilo pri nas, lahko pozabimo na Tržaški zaliv, meni strokovnjak.

Naftni madež v Mehiškem zalivu se še naprej širi proti ameriškim obalam. Večina naftnega madeža se nahaja še vedno nekaj milj stran od obale Lousiane. Nafta ima že uničujoč vpliv na tamkajšnjo ribiško industrijo, okoljevarstveniki pa svarijo, da bo uničenje še večje, če madež doseže kopno. Oblasti so v nedeljo izdale prepoved ribarjenja v najbolj prizadetih obalnih vodah. Na tisoče ribičev se sedaj boji za svoj obstoj.

Natni madež-2
Natni madež-2 FOTO: Reuters

Predstavnik Nacionalnega centra za oceanografijo v mestu Southampton Simon Coxall je poudaril, da to območje ni pomebno samo za ribiče, ampak je naravni rezervat za mnoge živali, potencialna škoda, ki jo lahko povzroči madež, pa je ogromna.

Strokovnjaki poudarjajo, da bi se obalna mesta in Louisona morala osredotočiti predvsem na to, da naftni madež ne doseže obale. To območje je bogato z različnimi vrstami ptic. Po mnenju strokovnjakinje Melanie Driscoll čas ne bi mogel biti slabši, saj se ptice parijo in gradijo gnezda na območjih, kjer se bliža naftni madež. Poudarja še, da upajo na najboljše, vendar se pripravljajo na najhujhše, tudi na pravo katastrofo za ptice in druge živalske vrste na tem območju.

Škoda za turizem

Natni madež-1
Natni madež-1 FOTO: Reuters

Med ogroženimi vrstami so tudi aligatorji in pa tuna ter škampi, ki dajejo ribičem dodaten zaslužek, ogrožen pa je tudi turizem na tem območju. “Imam več kot 3 milijone dolarjev vredne ladje, ki so zasidrane. Kaj na storim z njimi?" je dejal kapitan ladje Louis Skrmetta. V kraju Gulfport poudarjajo, da so v zadnjih nekaj letih v pristanišče in v okolico vložili 30 milijonov dolarjev, v ostale stavbe pa pol milijarde dolarjev, ekološke katastrofa pa bi vse lahko uničila.

To je ena izmed največjih ekoloških katastrof na tem območju, poudarja profesor na univerzi Richmond Joel Eisen. Spomnil je, da ne smemo pozabiti, da je pred petimi leti na tem delu ZDA pustošil orkan Katrina. To izlitje pa bi bilo eno izmed najhujših, celo večje od katastrofe leta 1989, ko je iz tankerja Exxon Valdez izteklo 270.000 sodčkov nafte.

Evropa se boji takšnih katastrof

Predstavnik Morske biološke postaje Piran Vlado Malačič je za 24ur.com komentiral preventivne ukrepe pri zajezitvi naftnega madeža. Poudaril je, da se Evropa boji tovrstnih ekoloških katastrof, ki smo jih že doživeli. Dejal je, da posebni radarski sistemi v okviru agencije SAR spremljajo po Evropi in svetu izlitja nafte, poleg tega pa spremljajo tudi gibanje naftnega madeža.

Naftni madež, ki na videz zgolj plava na površini morja, lahko sega tudi deset ali več metrov v globino, prenašajo ga pa tudi različni vetrovi
Naftni madež, ki na videz zgolj plava na površini morja, lahko sega tudi deset ali več metrov v globino, prenašajo ga pa tudi različni vetrovi FOTO: Mateja Klavs

Pri preprečevanju širjenja naftnega madeža je več metod, ena izmed njih je tudi uporaba kemičnih disperzivnih sredstev in pa postavitev baraž – plovcev iz blaga ali gume, ki so napolnjeni z zrakom ali stiroporom in naj bi preprečili širjenje madeža. Pri baraži je treba upoštevati, da lahko zaustavi le tanke madeže, ki niso globinski. Kemična disperzivna sredstva vsebujejo mikroorganizme, ki naj bi razgradili naftni madež.

Malačič poudarja, da so poleg mikroorganizmov prisotne tudi različne kemične spojine, ki so strupene in se sproščajo v okolje. Vendar pa je po njegovem mnenju škoda, ki jo povzroči naftni madež, večja od kemičnih disperzivnih sredstev.
Omenil je še, da če bi se v Tržaškem zalivu poškodoval samo en prekat v 100-tonskem tankerju, bi prišlo do prave okoljske katastrofe. “Če pride do take nesreče, lahko za deset let pozabimo na Tržaški zaliv. Turizem lahko odpišemo. Na to je treba biti pozoren," še dodaja.

Opozarja, da je prevoz plina varnejši, noben tovrsten tanker pa še ni imel nesreče. Problem je, da se v Tržaškem zalivu povečuje pomorski promet. Naftni madež, ki na videz zgolj plava na površini morja, lahko sega tudi deset ali več metrov v globino, prenašajo ga pa tudi različni vetrovi. Pri nas je predvsem problematična burja, saj takrat največkrat pride do nesreč.

Vsak dan izteče tisoče litrov nafte

S ploščadi, ki je po eksploziji 22. aprila potonila, vsak dan izteče v morje neznana količina surove nafte; po nekaterih ocenah naj bi šlo za najmanj 800.000 litrov. Ker je bilo na območju tri dni zelo slabo vreme z neurji, posebne ladje za čiščenje naftnih madežev niso mogle izpluti iz pristanišč, da bi omejile širjenje madeža, ki se razteza na okoli 9000 kvadratnih kilometrih. Jugovzhodnik vse od ponedeljka odnaša madež proti turističnim obalam Floride.

Natni madež-8
Natni madež-8 FOTO: Reuters

Predstavnik podjetja British Petroleum (BP) Tony Hayward je sporočil, da je podjetje absolutno odgovorno za čiščenje naftnega madeža. Prav tako se pripravljajo na najhujši možen scenarij, ko bi naftni madež morali zadrževati še dva ali tri mesece.

Ameriški predsednik Barack Obama je v nedeljo obiskal Louisiano, da bi na lastne oči videl, kako poteka boj proti naftnemu madežu. Razlitje nafte je opisal kot "ogromno okoljsko katastrofo brez primere".

Predsednik podjetja BP v ZDA Lamar McKay je dejal, da je katastrofo najverjetneje sprožil en sam gradbeni del na ploščadi. Pri tem je svojo družbo branil pred kritikami. Dejal je, da podjetje gradi posebno kupolo oziroma kontejner, ki naj bi zajezil širjenje naftnega madeža. Uporabili bi jo lahko šele čez šest ali osem dni. Kupolo naj bi poveznili na vrtino, iz katere izteka nafta. Delavci podjetja prav tako poskušajo očistiti območje, ki ga je že zajel madež.

Ploščad BP je po požaru in eksploziji 22. aprila potonila. Štiri ameriške zvezne države so zaradi madeža razglasile izredne razmere.

Katastrofa v Mehiškem zalivu pa seveda ni prva te vrste in zaenkrat (še) ne spada niti med deset najhujših v zgodovini. Preverite, katera razlitja nafte so bila doslej največja, kakšno škodo so povzročila in koliko stane čiščenje naftnega madeža.

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hozo
04. 05. 2010 23.05
Slovenija ima obalo kot žaba perje,he he he he.
buggyman
04. 05. 2010 18.22
če se to zgodi pri nas bom jaz tam prvi pa poberu to nafto in seveda kasneje prodaju!!! eto ti turizma :D
erikferfoljo2
04. 05. 2010 15.08
Če se kaj takšnega zgodi pri nas bomo pač morali podpret arbitražni sporazum, ker drugega kot Blejsko in Dalmacija ne bo ostalo več
fafajonka
04. 05. 2010 12.34
Tonček Balonček, ti si pa še bolj nevaren, kot izgledaš.
scrable
04. 05. 2010 12.16
Citiram: 'Če se to zgodi pri nas, pozabimo na turizem' In kje imamo mi v Jadranskem morju tako naftno ploščad???
Freestyler_si
04. 05. 2010 12.14
hehehehe adijo turizem....na 5 metrih obale..... jak turizem
Audy
04. 05. 2010 12.13
Ja, ploščad se je podrla na luknjo. Morali bodo zvrtat novo vrtino in preusmerit uhajanje na novo ploščad. To naj bi trajalo nekaj mesecev.
Kimberley-Echo
04. 05. 2010 11.54
Da, po nekaterih težko dostopnih podatkih izteče na dan več kot 200.000 galon nafte. Po podatkih je velikost odprtine ca. 2.5m, pritisk plina, ki poleg nafte izteka na površino pa 170.000 PSI, kar je enormno. Problem je tudi v tem, da ploščad leži na luknji in bi jo bilo treba najprej odstraniti, kar pa je na globino okoli 1500m baje neizvedljivo s trenutnimi človeškimi resurzi. Podatki tudi pravijo, da je odkrito polje veliko okoli 40.000 km2, t.j približna velikost Švice. Če ne bodo uspeli zapreti liknje grozi svetovna katastrofa. Lahko umrejo oceani. Piše še veliko več, poizkusite najti na: Pure Energy Systems...2.may 2010. Več podatkov je mogoče odkriti na BP straneh oz. podjetju, vendar je omejen tudi časovni dostop. Morda je celo nevarno brskati, a če pridejo tja kjer sem jaz, a la vera.
seba81
04. 05. 2010 11.32
Tonček.. A ti si brezposelen, zaposel v javni upravi ali v penziji?
Steki
04. 05. 2010 11.29
Zelo mi je žal za vse živali in rastline, ki jih je ta nesreča prizadela.... Američanom pa - prav jim je! To nafto si tako obupno želijo, da zaradi tega okupirajo in pobijajo ljudi po Iraku. Evo, sedaj pa imate nafte! Kolikor hočete! Samo ta se vam bistveno bolj kolca....
cheyenne
04. 05. 2010 11.29
tržaški zaliv je že tako ali tako ena velka greznica, nafta gor ali dol...
Tonček Balonček
04. 05. 2010 11.27
Še dobro, da imamo strokovnjake, kak laik bi se kar kopal v nafti, posebno še, če bi šlo za domoljube, ki se želijo namakati v slovenskem morju! V Trstu imajo pač terminal za naftovod to Ingostada, ampak kaj takšnega se tu seveda ne more zgoditi. Če bodo pa naši zahodni "prijatelji" napravili tisti plinski terminal, bo pa morje zaradi barikine še čistejše in bistrejše! Mi smo vedno spadali v Evropo, naj tako tudi ostane, dol s Titom, ki je bil nesposoben in pokvarjen do te mere, da je tem ljudem prepustil Trst, podobno kot bodo njegovi naslednjiki južnim sosedom šenkali Piranski zaliv, Brione in Lošinj! Še sreča, da imamo instrument referenduma, nekoč le za vrtce, šole in domove straješih, dandanašnji, ko živimo v svobodi, plačujemo po 360 mio EUR kar na podlagi dekretov iz Bruslja ali Frankfurta! Pa nič zato, tja pač spadamo že od nekdaj, nekoč dunajski kočijaži, dandanašnji pa enakopravni člani te družine, zgrajene na temeljih krščanskega etosa! Ampak mošeje v Ljubljani pa ne maramo!
krivulja
04. 05. 2010 11.23
Če človeštvo hitro ne najde drugačne življenjske opcije,od današnje egoistične- nam ni spasa.Je rešitev- samo kapitalistični lopovi in prodani politiki jo nočejo slišati.Raje bodo vse uničili na koncu bodo postali pa kanibali med seboj.Ustavte ta bolan svet-drugače bo svet sam ustavil vse.
isys_sm
04. 05. 2010 11.03
Najbolj me razjezi, da ob taki katastrofi vsi ki pri tem bogatijo najprej začnejo tarnati nad svojim položajem in kako izgubljajo denar.... Razumem da je to njihovo delo, ampak oni bi morali razumet da če pride do najbolj črnega scenarija, ne bo več važno koliko oni zdaj zaslužijo.... Upam da jim uspe preden pride nafta do obal....
Snip84
04. 05. 2010 11.01
kaj si te misilš kak turizem mamo v totih 40km kamnite obale. katastrofa za Slovenijo in posledično tudi cel EU.